Πέμπτη 21 Ιουνίου 2018

Για την ανοιχτή επιστολή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Καστόρη Αστέριου.


Μερικές απαραίτητες επισημάνσεις για την ανοιχτή επιστολή του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Καστόρη Αστέριου για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων.



Η κυβέρνηση σας κ. Καστόρη και εσείς προσωπικά δεν έχετε καμία νομιμοποίηση να προχωρήσετε σε καμία διαπραγμάτευση ή συμφωνία με το κρατίδιο των Σκοπίων.

Δεν εκλεχθήκατε από τον ελληνικό λαό ποτέ με εντολή να προχωρήσετε σε αυτές τις ενέργειες.

Δεν υπήρχε στο προεκλογικό σας πρόγραμμα το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων.



Όσον αναφορά την επιστολή σας:


1. Δεν υπάρχει καμία επίσημη αναγνώριση των Σκοπίων ως Μακεδονία από άλλες χώρες, υπάρχουν απλά διακρατικές συμφωνίες μεταξύ κάποιων χωρών με τα Σκόπια, συμφωνίες που δεν έχουν καμία νομιμοποίηση στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Επίσημη αναγνώριση μπορεί να γίνει μόνο μέσω του ΟΗΕ, ο οποίος αναγνωρίζει τα Σκόπια με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η οποία και αυτή είναι προσωρινή ονομασία έως τα Σκόπια λύσουν τις διαφορές τους με την χώρα μας.



2. Η Εθνική θέση της Ελλάδος ήταν πάντα και μετά την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών το 1992 καμία αναγνώριση των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία ή παράγωγο της:

«Σχετικά με το θέμα των Σκοπίων,η πολιτική ηγεσία της χώρας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφώνησε ότι η Ελλάδα θα αναγνωρίσει ανεξάρτητο κράτος των Σκοπίων μόνον αν τηρηθούν και οι τρεις όροι που έθεσε η ΕΟΚ, στις 16 Δεκεμβρίου 1991, με την αυτονόητη διευκρίνιση ότι στο όνομα του κράτους αυτού δεν θα υπάρχει η λέξη Μακεδονία». Γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Πέτρος Μολυβιάτης



3. Η αρχαία Μακεδονία ήταν ΜΟΝΟ στην Ελλάδα. Δεν κατοίκησαν ποτέ σλαβικές φυλές στην αρχαία Μακεδονία και δεν υπήρχαν ποτέ αρχαίοι Μακεδόνες στα Σκόπια. Μπορεί τα όρια της Μακεδονίας να εξαπλώθηκαν και σε άλλες περιοχές αλλά η αρχαία Μακεδονία ήταν πάντα στην Ελλάδα. Μπορείτε να μας πείτε αν βρέθηκαν ποτέ αρχαίες πόλεις Μακεδόνων στα Σκόπια; Αρχαία αγάλματα και επιγραφές; 



4. Τους παραχωρήσατε Μακεδονική γλώσσα και εθνικότητα. Είναι δυνατόν;



5. Όσοι διαφωνούν με εσάς "προσπαθούν να αλώσουν το μυαλό και την ψυχή μας, οδηγώντας μας πίσω, σε εποχές σκοταδισμού, μίσους και μισαλλοδοξίας", όπως λέτε.

Δηλαδή ο κόσμος που πήγε στα συλλαλητήρια είναι σκοταδιστές και προάγουν το μίσος;



6. Ποτέ δεν δέχτηκε η Ελλάδα "Μακεδονικά" διαβατήρια όπως αναφέρεται στην επιστολή σας. Πάντα τα διαβατήρια των Σκοπίων σφραγίζονταν  πριν εισέλθουν στην χώρα μας. (Αν η κυβέρνηση σας το έχει αναιρέσει, αυτό δεν αλλάζει το τι πραγματικά ίσχυε στο παρελθόν).



Εντέλει γιατί για ένα τόσο ύψιστης σημασίας εθνικό θέμα δεν ζητήσατε ποτέ την γνώμη του ελληνικού λαού; Γιατί δεν κάνατε δημοψήφισμα; Δεν έχετε πάρει ποτέ εντολή ούτε και νομιμοποίηση να διαπραγματευτείτε το όνομα της Μακεδονίας μας και μάλιστα ερήμην μας.


*Το συγκεκριμένο άρθρο ήταν προγραμματισμένο να αναρτηθεί χθες, αλλά μετά από μηνύματα και τηλεφωνήματα αναγνωστών της "ΑΛΗΘΕΙΑΣ" που ήθελαν να πουν την γνώμη τους, αποφασίσαμε να αναρτηθεί σήμερα συμπεριλαμβάνοντας και τοποθετήσεις αναγνωστών τους οποίους ευχαριστούμε για την επικοινωνία.


"ΑΛΗΘΕΙΑ"