Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

Ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων για τους Ρομά της Κεντρικής Μακεδονίας θα εφαρμόσει η Περιφέρεια, έπειτα από την ένταξη του σχετικού έργου στο ΕΣΠΑ με την υπογραφή του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε πέντε Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, που έχουν τους μεγαλύτερους καταγεγραμμένους και οργανωμένους πληθυσμούς Ρομά (πάνω από το 82% του συνολικού πληθυσμού Ρομά στην Περιφέρεια). Πρόκειται για τους Δήμους Αλεξάνδρειας (Ημαθία), Ηράκλειας και Σερρών (Σέρρες), Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Δέλτα (Θεσσαλονίκη).

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «με την παρέμβασή μας, σε συνεργασία με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και τους Δήμους επιδιώκουμε να αναβαθμίσουμε το επίπεδο εκπαίδευσης και να βελτιώσουμε τις δεξιότητες του πληθυσμού των Ρομά στην Κεντρική Μακεδονία, δίνοντας έτσι κίνητρα, αλλά και ουσιαστική βοήθεια ώστε να επιτευχθεί η κοινωνική τους ένταξη, να αρθεί η περιθωριοποίησή τους, να καταπολεμηθεί ο αναλφαβητισμός και να ενισχυθεί η κατάρτιση των ενηλίκων κυρίως σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων για να μην αισθάνονται αποκλεισμένοι και να μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στο σύγχρονο ψηφιακό περιβάλλον, στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία και στην καθημερινότητα. Έτσι ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και περιορίζουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ διαδίδουμε και τη δια βίου μάθηση. Η συγκεκριμένη δράση, όπως και πολλές άλλες, εντάσσεται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου Δράσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά».

Η νέα δράση έχει προϋπολογισμό 380.000 ευρώ και περιλαμβάνει δυο σκέλη:

1.Το πρώτο σκέλος αφορά στην υποστήριξη της συμμετοχής των Ρομά σε προγράμματα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και απευθύνεται σε μέλη της κοινότητας των Ρομά που επιθυμούν να αναπτύξουν ή να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στην ελληνική γλώσσα. Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που εντοπίζονται στους πληθυσμούς των Ρομά είναι ο αναλφαβητισμός, ο οποίος δρα ανασταλτικά στην εύρεση εργασίας, στις συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες αλλά και εν γένει στην καθημερινότητά τους και την κοινωνική ένταξη, εντείνοντας φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσω της δράσης αυτής, θα υποστηριχθεί η εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας (προφορικής και γραπτής). Τα μαθήματα διδασκαλίας της ελληνικής που θα πραγματοποιηθούν, στοχεύουν στην κατάκτηση ουσιαστικών γλωσσικών δεξιοτήτων, που θα συμβάλουν στην αποτελεσματικότερη προσωπική ενδυνάμωσή τους και στην ουσιαστική κοινωνικοποίησή τους. Έμφαση θα δοθεί στα τέσσερα πρώτα επίπεδα ελληνικής γλωσσομάθειας, Α1: Στοιχειώδης γνώση, Α2: Βασική Γνώση, Β1: Μέτρια γνώση, Β2: Καλή Γνώση. Μέσω των μαθημάτων που θα πραγματοποιηθούν, στόχος είναι οι συμμετέχοντες Ρομά να μάθουν να μιλούν, να διαβάζουν, να γράφουν και να επικοινωνούν στα Ελληνικά ενώ συγχρόνως προετοιμάζονται για να συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας της Ελληνομάθειας.

2.Το δεύτερο σκέλος αφορά στην υποστήριξη της συμμετοχής των Ρομά σε προγράμματα ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων. Η ραγδαία τεχνολογική πρόοδος έχει ως κύριο αποτέλεσμα την εδραίωση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στην καθημερινή μας ζωή. Είναι σχεδόν απαραίτητο πλέον για έναν πολίτη να κατέχει τουλάχιστον τις βασικές ψηφιακές γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορεί να αξιοποιήσει κάποιες από τις πολυάριθμες δυνατότητες που του προσφέρουν π.χ. για επικοινωνία, για συναλλαγές με δημόσιες υπηρεσίες , για ένταξη στον εργασιακό τομέα. Μέσω της δράσης αυτής, οι συμμετέχοντες Ρομά θα αποκτήσουν βασικές γνώσεις πάνω σε δεξιότητες ΤΠΕ ώστε να μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον υπολογιστή (ή αντίστοιχες ηλεκτρονικές συσκευές) για βασικούς σκοπούς όπως ενδεικτικά για: αναζήτηση πληροφοριών στο Διαδίκτυο, οργάνωση και διαχείριση αρχείων, χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (email) και επεξεργασία κειμένου. Στο τέλος της κατάρτισης, θα υπάρχει υποστήριξη των ενδιαφερομένων για συμμετοχή σε διαδικασία πιστοποίησης των γνώσεων που απέκτησαν.

Δυνητικοί ωφελούμενοι της δράσης είναι ενήλικες Ρομά που διαμένουν στους πέντε Δήμους, η επιλογή των οποίων έγινε βάσει πληθυσμιακών κριτηρίων καθώς επιλέχθηκαν Δήμοι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με πληθυσμό Ρομά μεγαλύτερο των 2.000 ατόμων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι πέντε αυτοί Δήμοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση Ρομά, καθώς σε αυτούς διαμένουν περίπου 14.000 από τους συνολικά περίπου 17.000 καταγεγραμμένους (στοιχεία Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, 2017) στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ήτοι ποσοστό μεγαλύτερο του 82%.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ