Κυριακή 29 Ιουλίου 2018

«Θεομηνίες» ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΝΑ – ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Έχει επικρατήσει στην καθομιλουμένη να χρησιμοποιούνται οι όροι «Θεομηνίες» ή «Βιβλικές καταστροφές», για να τονισθεί το μέγεθος της καταστροφικότητας ενός απρόσμενου και επικίνδυνου για τη ζωή του ανθρώπου φυσικού φαινομένου, όπως είναι οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές, οι κεραυνοί, οι σεισμοί, οι ανεμοστρόβιλοι και το τσουνάμι.


Ο όρος «θεομηνία» σημαίνει « οργή του Θεού» [=θεός+μήνις] και ο όρος «Βιβλική καταστροφή», παραπέμπει στις μεγάλες καταστροφές που αναφέρονται στην Παλαιά Διαθήκη, όπως εκείνες του κατακλυσμού του Νώε, της καταστροφής των Σοδόμων και Γομόρων και των δέκα πληγών του Φαραώ. Είναι γνωστό ότι στην Π.Δ. ο Θεός παίρνει ανθρωπομορφικές διαστάσεις και εμφανίζεται ως σκληρός τιμωρός και εκδικητής των ανθρώπων που αντιτάσσονται στο θέλημα του. Ο Θεός της Καινής Διαθήκης, που δίδαξε ο Χριστός, είναι ο Θεός της αγάπης, του ελέους και της συγχωρετικότητας, που θέλει «πάντας ανθρώπους σωθείναι και εις επίγνωσιν αληθείας ελθείν»[Τιμ. Α΄2,4]

Στην πρόσφατη τραγωδία της φονικής πυρκαγιάς που έπληξε την χώρα μας είναι νομίζω αδόκιμη η χρησιμοποίηση του όρου «θεομηνία» για ένα έκτακτο φυσικό φαινόμενο αγνώστων εν πολλοίς αιτίων, που οι σύγχρονοι ειδικοί επιστήμονες προβληματίζονται να προσδιορίσουν επακριβώς. Στην προκειμένη ανείπωτη θρηνώδη κατάσταση των συνανθρώπων μας που έχασαν μέσα σε λίγες ώρες αγαπημένα τους πρόσωπα και ιδίως αθώα μικρά παιδιά, θεωρώ αντιχριστιανική και απάνθρωπη την συμπεριφορά κάποιων δήθεν θεοσεβούμενων που με δηλώσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν λόγο για Θεϊκή τιμωρία των πληγέντων από την πυρκαγιά κατοίκων του Μάτι και της ευρύτερης περιοχής. Πολύ περισσότερο είναι κατακριτέες τέτοιες δηλώσεις όταν προέρχονται από εκπροσώπους της Εκκλησίας, όπως εκείνης του Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου, που χαρακτήρισε την τραγωδία ως θεϊκή κατάρα κατά των πληγέντων και τους «άθεου Πρωθυπουργού». Έλαβε βέβαια την δέουσα απάντηση από υγιώς σκεπτομένους Ιεράρχες ,όπως του Αρχιεπισκόπου και ιδίως του Μητροπολίτου Αλεξανδρουπόλεως κ.Ανθίμου, ο οποίος κατακεραύνωσε τις αντιχριστιανικές δηλώσεις του, επισημαίνοντας μεταξύ των άλλων ότι « ο άθεος Πρωθυπουργός μίλησε με περισσότερη ανθρωπιά και ευαγγελική πραότητα για τους πονεμένους της πυρκαγιάς από ότι εσείς »

Η γνήσια Ορθόδοξη πίστη και πράξη απαιτεί σε τέτοιες περιπτώσεις περισυλλογή, σιωπή, αλληλεγγύη, έμπρακτη συμπαράσταση και προσευχή να απαλυνθεί όσο γίνεται ο βουβός πόνος των βαθειά πληγωμένων συνανθρώπων μας, όπως έπραξε και ο τοπικός Μητροπολίτης μας κ. Γεώργιος και πλήθος άλλων ευαισθητοποιημένων κληρικών και λαϊκών.