Σάββατο 7 Ιουλίου 2018

ΟΞΕΙΑ ΦΛΕΓΜΟΝΩΔΗΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΩΤΙΤΙΔΑ. Του Ζαμάνη Βασίλη, Ιατρού Ω.Ρ.Λ. (ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΥ) παίδων και ενηλίκων.


Είναι η φλεγμονή του ακουστικού πόρου του ωτός (ο σωλήνας που οδηγεί στο τύμπανο). Μπορεί να είναι εντοπισμένη(δοθιήνας) ή διάχυτη(αυτί του κολυμβητή).



Υπάρχει και μια ακόμη ειδική μορφή διάχυτης εξωτερικής ωτίτιδος η κακοήθης εξωτερική ωτίτιδα,συνήθως σε ηλικιωμένους διαβητικούς, με οστεομυελίτιδα του κροταφικού οστού από ψευδομονάδα και πολύ σοβαρές επιπλοκές όπως η παράλυση του προσωπικού νεύρου ,η νέκρωση του κροταφικού ή και ο θάνατος.


Η εξωτερική ωτίτιδα μπορεί να αρχίζει με κνησμό(φαγούρα) και να εξελιχθεί με οίδημα του πόρου και αίσθημα βουλώματος του ωτός καθώς και πόνο που αυξάνει σε ένταση και μπορεί να γίνει εξαιρετικά έντονος(ο ασθενής να πονάει ακόμη και στις κινήσεις της γνάθου ή όταν ακουμπά πάνω στο μαξιλάρι στον ύπνο),ακόμη ο ασθενής μπορεί να νιώθει τον πόρο υγρό ή να εξέρχεται του πόρου ορώδες ή οροπυώδες έκκριμα.

Οφείλεται σε μόλυνση του πόρου, μετά από οίδημα και διαβροχή του δέρματος του έξω ακουστικού πόρου, από την έκθεσή του σε αυξημένη θερμοκρασία και υγρασία, κατά την κολύμβηση στη θάλασσα ή στην πισίνα(η συγκέντρωση κυψελίδος,το κίτρινο έκκριμα του αυτιού, προδιαθέτει σε παραμονή υγρασίας). Ο διαβήτης είναι προδιαθεσικός παράγοντας.

Υπεύθυνα μικρόβια είναι συνήθως ο σταφυλόκοκκος(εντοπισμένη) και η ψευδομονάδα(διάχυτη) αλλά και μύκητες.Human ear cutaway diagram. Anatomy illustration.

Η διάγνωση μπαίνει από την συμπτωματολογία και την χαρακτηριστική κλινική εικόνα κατά την ωτοσκόπιση από τον ΩΡΛ(διάγνωση ότι πρόκειται για ωτίτιδα και καθορισμός του είδους της εξωτερική,μέση,μυκητιασική,κτλ).

Η θεραπεία γίνεται με ενστάλαξη ειδικών αντιβιοτικών σταγόνων (προσοχή σε περίπτωση διάτρησης τυμπανικού υμένα κίνδυνος κώφωσης ή στην περίπτωση μυκητιασικής εξωτερικής ωτίτιδας, επιδείνωση με τις αντιβιοτικές σταγόνες) μέσα στον ακουστικό πόρο και συχνοί καθαρισμοί από ΩΡΛ,μερικές φορές τοποθετείται ειδική γάζα ή σπόγγος ή βαμβάκι στον ακουστικό πόρο για να υποχωρήσει το οίδημα και να μείνει ο πόρος ανοικτός,σε δύσκολες περιπτώσεις (τοξικότητα-λεμφαδενίτιδα) συνταγογραφούνται κατάλληλα αντιβιοτικά σκευάσματα από το στόμα(όχι τα συνήθη αντιβιοτικά τα οποία δεν καλύπτουν).Ακόμη συνταγογραφούνται αναλγητικά για τον πόνο και εφαρμόζεται ξηρά θερμότητα.

Επιπλέον αποφεύγεται η είσοδος νερού στον ακουστικό πόρο στη διάρκεια της θεραπείας αλλά και έπειτα, με προφύλαξη (ωτοασπίδες-βαμβάκι κ.τ.λ.) και στέγνωμα του πόρου με οινόπνευμα και ελαφρά θερμό αέρα(πιστολάκι μαλλιών),όχι χρήση μπατονέτας(κίνδυνος τραυματισμού,μόλυνσης,βουλώματος)

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.



ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
ΖΑΜΑΝΗ ΒΑΣΙΛΗ
ΙΑΤΡΟΥ  Ω.Ρ.Λ.(ΩΤΟΡΙΝΟΛΑΡΥΓΓΟΛΟΓΟΥ)
ΠΑΙΔΩΝ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Ενασχόληση στο ιατρείο ,σε μικρούς και μεγάλους ασθενείς ,με πλήρη ακοολογικό έλεγχο,μελέτη και αντιμετώπιση ιλίγγου,ενδοσκοπικό έλεγχο ώτων-ρινός-φάρυγγος-λάρυγγος,θεραπεία ΩΡΛ νόσων,διάγνωση και αντιμετώπιση ΩΡΛ αλλεργίας.
Χειρουργική αποκατάσταση ΩΡΛ παθήσεων.

Μέλος πολλών επιστημονικών εταιριών ,συνεργάτης γνωστών ιατρικών κέντρων της Θεσ/νίκης(Άγιος Λουκάς,Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο).


Ζαμάνης Βασίλης
Ωτορινολαρυγγολόγος (ΩΡΛ)
Βάρναλη 3 Κατερίνη
23510 46996
6936806488