Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Η εορτή του Προφήτη Ηλία στα ορεινά Γρεβενά, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ. (ΦΩΤΟ)

Την Παρασκευή 20 Ιουλίου εόρταζε ο Ι.Ν. Προφήτη Ηλία στον Αιμιλιανό Γρεβενών. Παρά το γεγονός ότι στον Αιμιλιανό οι μόνιμοι κάτοικοι είναι μόνο 13 και αυτοί ηλικιωμένοι, ο Μητροπολίτης Γρεβενών επέλεξε να βρεθεί στο συγκεκριμένο ορεινό χωριό και να τελέσει ο ίδιος την λειτουργία.




- Να σημειώσουμε ότι ο Μητροπολίτης Γρεβενών έχει καταγωγή από την Πιερία (Γεννηθείς στο Λιτόχωρο).


Στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία που πρόκειται για μια παλαιά, μικρή αλλά πολύ όμορφη εκκλησία και που διατηρείται σε ικανοποιητική κατάσταση χάρις των προσπαθειών και της πίστης των λιγοστών κατοίκων του χωριού, παραβρέθηκαν αρκετοί συγγενείς και φίλοι τους.

Μετά την λειτουργία ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαβίδ πήγε στην γραφική πλατεία του χωριού όπου ήπιε καφέ μαζί τους, συνομίλησε και άκουσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μόνιμοι κάτοικοι.

Μίλησε με τα μικρά παιδιά και έδειξε να ευχαριστιέται ιδιαίτερα την επίσκεψη του στον Αιμιλιανό, ενώ οι γυναίκες του χωριού είχαν ετοιμάσει νηστίσιμες λιχουδιές προς τιμή του.

Μιλώντας η «ΑΛΗΘΕΙΑ» με τον Μητροπολίτη Γρεβενών διαπιστώσαμε την προσπάθεια του Σεβασμιώτατου να δώσει ζωή στα ορεινά χωριά των Γρεβενών, αλλά κυρίως να δείξει με την παρουσία του και με άλλες δράσεις ότι θα βρίσκεται δίπλα τους και θα τους στηρίζει με όσες δυνάμεις διαθέτει.

Είναι δεκάδες τα ορεινά χωριά των Γρεβενών -ίσως και περισσότερα- στα οποία δεν υπάρχουν οι βασικές δομές και υπηρεσίες που θα έδιναν κίνητρα στους κατοίκους να μείνουν σε αυτά.

Για να καταλάβει κανείς τις συνθήκες κάτω από τις οποίες διαμένουν οι λιγοστοί μόνιμοι κάτοικοι αυτών των χωριών, δεν υπάρχει γιατρός, δεν υπάρχουν σχολεία, η παρουσία της αστυνομίας είναι υποτυπώδεις, η συγκοινωνία προβληματική (υπάρχουν χωριά που λεωφορείο πηγαίνει κάθε δυο εβδομάδες…), τον χειμώνα αλλά και μετά από κακοκαιρίες κόβεται το ρεύμα, αν υπάρξουν έκτακτες βλάβες αυτές αποκαθίστανται μετά από καιρό, το οδικό δίκτυο δεν είναι και στην καλύτερη του κατάσταση και φυσικά δεν υπάρχουν δουλειές για κάποιον που θα ήθελε να μείνει σε ένα ορεινό χωριό και πολλά άλλα...

Όλα τα παραπάνω φυσικά είναι αποτέλεσμα της ανύπαρκτης πολιτικής όλων σχεδόν των κυβερνήσεων που οδήγησαν την ελληνική ύπαιθρο στην ερημοποίηση και μετακίνησε το σύνολο του πληθυσμού στα μεγάλα αστικά κέντρα και δεν είναι αυτή η εικόνα μόνο στα Γρεβενά αλλά σε όλη την Ελλάδα, με τον Νομό Γρεβενών όμως να αντιμετωπίζει πιο σοβαρά προβλήματα.

Εδώ έρχεται και η προσπάθεια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ, να στηρίξει σε πρώτη φάση τους μόνιμους κατοίκους με την παρουσία του εκεί και να τους δώσει δύναμη και πίστη ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα τους.

Ο Μητροπολίτης Γρεβενών όταν πληροφορήθηκε ότι είμαστε από την Κατερίνη, ρώτησε για την υγεία του πρώην Μητροπολίτη Αγαθόνικου και προσευχήθηκε να του δίνει δύναμη ο Θεός, ενώ έδειξε να είναι ενήμερος για το σημαντικό έργο του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Κίτρους κ. Γεωργίου.

Η παρουσία του Σεβασμιώτατου στην Μητρόπολη Γρεβενών έχει αφήσει πολύ καλά σχόλια μέχρι στιγμής ανάμεσα στους πιστούς, που εκτιμούν το έργο του και συμπαραστέκονται στις εκδηλώσεις της Μητρόπολης.


*Ο Μητροπολίτης Γρεβενών δεν χοροστάτησε απλά στην εορτή του Προφήτη Ηλία, αλλά τέλεσε την λειτουργία και στην ομιλία του που θα μεταδοθεί αργότερα από την «ΑΛΗΘΕΙΑ» αναφέρθηκε στην κρίση που περνάει η χώρα μας, μιας κρίσης που την χαρακτήρισε κρίση πνευματική.

*Το βράδυ της ίδιας ημέρας οι κάτοικοι του Αιμιλιανού είχαν ετοιμάσει μια μικρή γιορτή προς τιμήν του Προφήτη Ηλία την οποία θα σας παρουσιάσουμε τις επόμενες ημέρες.

























































































*ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΝΤΑΡΤΖΗΣ
www.pierikialithia.gr
www.pierikialithia.blogspot.gr