Δευτέρα 27 Αυγούστου 2018

Δήμος Κατερίνης: Ένταξη & χρηματοδότηση από το Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στην Τ.Κ. Παραλίας

Tη θετική εξέλιξη ένταξης και χρηματοδότησης του έργου με τίτλο: «Συμπληρωματικά έργα προστασίας διαβρούμενων ακτών Τ.Κ. Παραλίας Δήμου Κατερίνης» από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσε στη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Σάββας Χιονίδης.


Όπως επισημάνθηκε, η πρόταση με την οποία πληρούνται τα κριτήρια της περιβαλλοντικής ηπιότητας της παρέμβασης, της αποτελεσματικότητας ως προς την αποτροπή του φαινομένου της διάβρωσης, είχε υποβληθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, της πρόληψης και της διαχείρισης κινδύνων», που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, του Ε.Π. Κεντρική Μακεδονία 2014-2020.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Δήμαρχος Κατερίνης: «Η υλοποίηση του έργου για την αντιμετώπιση του χρονίζοντος προβλήματος διάβρωσης των ακτών συνιστά μία πρώτης τάξης ευκαιρία προκειμένου να προστατευτεί η παράκτια περιοχή της Τ.Κ. Παραλίας, με αποτέλεσμα να μην κινδυνεύουν πλέον υφιστάμενα κτίρια. Παράλληλα, η δημιουργία ικανοποιητικού πλάτους αμμώδους ακτής θα επιτρέπει την αξιοποίησή της από κατοίκους, επισκέπτες, καθώς και από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται οικονομικά στον τουριστικό τομέα».


ΠΡΙΝ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2019 Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ



«Η έγκριση της ώριμης αυτής πρότασης ήταν απόρροια της έγκαιρης προώθησης από την τεχνική υπηρεσία μας όλων των απαραίτητων διαδικασιών, της εξασφάλισης της έκδοσης όλων των απαιτούμενων εγκρίσεων – αδειών. Εκτίμησή μας είναι ότι πολύ πριν το επόμενο καλοκαίρι, το έργο αυτό, θα έχει υλοποιηθεί» τόνισε σε δήλωσή του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δημήτρης Ντούρος.

Το έργο προστασίας ακτής με μήκος 1100 m, ανάπλασης και διαμόρφωσης ακτής με μήκος 990 m βρίσκεται στην ακτή μπροστά από τον οικισμό της Παραλίας και βόρεια του υφιστάμενου αλιευτικού καταφυγίου. Ειδικότερα, επικεντρώνεται σε έργα προστασίας (ύφαλοι – κυματοθραύστες) και προσάμμωσης.

Πιο συγκεκριμένα η ταυτότητα των παρεμβάσεων περιλαμβάνει τα εξής:

• Την επέκταση του μεσαίου βυθισμένου κυματοθραύστη κατά 20 m προς τα νότια, την επέκταση του βόρειου βυθισμένου κυματοθραύστη κατά 20 m προς τα νότια και 50 m προς τα βόρεια.

• Την επέκταση του προσήνεμου μώλου του Ναυτικού Ομίλου κατά 20 m.

• Την αναπλήρωση της ακτής με άμμο με χρήση χονδρόκοκκου υλικού 0,9 mm, σε τρεις περιοχές: μία βόρεια του Ναυτικού ομίλου σε μήκος 450m και αρχικό μέσο πλάτος αναπλήρωσης 15m, μία βόρεια του γεφυρωτού προβλήτα στην περιοχή της εκκλησίας σε μήκος 180m και αρχικό μέσο πλάτος αναπλήρωσης 25m και μία βόρεια του εγκάρσιου μώλου σε μήκος 360m περίπου και αρχικό μέσο πλάτος αναπλήρωσης 30m.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η συνολική δαπάνη του έργου, αναμένεται να φθάσει τις 842.000 ευρώ, ενώ το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης προσδιορίζεται το αργότερο σε 12 περίπου μήνες.



Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
27-08-2018