Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2018

Ανακοίνωση Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε.Πιερίας σχετικά με την ανανέωση άδειας οδήγησης ατόμων ηλικίας άνω των 74 ετών

Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, σας ενημερώνουμε ότι άδειες οδήγησης κατόχων που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των εβδομήντα τεσσάρων (74) ετών και υποβάλλουν στη Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών Π.Ε. Πιερίας μετά την 30/8/2018, αίτηση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας οδήγησης...

σε εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 51/2012 (Α΄101) μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2018, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία προγραμματισμού της δοκιμασίας (για πρώτη φορά) προσόντων και συμπεριφοράς.

Η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από τρείς μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούμενων δικαιολογητικών. Για την ως άνω παράταση ισχύος χορηγείται σχετική βεβαίωση από την οικεία Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών.


Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που οφείλουν να προσκομίσουν οι ενδιαφε-ρόμενοι για την ανανέωση της άδειας οδήγησης είναι τα ακόλουθα:


1.α Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας. Εάν ο ενδιαφερόμενος έχει την ιθαγένεια άλλου κράτους – μέλους της Ε.Ε. υποβάλλει φωτοαντίγραφο ταυτότητας ή διαβατηρίου, ενώ για υπήκοο τρίτης χώρας απαιτείται φωτοαντίγραφο διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου, βάσει του οποίου επιτρέπεται η είσοδός του στην χώρα μας ή εγγράφου που έχει εκδώσει αρμόδια ελληνική αρχή. Από τα έγγραφα αυτά πρέπει να προκύπτει η ταυτότητα του προσώπου και η ηλικία του.

1.β Απλό φωτοαντίγραφο οποιουδήποτε ισχύοντος δημόσιου εγγράφου βάσει των κείμενων διατάξεων, εφόσον ο ενδιαφερόμενος δεν είναι Έλληνας υπήκοος, το οποίο πιστοποιεί τη συνήθη διαμονή του ενδιαφερομένου στην Ελλάδα, όπως είναι η Άδεια Διαμονής, η Βεβαίωση Εγγραφής Πολίτη Ε.Ε., το έγγραφο Πιστοποίησης Μόνιμης Διαμονής Πολίτη κράτους μέλους της Ε.Ε., η Βεβαίωση κατάθεσης δικαιολογητικών χορήγησης ή ανανέωσης Άδειας Διαμονής Τύπου Α, το Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς. Το ως άνω έγγραφο πρέπει να έχει εκδοθεί 185 τουλάχιστον ημέρες, πριν από την ημέρα κατάθεσης της αίτησης στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών.

1.γ Αν ο ενδιαφερόμενος αλλοδαπός υπήκοος την ημέρα κατάθεσης της αίτησης και των δικαιολογητικών έχει την ιδιότητα του σπουδαστή ή του μαθητή στην Ελλάδα, καθώς και επί έξι (6) τουλάχιστον μήνες πριν, τότε αντί του παραπάνω δημοσίου εγγράφου, απαιτείται η κατάθεση της πρωτότυπης βεβαίωσης της σχολής ή του σχολείου, που βεβαιώνει τη σπουδαστική ή μαθητική ιδιότητα.

2. Φωτοαντίγραφο ισχύουσας άδειας οδήγησης ή την κατεχόμενη άδεια οδήγησης, εφόσον έχει λήξει.

3. Τέσσερεις (4) τουλάχιστον πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, οι δύο (2) από αυτές προσκομίζονται στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και οι υπόλοιπες στους ιατρούς που διενεργούν την εξέταση.

4. Πιστοποιητικά υγείας από

α. παθολόγο ή καρδιολόγο ή γιατρό γενικής ιατρικής,

β. οφθαλμίατρο,

καθώς και φωτοαντίγραφα των αποδεικτικών πληρωμής των γιατρών.

5. Αίτηση εκτύπωσης άδειας οδήγησης (έντυπο).


Πληροφορίες στα τηλέφωνα:2351-353118-119-111.


*Τη διαβεβαίωση, ότι οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, είναι καθ’ όλα έτοιμες για να υποδεχτούν τους οδηγούς, προκειμένου να ανανεώσουν τις άδειες οδήγησης, σύμφωνα με τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ.Σοφία Μαυρίδου, που τόνισε ότι στόχος είναι η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών.