Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου 2018

"Η βάρδια" - Της Ευγενίας Κορτσάρη.

Πρωινό Δευτέρας, αρχές Σεπτεμβρίου, στην παραλία της Πλάκας Πιερίας όπου ήρθα για βάρδια εθελοντικής δασοπροστασίας παρατηρώντας τις ανατολικές πλαγιές του μυθικού Ολύμπου.

Δροσερή και ήρεμη η θάλασσα με ένα ελαφρύ αεράκι, καλούσε μικρούς και μεγάλους να παίξουν μαζί της και ήταν πολλοί όσοι βρίσκονται ήδη εκεί. Έμοιαζαν να την απολαμβάνουν! Το πάφλασμα της θάλασσας συντρόφευε κι εμένα, καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίας μου.

Κάθε λίγο πλησίαζε κι ένα νέο αυτοκίνητο με νεαρές παρέες ή οικογένειες, να προστεθούν στους πιστούς θαμώνες. Χρωματιστές ομπρέλες κατά μήκος της ακτής, «όσο βλέπει το μάτι», θύμιζαν κάτι ….. από γλειφιτζούρια …. ή έκθεση λουλουδιών , αν παρατηρούσες από ψηλά!

Μια νεαρή δεσποινίς εξοικειώνονταν με το νερό και μαζί της χαίρονταν και οι γονείς, που ολοένα την ενθάρρυναν. Στη συνέχεια, στιγμές πατέρα-κόρης , που δε λείπουν ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν. Ο ευτυχής πατέρας βάδιζε κατά μήκος της ακτής, ενώ η μικρή κολυμπούσε με νάζι, φορώντας τα ροζ μπρατσάκια της. Θα κάνουν καλή παρέα κολυμπώντας, στο μέλλον.

Ένα υπερήλικο ζευγάρι, πιο πέρα, κέρδιζε την εκτίμηση όλων καθώς ο σύζυγος βοηθούσε τη γυναίκα του να βγει έξω, κρατώντας της το χέρι. Κι όλο της έριχνε νερό στην πλάτη, για να μην καίγεται. Εμείς πώς θα είμαστε όταν γεράσουμε;

Τσάντες θαλάσσης, καθίσματα, ομπρέλες στα χέρια των λουομένων και σκιάδια στα παράθυρα καθώς οι οδηγοί κλείδωναν τα αυτοκίνητα και έλκονταν από τη δροσιά της θάλασσας. Μη και αργήσουν στο ραντεβού της ημέρας …..

Καθαρές οι θάλασσες της Πιερίας μας, φέρουν επάξια τις μπλε σημαίες που κυματίζουν στις ακτές της και ο Όλυμπος, απέναντι, το μυθικό βουνό μας, αγέρωχος να στέκει περήφανος αλλά και πατρικός, να μας φυλάγει από τον άσχημο καιρό.

Ζούμε σε έναν τόπο εύφορο, ιδιαίτερο, με Ιστορία αιώνων, αγιασμένο από πλειάδα Αγίων που έζησαν και μαρτύρησαν στην περιοχή, στους πρόποδες του μυθικού Ολύμπου που τον επισκέπτονται από όλο τον κόσμο. Να μην κάνουμε μια βάρδια προς τιμήν του;

Ευγενία Κορτσάρη


*Γράφηκε κατά τη διάρκεια βάρδιας μου εθελοντικής δασοπροστασίας
στο παρατηρητήριο της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης στην Πλάκα Πιερίας