Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018

Τέταρτη τακτική Συνεδρία της Ι. Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος (5/10/2018).


Συνήλθε την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου 2018, στην τέταρτη Τακτική Συνεδρία της, η Ιερά Συνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος...

υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

Μετά την προσευχή ανεγνώσθη ο Κατάλογος των συμμετεχόντων Ιεραρχών και διεπιστώθη απαρτία.

Κατόπιν επικυρώθηκαν τα Πρακτικά της χθεσινής Συνεδρίας.

Εν συνεχεία άρχισε η ψηφοφορία περί του τρόπου πληρώσεως της κενής Μητροπολιτικής Έδρας Λαρίσης και Τυρνάβου. Επί συνόλου 80 ψηφισάντων, η πρόταση δι’ εκλογής έλαβε 68 ψήφους και η πρόταση διά καταστάσεως 10 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 1 άκυρη ψήφος. Έτσι η Ιεραρχία απεφάνθη υπέρ της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως δι’ εκλογής.


Ακολούθησε η διαδικασία της πληρώσεως της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου δι’ εκλογής. Για την κατάρτιση του τριπροσώπου, επί συνόλου 80 ψηφισάντων έλαβαν:

1) Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος, ψήφους 69

2) Αρχιμανδρίτης κ. Αχίλλιος Τσούτσουρας, ψήφους 40

3) Αρχιμανδρίτης κ. Διονύσιος Παπαλέξης, ψήφους 24


Επίσης ευρέθη 1 άκυρη ψήφος.


Επί της δευτέρας ψηφοφορίας και γενομένης της διαλογής των ψήφων, ανεδείχθη Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ιερώνυμος Νικολόπουλος με 68 ψήφους, επί συνόλου 80 ψηφισάντων και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Αχίλλιος Τσούτσουρας έλαβε 9 ψήφους. Επίσης ευρέθησαν 1 λευκή και 2 άκυρες ψήφοι.


Ακολούθως σύμφωνα με την Ημερησία Διάταξη η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας ασχολήθηκε και με την ψήφιση Κανονισμών.


Μετά το πέρας της Συνεδριάσεως, ακολούθησε το Μικρό Μήνυμα του νεοεκλεγέντος Μητροπολίτου στην αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.


Κατά την κρατούσα Εκκλησιαστική Τάξη ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, έδωσε το Μέγα Μήνυμα εντός του Καθολικού της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Προέδρου, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, παρουσία πολλών Ιεραρχών, Κληρικών και πιστών.


Η χειροτονία του Εφηψισμένου Μητροπολίτου θα τελεσθεί την Κυριακή 7 Οκτωβρίου ε.έ., στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.


Τέλος, από την Δευτέρα 8 έως και την Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018, συνέρχεται η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 162ης Συνοδικής Περιόδου, για να ασχοληθεί με θέματα της Ημερησίας Διατάξεως.


Η Επιτροπή Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας