Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Καταβολή μειωμένων οδοιπορικών εξόδων στους πυροσβέστες

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Θέμα: Καταβολή μειωμένων οδοιπορικών εξόδων στους πυροσβέστες για εκπαιδευτικούς λόγους και καταχρηστικές κρατήσεις ασφαλιστικών εισφορών υπέρ του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων.



Είναι διαπιστωμένο πλέον ότι οι συνεχείς μειώσεις των κονδυλίων του Κρατικού Προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα, που διατηρεί και διευρύνει η κυβέρνηση, επηρεάζουν μία σειρά οικονομικές παροχές, όπως και την καταβολή των εκπαιδευτικών αποζημιώσεων.

Σύμφωνα με πρόσφατο έγγραφο της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών, πριν από λίγες ημέρες καταβλήθηκαν εκπαιδευτικές αποζημιώσεις σε πυροσβέστες που είχαν συμμετάσχει τον Ιούνιο του 2017 σε εκπαίδευση στην Αθήνα.

Οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν αρκετά μειωμένες, σε αντίθεση με ότι προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία και συγκεκριμένα η Κοινή Υπουργική Απόφαση 2/83158/0022/31-12-1999 (Φ.Ε.Κ. Β΄ 2279), σε συνδυασμό με τον ισχύοντα νόμο για το νέο μισθολόγιο.

Οι πυροσβέστες καταγγέλλουν ότι ο βασικός μισθός που καθορίζει τις συγκεκριμένες αποζημιώσεις υπολογίστηκε με το παλιό μισθολόγιο και όχι με αυτό που ισχύει από 1-1-2017 σύμφωνα με τον νόμο 4472/2017.

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση στερεί από τους πυροσβέστες ποσά εκατοντάδων ευρώ, που οι ίδιοι έχουν προκαταβάλλει, για τη μετακίνηση, τη διατροφή και τη διανυκτέρευση τους, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους στην Αθήνα.

Επίσης καταγγέλλουν με το από 4/7/2018 έγγραφο τους, ότι μεταξύ των αναδρομικών αυξήσεων που τους επιβλήθηκαν στις ασφαλιστικές κρατήσεις για κύρια και επικουρική σύνταξη και μείωσαν αρκετά το μισθό τους, υπάρχουν και κάποιες που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία.

Συγκεκριμένα αναφέρονται, στην αύξηση της κράτησης για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (M.T.Π.Υ.) που γίνεται επί του ποσού που αντιστοιχεί στις αποζημιώσεις για τη νυχτερινή απασχόληση και μέχρι σήμερα δεν έχουν λάβει απάντηση για το συγκεκριμένο ζήτημα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός:

• Θα χορηγηθούν άμεσα το σύνολο των αποζημιώσεων για τα οδοιπορικά έξοδα που οφείλονται στους πυροσβέστες, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία;

• Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προκαταβάλλονται τα οδοιπορικά έξοδα και οι αποζημιώσεις σε αντίστοιχες εκπαιδευτικές ή άλλες υπηρεσιακές διαδικασίες, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν οι υπάλληλοι επιπλέον οικονομι¬κά προβλήματα στο μέλλον;

• Θα αποδώσει η κυβέρνηση τα επιπλέον ποσά που παρακράτησε από τους μισθούς των πυροσβεστών με την αύξηση των ασφαλιστικών κρατήσεων για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που δεν προβλέπονται από τη νομοθεσία και είχαν ως αποτέλεσμα την περαιτέρω οικονομική τους επιβάρυνση;

Οι βουλευτές 


Θανάσης Παφίλης 
Γιάννης Δελής 
Χρήστος Κατσώτης
Διαμάντω Μανωλάκου

ΤΕ ΠΙΕΡΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ