Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η Εστία Πιερίδων Μουσών στην Πολωνία

Μέλη της Εστίας Πιερίδων Μουσών ταξίδεψαν το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου 2018 στην Πολωνία προκειμένου να συμμετάσχουν σε διακρατική συνάντηση του προγράμματος Erasmus+

Η Εστία Πιερίδων Μουσών (ΕΠΜ), με αντιπροσωπεία αποτελούμενη από έξι μέλη της Εφορείας Φωτογραφίας, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος εκπαίδευσης ενηλίκων Erasmus+, συμμετείχε το διήμερο 26 και 27 Νοεμβρίου 2018 σε διακρατική συνάντηση στην νότια Πολωνία, με συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Αυστρία, την Πολωνία και την Ισλανδία.

Την πρώτη ημέρα της συνάντησης οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν το σωφρονιστικό κατάστημα της περιοχής προκειμένου να ενημερωθούν για τα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων φυλακισμένων που εφαρμόζουν. Ο σκοπός των προγραμμάτων αυτών είναι η προετοιμασία των φυλακισμένων για την ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία, όταν αποφυλακισθούν. Οι υπεύθυνοι του προγράμματος παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιούνται από τους φυλακισμένους και οι οποίες δίνουν στη συνέχεια την ευκαιρία σε ορισμένους από αυτούς να εργάζονται και εκτός φυλακής, σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, με αμοιβές αντίστοιχες με των υπολοίπων εργαζομένων. Ειδικότερα παρουσιάσθηκε καινοτόμο πρόγραμμα που αφορούσε εκπαίδευση φυλακισμένων στη φροντίδα και στην υποστήριξη ΑΜΕΑ, το οποίο περιλάμβανε στην τελική του φάση και προσφορά εργασίας από τους φυλακισμένους στο τοπικό κέντρο υποστήριξης ΑΜΕΑ του δήμου. Το πρόγραμμα βοήθησε, μετά την αποφυλάκιση τους, 2 φυλακισμένους να προσληφθούν σε αυτό το κέντρο ως υπάλληλοι, και τους περισσότερους να βρουν εργασία σε πολύ σύντομο διάστημα από ότι άλλοι φυλακισμένοι που δεν είχαν παρακολουθήσει αντίστοιχα προγράμματα.

Την επόμενη ημέρα, οι αντιπροσωπείες όλων των χωρών, επισκέφθηκαν και ενημερώθηκαν για τον τρόπο λειτουργίας ενός από τα παλαιότερα τοπικά ανθρακωρυχεία της περιοχής, τα οποία αποτέλεσαν στο παρελθόν ενεργειακό πυλώνα της περιοχής. Επίσης επισκέφθηκαν την γραφική πόλη της Κρακοβίας όπου ξεναγήθηκαν στο ιστορικό της κέντρο και επισκέφθηκαν μουσεία και αξιοθέατα.