Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου στο δίκτυο δημοκρατικών σχολείων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η Δ/ντρια του Γυμνασίου Μακρυγιάλου κ. Ευαγγελία Κανάλη παρουσίασε σε Διάσκεψη του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Όσλο της Νορβηγίας την καινοτόμο δράση της «Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας» και έτσι το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου ανήκει πλέον σε δίκτυο δημοκρατικών σχολείων αναγνωρισμένο από το Συμβούλιο της Ευρώπης.


Το Συμβούλιο της Ευρώπης σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Wergeland (EWC) εγκαινίασε το 2018 μια νέα εκπαιδευτική καμπάνια για τα δημοκρατικά σχολεία σε όλη την Ευρώπη με τον τίτλο «FREE TO SPEAK, SAFE TO LEARN: Democratic Schools for All». Ο κύριος στόχος της καμπάνιας είναι να τονίσει τη δέσμευση για δημοκρατικές αξίες και αρχές στη ζωή και τον πολιτισμό των σχολείων στα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Παρουσιάζει τις καλές πρακτικές ευρωπαϊκών σχολείων που εξασφαλίζουν για τους μαθητές ελκυστικά και ασφαλή περιβάλλοντα μάθησης που προωθούν την ελευθερία του λόγου, απαλλαγμένα από κάθε μορφή βίας.

Στο πλαίσιο της καμπάνιας συμμετείχαν την Άνοιξη του 2018 σε ηλεκτρονική έρευνα 748 σχολεία από όλη την Ευρώπη παρουσιάζοντας τις δημοκρατικές πρακτικές τους. Από αυτά επελέγησαν 11 σχολεία από ευρωπαϊκές χώρες (Ελλάδα, Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ρουμανία, Σερβία, Ουκρανία, Κροατία, Μοντενέγκρο, Αλβανία) με τις καλύτερες δημοκρατικές πρακτικές για να συμμετάσχουν σε Διάσκεψη για την Εκκίνηση της νέας καμπάνιας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Γυμνάσιο Μακρυγιάλου Πιερίας ήταν ένα από τα έντεκα σχολεία που επέλεξαν εμπειρογνώμονες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δημοκρατική του πρακτική «Συνέδριο Μαθητικής Δημοσιογραφίας», που είχε την πρωτοβουλία να σχεδιάσει η Δ/ντρια του Γυμνασίου Μακρυγιάλου κ. Ευαγγελία Κανάλη και να διοργανώσει με την υποστήριξη της ΔΙΔΕ-Γραφείου Καινοτόμων Δράσεων. Γι αυτό η κ. Ε. Κανάλη κλήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης να παρουσιάσει τη δράση της σε Διάσκεψη για την Εκκίνηση της νέας καμπάνιας του.

Η Διάσκεψη πραγματοποιήθηκε από 14 έως 16 Νοεμβρίου στο Όσλο της Νορβηγίας και την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg, η Γενική Δ/ντρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Δημοκρατία Snežana Samardžić-Marković, ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjørn Jagland, η Δ/ντρια του Wergeland Centre Ana Perona-Fjeldstad, ο Υπουργός Παιδείας της Νορβηγίας Jan Tore Sanner, καθώς και Υπουργοί από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.


Η κ. Ευαγγελία Κανάλη παρουσίασε την καινοτόμα δράση της σε εκπροσώπους δημόσιων αρχών, εμπειρογνώμονες από όλη την Ευρώπη για τη χάραξη της εκπαιδευτικής πολιτικής, φοιτητές και εκπαιδευτικούς ευρωπαϊκών σχολείων αποσπώντας επαινετικά σχόλια και θετικότατες κριτικές. Ιδιαίτερη αναφορά για την ελληνική συμμετοχή στη νέα εκπαιδευτική καμπάνια του Συμβουλίου της Ευρώπης έκανε και η Πρωθυπουργός της Νορβηγίας Erna Solberg, η οποία απευθυνόμενη στους εκπαιδευτικούς των ευρωπαϊκών σχολείων είπε μεταξύ άλλων: «Το έργο σας για την προώθηση της εφαρμογής της εκπαιδευτικής πολιτικής του Συμβουλίου της Ευρώπης στα κράτη μέλη είναι ανεκτίμητο. Η νέα εκστρατεία του Συμβουλίου «FREE TO SPEAK, SAFE TO LEARN» είναι ένα παράδειγμα. Επισημαίνει το σημαντικό έργο που πραγματοποιείται καθημερινά στα σχολεία σε όλη την Ευρώπη, το οποίο προάγει τις δημοκρατικές αξίες και βοηθά στην οικοδόμηση ασφαλών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών για το μέλλον».

Η καμπάνια θα διαρκέσει τέσσερα χρόνια (2018-2022) σε εθνικό, περιφερειακό και ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει έξι επίκαιρα θέματα: α) κατανοώντας τις φωνές των μαθητών, β) επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων, γ) πρόληψη του εκφοβισμού και της βίας, δ) αντιμετώπιση προπαγάνδας, παραπληροφόρησης και ψεύτικων ειδήσεων ε) αντιμετώπιση των διακρίσεων στ) βελτίωση υγιεινής ζωής και της ευημερίας των παιδιών στο σχολείο.


Γυμνάσιο Μακρυγιάλου