Κυριακή 9 Δεκεμβρίου 2018

Η ΛΕΦΕΔ Πιερίας στο μνημόσυνο του Κοτζά Αναστάς.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2018 τελέστηκε στην Νεοκαισσάρια Πιερίας από τον Ιστορικό Ποντιακό σύλλογο "Κοτζά Αναστάς" επιμνημόσυνη δέηση υπέρ της μνήμης του μεγάλου οπλαρχηγού των Ελλήνων του Πόντου Αναστάσιου Παπαδόπουλου "Κοτζά Αναστάς" του επονομαζόμενου και Κολοκοτρώνη του Πόντου.

Η ΛΕΦΕΔ Πιερίας παρέστει μαζί με μέλη από το παράρτημα Ημαθίας και από την Μητροπολιτική ΛΕΦΕΔ (Θεσσαλονίκη). Κατά την διάρκεια της λειτουργίας υπήρχε έντονη μυσταγωγία στην γραφική εκκλησία του χωριού ειδικά μετά την έλευση των λαβάρων διαφόρων ποντιακών σωματείων μαζί με τα μέλη τους ντυμένα με παραδοσιακές ποντιακές φορεσιές. Σε στιγμές θύμιζε βυζαντινό τελετουργικό προκαλώντας συγκίνηση.

Μετά το πέρας της λειτουργίας έλαβε χώρα στην αίθουσα του συλλόγου εκδήλωση κατά την διάρκεια της οποίας ο ομαδάρχης του περιπόλου "Κοτζά Αναστάς" Μακεδόνας Κωνσταντίνος και μέλος της ΛΕΦΕΔ Πιερίας, παρέδωσε το αργυρό μετάλλιο που κέρδισε στον ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ 2018 στον πρόεδρο του συλλόγου. Με την σειρά του ο σύλλογος έδωσε ένα αναμνηστικό δίπλωμα και δώρισε ένα βιβλίο με θέμα τον μεγάλο αυτό ήρωα στην λέσχη μας.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για εμάς η συμμετοχή μας στο μνημόσυνο/εκδήλωση στην μνήμη αυτού του μεγάλου ήρωα. Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να ξεχάσουμε αυτούς τους ανθρώπους ή να επιτρέψουμε να χαθούν στην λήθη. Ένα μεγάλο εύγε στον σύλλογο που φέρει το όνομα του και συντηρεί την μνήμη του.

Για εμένα προσωπικά ήταν μια ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή καθότι η γενέτειρα του ήρωα, Εντίκ Πουνάρ στην περιοχή της Έρμπαα (αρχαία Ηράκλεια) του Δυτικού Πόντου, αποτελεί και χωριό προέλευσης των προπαππούδων μου.

Ο πρόεδρος της ΛΕΦΕΔ Πιερίας.



Κατερίνη,16ης Οκτωβρίου 2, 3ος όροφος (στοά μπουμ),
ώρες λειτουργίας Δευτέρα 20:00-21:30.
τηλέφωνο: 698 402 4752
lefed_pierias@yahoo.gr
www.lefed.gr