Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019

Κι όμως Τσίπρας και Κοτζιάς αναγνώρισαν «μακεδονική εθνότητα»

Του Γιάννη Φάκα.

Η συμφωνία δεν αναγνωρίζει βεβαίως εθνότητα αλλά μόνο υπηκοότητα. Όμως η εθνότητα αναγνωρίζεται έμμεσα μέσω της αναγνώρισης της γλώσσας ως μακεδονική μαζί με το σύνταγμα της χώρας και την συμφωνία της Οχρίδας.

Να λοιπόν γιατί πανηγυρίζουν για την "μακεδονική ταυτότητα" Ζαεφ και Δημητροφ. Να γιατί ζητούσαν διακαώς να αναγνωριστεί η γλώσσα ως μακεδονική στην συμφωνία και στο τέλος πανηγύριζαν στην χώρα τους φωνάζοντας "οι Έλληνες αναγνώρισαν την μακεδονική γλώσσα και ταυτότητα".





Παρακάτω αναλύω την συμφωνία της Οχρίδας



Η συμφωνία της Οχρίδας έγινε το 2001 μεταξύ της κυβέρνησης της FYROM και των Αλβανών ύστερα από την εξέγερση των τελευταίων. Ας δούμε τι λέει η συμφωνία της Οχριδος σχετικά με την γλώσσα και όχι μόνο

1.3. The multi-ethnic character of Macedonia's society must be preserved and reflected in public life.

(...)

6.4. The official language throughout Macedonia and in the international relations of Macedonia is the Macedonian language.

6.5. Any other language spoken by at least 20 percent of the population is also an official language, as set forth herein. In the organs of the Republic of Macedonia, any official language other than Macedonian may be used in accordance with the law, as further elaborated in Annex B. Any person living in a unit of local self-government in which at least 20 percent of the population speaks an official language other than Macedonian may use any official language to communicate with the regional office of the central government with responsibility for that municipality; such an office will reply in that language in addition to Macedonian.


Any person may use any official language to communicate with a main office of the central government, which will reply in that language in addition to Macedonian.

Δηλαδή αναγνωρίζει την "μακεδονική" αλλά και την αλβανική γλώσσα.

Οπότε το ερώτημα είναι.Αν την Αλβανική γλώσσα μιλούν οι Αλβανοί , την μακεδονική ποιοι την ομιλούν; Μα φυσικά οι "ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ"!

Αυτό που υποστηρίζω και υποστηρίζει το άρθρο είναι ότι η αναγνώριση της γλώσσας ως μακεδονικής και της υπηκοότητας ως μακεδονικής μαζί με το σύνταγμα της FYROM και κυρίως τη συμφωνία της Οχρίδας καταλήγουν στην αναγνώριση της εθνότητας ως μακεδονικής!


Επικυρώνεται έτσι η θεωρία δηλαδή της διαιρεμένης πατρίδας όπου ή Μακεδονία του Αιγαίου (η περιφέρεια της Μακεδονίας) έχει καταληφθεί από τους Έλληνες και οι "Μακεδόνες" έχουν εκδιωχθεί και η μόνη ελεύθερη Μακεδονία είναι η Μακεδονία του Βαρδάρη (Βόρεια Μακεδονία). (Η άλλη Μακεδονία σύμφωνα με τους Σλαβομακεδόνες είναι η Μακεδονία του Πιρίν). Και αφού είναι αυτοί οι εθνικά "Μακεδόνες" εγγράφουν υποθήκες για το μέλλον. Έτσι ο συνδυασμός Βόρεια Μακεδονία - Μακεδόνες - μακεδονική γλώσσα είναι τοξικός, χαρίζει το όνομα μακεδονική στην ταυτότητα των Σλαβομακεδόνων και θα προκαλέσει προβλήματα στο μέλλον.


Δυστυχώς οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν δεχθεί την σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό τα τελευταία 10 χρόνια. Άρα είναι δύσκολο να μην χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία για την ονομασία του κράτους. Όμως θα πρέπει να αλλάξει η αναγνώριση της γλώσσας ως μακεδονική και της υπηκοότητας ως μακεδονικής αναζητώντας μια σύνθετη εθνοτική ονομασία για την γλώσσα και μια σύνθετη γεωγραφική ονομασία για την υπηκοότητα που να αντιστοιχεί στην ονομασία του κράτους (δηλαδή βορειομακεδονική)


Ένας έντιμος συμβιβασμός δηλαδή θα ήταν μια σύνθετη ονομασία σε όλα τα επίπεδα (κράτος, ιθαγένεια, γλώσσα). Λόγου χάρη ο συνδυασμός Βόρεια Μακεδονία για όνομα του κράτους, Βορειομακεδονική για την υπηκοότητα και σλαβομακεδονική για την γλώσσα εξαλείφει την αντιστοίχηση εθνότητας με το όλον της Μακεδονίας και καθιστά τον όρο -μακεδονική/ο μόνο γεωγραφικό και όχι εθνοτικό.


Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι ο πρώην πρόεδρος της FYROM Γκλιγκόροφ είχε δηλώσει ότι "Είμαστε Σλάβοι , Σλάβοι της Μακεδονίας", όπως και ότι εμείς (υπουργείο εξωτερικών) έτσι τους αποκαλούσαμε μέχρι το 1990. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Σλαβομακεδόνες δύσκολα θα το αποδεχθούν γιατί διαλύει το πλαστό τους ιστορικό αφήγημα και αποκαλύπτει την πραγματική τους εθνική υπόσταση, ότι είναι δηλαδή Σλάβοι.


Εδώ το άρθρο του Γιώργου Θωμαϊδη για το πως αναγνωρίστηκε έμμεσα η μακεδονική εθνότητα

https://slpress.gr/ethnika/ki-omos-tsipras-kotzias-anagnorisan-makedoniki-ethnotita/?fbclid=IwAR1R2jAihpLjwfwvVcoR8ZOvzn4Go8_CHhsI_obaJ7yJpDtBK7vubmVG_bs