Τρίτη 19 Μαρτίου 2019

Μια φιλική πόλη για όλους.

Πριν από δέκα χρόνια και ενώ ήταν ακόμα φοιτητής στο πολυτεχνείο, ο Μίκης Σταματίδης ήταν το θύμα ενός σοβαρού τροχαίου ατυχήματος. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια την αναπηρία, η οποία καθήλωσε τον Μίκη σε αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο 31χρονός πλεόν Μίκης Σταματίδης είναι διεθνής αθλητής άρσης βαρών σε πάγκο, έχει κατακτήσει την πρώτη θέση τρεις φορές στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ενώ έχει διακριθεί στη 13η θέση σε παγκόσμιο meeting.

Στην Ελλάδα του σήμερα, η αναπηρία δεν θεωρείται λόγος απομόνωσης και έχουν θεσπιστεί νόμοι που προωθούν την ισότητα ευκαιριών για όλους τους πολίτες. Ωστόσο υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις στις υποδομές του Δήμου Κατερίνης που δυσκολεύουν την αυτόνομη διαβίωση των ατόμων με κινητικά προβλήματα.Δημόσια κτίρια και μαγαζιά με περιορισμένη προσβασιμότητα και έλλειψη ύπαρξης ενός χώρου υγιεινής κατάλληλα διαμορφωμένου και με τον απαραίτητο εξοπλισμό για την εξυπηρέτηση όλων των πολιτών. Επίσης, σπασμένες πλάκες πεζοδρομίων, κάδοι απορριμμάτων, κολόνες και πινακίδες τοποθετημένες σε λάθος σημεία, δημόσια κτίρια και Μέσα Μαζικής Μεταφοράς χωρίς κατάλληλες ράμπες, αλλά κυρίως αυτοκίνητα και μηχανάκια παρκαρισμένα ανεξέλεγκτα, είναι μερικά από τα συνηθισμένα εμπόδια που συναντούν τα άτομα με αναπηρία στην καθημερινότητά τους.


«Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο άτομα με κινητικά προβλήματα να καταφέρνουν να εισέλθουν σε μια δημόσια υπηρεσία, αλλά να μην καταφέρνουν να εξυπηρετηθούν (όπως π.χ. Δημοτική Βιβλιοθήκη Κατερίνης), γιατί διάφορα εμπόδια (σκαλοπάτια μετά από ράμπες, στενοί ή φραγμένοι διάδρομοι) δυσχεραίνουν την κίνησή τους μέσα στο χώρο».


Παρόμοια προβλήματα πρόσβασης υπάρχουν και σε αθλητικούς χώρους. Η σημασία του αθλητισμού, όμως, για τους ανθρώπους που η ζωή ή μια κακή στιγμή τους καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο ή τους στέρησε κάποιο άκρο ή την όραση, είναι τεράστια. Υπάρχουν άτομα που μέσω ενός αθλήματος βρήκαν έναν προορισμό ζωής.


Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η επαφή ενός ατόμου με κινητική αναπηρία με τη θάλασσα από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουμε τις τεράστιες ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες που έχει το υγρό στοιχείο στην ενδυνάμωση του σώματος και της ψυχής.Υπάρχουν εξειδικευμένα μηχανήματα, τα οποία μέσα από πολύχρονη και ερευνητική εργασία μπορούν να εγκατασταθούν σε πολλά σημεία στις παραλίες της Πιερίας, ώστε τα άτομα με κινητικά προβλήματα να έχουν πρόσβαση στις αναγκαίες υποστηρικτικές δομές που θα βελτιώσουν τη ζωή τους και την επαφή και αποδοχή από το υπόλοιπο κοινωνικό σύνολο


Θα ήταν ιδιαιτέρως ωφέλιμο όλοι μας να ευαισθητοποιηθούμε απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες και να καταστήσουμε το Δήμο Κατερίνης βιώσιμο για τα άτομα με κινητικά προβλήματα, εξαλείφοντας όλες τις στερεότυπες αντιλήψεις και συμπεριφορές, που δυστυχώς υπάρχουν μέχρι και σήμερα. Αρκεί να σκεφτούμε ότι είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή της ζωής μας να έρθουμε αντιμέτωποι κάποιες με αυτή τη κατάσταση.


Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών για τη βελτίωση της προσβασιμότητας απαιτείται να βρίσκονται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες των τοπικών Αρχών. Μόνο αν δούμε την κοινωνία μέσα από τα μάτια των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε «στην πράξη» την καθημερινότητά τους.



Σταματίδης Μίκης - υποψ. Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
Ευαγγελόπουλος Ναούμ - υποψ. Τοπικός Σύμβουλος Κατερίνης

«Εκκίνηση»
Κώστας Κουκοδήμος