Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

2000 μαθητές και μαθήτριες θα επισκεφτούν φέτος το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής

Δήμος Κατερίνης: ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΟΥ.

Με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση 2000 περίπου μαθητών δημοτικών σχολείων & νηπιαγωγείων του νομού, σε θέματα οδικής παιδείας, καθώς και την ανάπτυξη στάσεων και δεξιοτήτων καλής οδικής συμπεριφοράς άνοιξε σήμερα για την τρέχουσα ανοιξιάτικη περίοδο, η αυλαία λειτουργίας του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής του Δήμου Κατερίνης, στην περιοχή του Νέου Κεραμιδίου.

Ειδικότερα, αφού υλοποιήθηκαν και φέτος έγκαιρα οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης των εγκαταστάσεων, ο χώρος είναι και πάλι έως τις 07 Ιουνίου, προσβάσιμος σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει καταρτιστεί και υλοποιείται σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Πιερίας - Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, στο χώρο του πάρκου υπάρχουν δρόμοι, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, νησίδες διαφόρων τύπων, ποδηλατολωρίδες, κατακόρυφη - οριζόντια σήμανση, αμφιθέατρο. Υφίσταται επίσης, τροχαίος εξοπλισμός και ειδικότερα ηλεκτροκίνητα παιδικά οχήματα, ο στόλος των οποίων φέτος ανανεώθηκε και ενισχύθηκε με την αγορά 10 νέων οχημάτων.

Προγραμματισμένη εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί στο πάρκο, οι μαθητές δύο τμημάτων του 25ου Νηπιαγωγείου Κατερίνης. Τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους, υποδέχτηκαν ο αρμόδιος αντιδήμαρχος (Περιβάλλοντος και Πρασίνου) Κώστας Τσιουκάνης, καθώς και οι υπεύθυνοι, για τη λειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής (εργαζόμενοι στη Δημοτική Αστυνομία), Αλέξανδρος Δουλιάκας & Γιώργος Διαμαντίδης αντίστοιχα.

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο πάρκο, ενημερώθηκαν για τα σήματα του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών, των δικυκλιστών, οδηγών αυτοκινήτων και επιβατών. Στον επίλογο της επίσκεψής τους οδήγησαν με ενθουσιασμό τα ειδικά ηλεκτροκίνητα εκπαιδευτικά αυτοκίνητα.

Μοναδική διαδραστική εμπειρία επιμόρφωσης και παιχνιδιού

«Πρόκειται για μια μοναδική διαδραστική εμπειρία επιμόρφωσης και παιχνιδιού αυτή που βιώνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες, οι οποίοι επισκέπτονται καθημερινά το Πάρκο. Η κατάρτιση των μαθητών μας γίνεται σε θέματα Οδικής Συμπεριφοράς και Ασφάλειας εφαρμόζοντας στην πράξη τον Κ.Ο.Κ. προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν με ασφάλεια στις πραγματικές συνθήκες» τονίζει σε δήλωσή του ο κος Τσιουκάνης, ο οποίος μετέφερε σε εκπαιδευτικούς και μαθητές τον χαιρετισμό του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, ενώ απηύθυνε θερμές ευχαριστίες για την συνεργασία προς τη Δημοτική αστυνομία, την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας, την υπεύθυνη του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαργαρίτα Αμανατίδου, την αντιδημαρχία καθαριότητας και τους εργαζόμενους στην υπηρεσία περιβάλλοντος και πρασίνου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι, η συμμετοχή των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία επιβραβεύεται και πιστοποιείται μέσα από το Δίπλωμα Κυκλοφοριακής Αγωγής που δίδεται σε κάθε ένα μαθητή, με την αποχώρηση του από το Π.Κ.Α, ενώ η εκπαιδευτική διαδικασία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα εξής στάδια:


1. Γενική παρουσίαση κανόνων κυκλοφορίας και οδικής ασφάλειας (θεωρία και προβολή εικόνων)

2. Παρουσίαση του Π.Κ.Α. (οι μαθητές περιηγούνται στο πάρκο συνοδευόμενοι από τον εκπαιδευτή με σκοπό να εξοικειωθούν με το περιβάλλον)

3. Εκπαίδευση στην ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων και πρακτική εξάσκηση στο Π.Κ.Α. (οι μαθητές καλούνται να εκτελέσουν σε στοίχο, προκαθορισμένες διαδρομές είτε ως πεζοί, είτε ως οδηγοί οχημάτων) ανάλογα με την ηλικία

4. Αξιολόγηση. Πραγματοποιείται αξιολόγηση του μαθησιακού αποτελέσματος τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και στο επίπεδο της θεωρητικής γνώσης.


Τέλος, οι μαθησιακοί στόχοι του εκπαιδευτικού αυτού προγράμματος και σχεδιασμού, μεταξύ άλλων, αποσκοπούν στα εξής:



  • Να διαπιστώσουν οι μαθητές το ρόλο και την αναγκαιότητα του ΚΟΚ
  • Να γνωρίσουν κάποια από τα βασικά σήματα που καθορίζουν την κυκλοφορία
  • Να διερευνήσουν πως λειτουργούν οι φωτεινοί σηματοδότες ως ρυθμιστές της κυκλοφορίας
  • Να κατανοήσουν σε τί χρησιμεύει η διάβαση πεζών και πώς πρέπει να διασχίζουν το δρόμο
  • Να γνωρίσουν ορισμένες βασικές διατάξεις του ΚΟΚ
  • Να διαπιστώσουν τί πρέπει να προσέχουν ως πεζοί
  • Να εντοπίσουν τα σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής ώστε να κινούνται με ασφάλεια ως επιβάτες είτε στο αυτοκίνητο, είτε στα ΜΜΜ
  • Να μάθουν τα σήματα που καθορίζουν τους κατάλληλους χώρους στάσης / στάθμευσης.



Δήμος Κατερίνης
Γραφείο τύπου
11-04-2019