Τετάρτη 1 Μαΐου 2019

ΨΗΦΙΣΜΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ 2019

Εμείς οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και οι πολίτες της Πιερίας που πήραμε μέρος στην Πρωτομαγιάτικη αγωνιστική απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης εγκρίνουμε το παρακάτω ψήφισμα:


Η βίαιη αναπροσαρμογή των εισοδημάτων μέσω της δραστικής μείωση μισθών, ημερομισθίων και η μεγάλη αύξηση της φορολογίας των τελευταίων ετών καθώς και η δυσκολία πρόσβασης σε μια σειρά από κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες, λόγω της συρρίκνωσης του κοινωνικού κράτους, επιβάλουν δυναμικό αγώνα ενάντια σε πολιτικές που υποβαθμίζουν τη ζωή των πολιτών.

Σήμερα, 130 χρόνια μετά την καθιέρωση της εργατικής Πρωτομαγιάς, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος των συνδικάτων, στην υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, να διεκδικήσουν τα αιτήματά της, να απαιτήσουν μέτρα για την επιβίωσή της.

Απεργούμε, διαδηλώνουμε και απαιτούμε:

- Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που τόσα δεινά έφεραν στους εργαζόμενους και στους συνταξιούχους.

- Όχι στα μεγάλα πλεονάσματα που προέρχονται από τις μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δαπανών και την υπερφορολόγηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

- Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δε θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας.

- Υπογραφή Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης και επαναφορά του κατώτατου μισθού τουλάχιστον στα 751 ευρώ.

- Επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα.

- Όχι στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και τις ιδιωτικοποιήσεις των δημόσιων αγαθών.

- Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής. Να μη μειωθεί το αφορολόγητο αλλά να αυξηθεί στα 12.000 ευρώ.

- Απαγόρευση πλειστηριασμών για κάθε λαϊκή οικογένεια. Κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη!

- Ποτέ ανοιχτά καταστήματα Κυριακές και Αργίες!

- Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Όχι στη μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων, όχι στη μείωση των αναπηρικών και των συντάξεων χηρείας.

- Διασφάλιση από το Κράτος της βιωσιμότητας και των παροχών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

- Την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και την επαναφορά των μισθών, των κύριων και επικουρικών συντάξεων όπως ήταν το 2010 πριν από τα μνημόνια. Επαναφορά της 13ης και η 14ης σύνταξης και πληρωμή εδώ και τώρα των αναδρομικών στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους.

- Επανασύσταση των φορέων εργατικής εστίας και κατοικίας που σήμερα είναι αναγκαία κάθε άλλο παρά ποτέ και έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για τους αδύναμους συνανθρώπους μας.

- Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των οργανισμών και επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας. Όχι στο ξεπούλημα του νερού και των λιμανιών μας. Όχι στο ξεπούλημα των κοινωνικών αγαθών και υπηρεσιών.

- Τέλος στον αυταρχισμό και τη φτωχοποίηση.

- Ενίσχυση της χρηματοδότησης του Νοσοκομείου μας και του ΨΝΠΟ, για την καλύτερη λειτουργία τους και στελέχωσή τους με το απαραίτητο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Όχι στη συρρίκνωση της δημόσιας ψυχικής υγείας.

- Αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης στην παιδεία και την υγεία. Άμεση κάλυψη των κενών με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ουσιαστική ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και των σχολών μαθητείας.

- Να δοθεί ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ Καρυπίδη στο Νομό μας, με πληρωμή των δεδουλευμένων και διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.

- Να δοθεί επιτέλους λύση στο πρόβλημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων, που το κράτος τους θεωρεί εργολάβους καθαρισμού κατ΄ αποκοπή, χωρίς δικαιώματα.

- Ενίσχυση του ΣΕΠΕ και των άλλων ελεγκτικών μηχανισμών για την καταπολέμηση των εργατικών ατυχημάτων, της ανασφάλιστης εργασίας, της κακοπληρωμής και της καταστρατήγησης της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας.

- Κατάργηση των διοδίων Αιγινίου. Μείωση στο 50% των διοδίων πανελλαδικά.

- Σύνδεση όλου του Νομού Πιερίας με φυσικό αέριο.

- Να αξιοποιηθούν τα πολύτιμα αναπτυξιακά συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας και να υπάρξουν αντίστοιχες πολιτικές, που θα φέρουν πραγματική ανάπτυξη στον τόπο μας και νέες θέσεις δουλειάς.

- Έξω η βία από τα Συνδικάτα. Έξω τα κόμματα και οι κομματικοί στρατοί από το συνδικαλιστικό κίνημα. Οι βιαιοπραγίες δεν πρέπει να έχουν θέση πουθενά και φυσικά ούτε στα συνδικάτα.

Η μόνη απάντηση στα κελεύσματα της «ανθρωποφαγίας» από όπου και αν δίνονται, πρέπει να είναι δημοκρατική. Η δημοκρατία στο τέλος πάντα κερδίζει.

Τα Συνδικάτα οφείλουν να βρίσκονται και θα βρίσκονται στη πρωτοπορία, στην πρώτη γραμμή, πέρα από κομματικά κελεύσματα και διασπαστικές πρακτικές που μόνο τους διαχρονικούς εχθρούς των εργαζομένων εξυπηρετούν. Όσοι νομίζουν ότι θα μας φιμώσουν είναι βαθιά γελασμένοι…Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια αιτήματά μας, ενάντια στη φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της χώρας μας. Ενωμένοι θα νικήσουμε!



ΖΗΤΩ Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ! 
ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΜΑΣ! 
ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ΣΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ! 


Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ. Μ. Ε. και σε κάθε αρμόδιο. 
 

Για το Δ.Σ. 
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΖΑΡΚΑΝΕΛΑ