Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023

«Verba volant, scripta manent»... Τα λόγια πετούν, τα γραπτά μένουν.

Η συγκεκριμένη φράση είναι μια λατινική παροιμία που θέλει να μας δείξει την αξία και σημασία ενός γραπτού κειμένου απέναντι στον προφορικό λόγο.

Η δύναμη του γραπτού κειμένου είναι αναμφισβήτητη.

Για να γράψει κάποιος κάτι, για κάποιο θέμα, πρέπει να το έχει μελετήσει, να το γνωρίζει και να το έχει εξετάσει από όλες τις πλευρές του, πριν το δώσει στην δημοσιότητα.

Μάλιστα, από την στιγμή που θα αποφασίσει την δημοσιοποίηση του είτε γραπτώς σε χαρτί, είτε ηλεκτρονικά στο διαδίκτυο, θα πρέπει να γνωρίζει ότι το κείμενο του μπορεί να διαβαστεί και να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε, οπουδήποτε.

Και φυσικά θα γίνει αποδέκτης κριτικής για αυτά που γράφει, ιδίως αν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Η αποτύπωση των σκέψεων, κρίσεων, αναλύσεων κ.α. σε γραπτό κείμενο απαιτεί έμπνευση και αντανακλά τον εσωτερικό μας κόσμο. Για εξειδικευμένα κείμενα σε συγκεκριμένους τομείς απαιτείται πριν γράψουμε κάτι να έχουμε τις κατάλληλες γνώσεις και να έχουμε πραγματοποιήσει την ανάλογη έρευνα.

Για αυτό ας είμαστε όλοι προσεκτικοί όταν συντάσσουμε ένα κείμενο, μπορεί να μας "απογειώσει" στα μάτια κάποιων, αλλά μπορεί και να μας προσγειώσει ανώμαλα στα μάτια των πολλών.

* Φωτογραφία από OpenClipart-Vectors από το Pixabay