Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019

Εγκαινιάστηκε ο νέος χώρος των Κέντρων Ημέρας του Ψυχιατρικού Τομέα του Γ. Νοσοκομείου Κατερίνης

Ο νέος χώρος των Κέντρων Ημέρας του Ψυχιατρικού Τομέα του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, «Οι 4 εποχές» και το «Το Σπίτι των Μουσών» εγκαινιάστηκε την περασμένη Παρασκευή...

το μεσημέρι από τον Διοικητή του Γ.Ν. Κατερίνης κ. Ανέστη Μυστρίδη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων η βουλευτής Πιερίας κα Ε. Σκούφα, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πιερίας κ. Γ. Τζήμας, ο πρώην βουλευτής κ. Σ. Καστόρης, οι πρόεδροι του Φαρμακευτικού Συλλόγου Κατερίνης κ. Κουιμτζίδης και της Ένωσης Στρατιωτικών Πιερίας κ. Μαυρίδης, οι εργαζόμενοι και τα μέλη των Κέντρων Ημέρας.


Η προϊσταμένη κα Τσανοσίδου 


Όπως ανέφερε η προϊσταμένη κα Χαρά Τσανοσίδου στο οίκημα θα στεγάζονται τα Κέντρα Ημέρας «Οι 4 Εποχές» και το «Σπίτι των Μουσών» που αποτελούν δύο σύγχρονες αποκαταστασιακές δομές του Ψυχιατρικού Τομέα του Γ.Ν. Κατερίνης. Απευθύνονται σε ενήλικα άτομα με ψυχιατρικές διαταραχές, κινητικές αναπηρίες και κοινωνικά προβλήματα. Συμβάλλουν στην κοινωνική αποκατάσταση και στην επαγγελματική κατάρτιση, ενώ ταυτόχρονα προωθούν τη δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους. Παρέχεται εξατομικευμένη φροντίδα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους με σεβασμό στα προσωπικά δικαιώματα και στις ιδιαιτερότητες του κάθε ατόμου.


Ο Διοικητής του Νοσοκομείου κ. Μυστρίδης 


Στην ομιλία του ο Διοικητής του Γ.Ν. Κατερίνης κ. Μυστρίδης αναφέρθηκε στο γεγονός πως τα Κέντρα Ημέρας ξεκίνησαν τη λειτουργία τους σε ενοικιαζόμενα κτήρια, μέχρι το 2012 που συγχωνεύτηκαν κι συνέχισαν να λειτουργούν σε κοινό κτίριο. Το 2017 το Διοικητικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της Τεχνικής υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Τομέα για την ανακαίνιση ενός ακόμη τμήματος των εγκαταστάσεων του παλαιού νοσοκομείου προκειμένου να μετεγκατασταθούν τα Κέντρα Ημέρας σε ιδιόκτητο χώρο. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2018 και διήρκεσαν σχεδόν ένα χρόνο μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Ο σύντομος χρόνος της περαίωσης των εργασιών ξεπέρασε κάθε προσδοκία και σε αυτό συνετέλεσε αφενός η ισχυρή βούληση της Διοίκησης του Νοσοκομείου η οποία εξασφάλισε συνεχή χρηματοδότηση, αφετέρου η προσωπική εργασία των υπαλλήλων της Τεχνικής υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Τομέα. «Η μετεγκατάσταση των Κέντρων Ημέρας, σε ιδιόκτητο χώρο, επιβεβαίωσε τη δέσμευση μας, στην αρχή της θητείας μας για ορθολογική χρήση των οικονομικών πόρων με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» τόνισε ο κ. Μυστρίδης.

Πλέον, όπως υπογράμμισε ο Διοικητής του Γ.Ν. Κατερίνης, οι παλαιές εγκαταστάσεις του νοσοκομείου έχουν αξιοποιηθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους. Εκτός από το οικονομικό όφελος που αποκομίζει το Νοσοκομείο, αξιοποιήθηκε ένα ακίνητο το οποίο βρίσκεται μέσα στην πόλη της Κατερίνης και που για όσο διάστημα έμεινε άδειο υπέστη φυσικές φθορές, ζημίες και καταστροφές. Επιπροσθέτως, όλη αυτή η διαδικασία τόνωσε την οικονομία της περιοχής και ωφέλησε σημαντικά την κοινωνία, αφού εξασφάλισε την προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής κληρονομιάς. «Μετατρέψαμε το παλαιό νοσοκομείο σε ένα χώρο υπηρεσιών Υγείας σύμφωνα με τον αρχικό μας σχεδιασμό και όπως ακριβώς είχε παγιωθεί στη συνείδηση του πληθυσμού της Πιερίας» τόνισε ο κ. Μυστρίδης και ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους των Κέντρων Ημέρας, της Τεχνικής υπηρεσίας του Ψυχιατρικού Τομέα και της Οικονομικής υπηρεσίας, που τον τελευταίο μήνα υπερέβαλαν τους εαυτούς τους, προκειμένου να πραγματοποιηθεί αυτή η μετεγκατάσταση,.


Ποιες δομές στεγάζονται σήμερα στο παλαιό Νοσοκομείο

Σήμερα στο παλαιό νοσοκομείο στεγάζονται:

1. η Νοσηλευτική Σχολή από το 2011,
2. το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ανοϊκών Ασθενών από το 2012,
3. το ΕΚΑΒ Πιερίας από το 2016,
4. ο Ξενώνας «Θάλεια» 12 ατόμων από το 2017,
5. το Κυλικείο του Κοι.Σ.Π.Ε. (Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης) από τον Ιούλιο του 2018 και
6. η Τ.ΟΜ.Υ. Πιερίας από τον Ιούνιο του 2019.

Σύντομα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες στο χώρο των παλαιών εργαστηρίων για τη μετεγκατάσταση του ΕΟΠΥΥ Πιερίας.

Εγκαίνια και ξενάγηση

Τον αγιασμό τέλεσε ο πατήρ Δημήτριος, ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Διοικητής του Γ.Ν. Κατερίνης κ. Μυστρίδης με την υπεύθυνη κα Τσανοσίδου και ακολούθησε ξενάγηση στους χώρους των Κέντρων Ημέρας.


O Διοικητής 
Ανέστης Μυστρίδης