Πέμπτη 8 Αυγούστου 2019

«Κακῶν οὐ λήξει τὰ ἀνθρώπινα γένη» εκτός εάν...

Του Στέλιου Παπαθεμελή*

Ο Πλάτων στην περίφημη Εβδόμη Επιστολή του διαπιστώνει ότι «Κακῶν οὐ λήξει τὰ ἀνθρώπινα γένη».

Οι γενεές δηλαδή των ανθρώπων δεν θα πάψουν να υποφέρουν, παρά όταν, ή εκείνοι που σωστά και γνήσια φιλοσοφούν, πάρουν στα χέρια τους την πολιτική εξουσία, ή οι πολιτικοί ηγέτες από μια θεία βουλή φιλοσοφήσουν αληθινά. =«Πριν αν ή το των φιλοσοφούντων ορθώς γε και αληθώς γένος εις αρχάς έλθη τας πολιτικάς ή το των δυναστευόντων εν ταις πόλεσιν έκ τινος μοίρας θείας όντως φιλοσοφήση» (326 Β).

Η πλατωνική διαπίστωση καθώς ψηλαφεί κανείς την σύγχρονη ελλαδική και διεθνή πραγματικότητα προκαλεί κατάθλιψη. Οι τωρινοί όχι μόνον δεν φιλοσοφούν όντως «έκ τινος μοίρας θείας» αλλά συχνά στερούνται οι ενέργειές τους και την κοινή λογική.

Αλιεύσαμε από τα Collectanea του Ζήσιμου Λορεντζάτου: α. «Παραγγελία για τους επαναστάτες, θέλεις να αλλάξεις τον κόσμο; Άλλαξε πρώτα εσύ» (708), β. «Παραγγελία για τους ίδιους Δεν χρειαζόμαστε KlassenKampf, αγώνα, ή πάλη των τάξεων –αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής- χρειαζόμαστε KlassenFriede, ειρήνη για όλους» (709).

Πεφυσιωμένος κακοποιός ο εξ ανατολών γείτων προαναγγέλλει κορύφωση των προκλήσεων με γεωτρύπανο στο Καστελόριζο. Με επιστράτευση απαξαπάσης της ψυχραιμίας μας η απάντηση του Ελληνικού Έθνους σύσσωμου και σύψυχου είναι αυτή που δίνουν πάντοτε στην ιστορία οι Έλληνες, π.χ. αυτήν που το έθνος έδωσε δια στόματος του Ι. Μεταξά τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου του 40 στον πρέσβη του Μουσολίνι: “Αllors c’est la guerre”. Πρόκειται για το ιστορικό ΟΧΙ του ’40. Το νόημά του συνόψισε το πρωινό εκείνο ο Κωστής Παλαμάς:


«Αυτόν τον λόγο θα σας πω
Δεν έχω άλλον κανένα,
Μεθύστε με τ'αθάνατο
Κρασί του Εικοσιένα»



Επανερχόμεθα στην ανάγκη νεκρανάστασης της αμυντικής μας βιομηχανίας. Επείγει να σοβαρευτούμε και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο αυτό που ορθώς ονομάζεται εμβάθυνση στρατηγικής συμφωνίας με το Ισραήλ. Το νομικό πλαίσιο υπάρχει, οι ψυχολογικές προϋποθέσεις ένθεν κακείθεν υφίστανται. Τα λάθη του προσφάτου παρελθόντος μπορούμε να τα εξορκίσουμε.


Όσο κλονίζεται και βουλιάζει ο πολυδιεφθαρμένος (τουρκ)αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, τόσο πιο «τούρκος» γίνεται. Φυσικά ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται! Όσα είπε εξ αφορμής της προ ημερών επίσκεψης στα Τίρανα του τούρκου Υπ.Εσ. είναι ενδεικτικά της σύγχυσης στην οποία βρίσκεται. Ελληνογενής γενίτσαρος αγαπά να αποποιείται την καταγωγή του και δηλώνει: «Δεν θα ένιωθα καθόλου στεναχώρια αν είχα και ένα μέρος ελληνικού αίματος, αλλά δεν έχω κανένα κύτταρο ελληνικό»! Φαντάζεται ο ταλαίπωρος ότι τον διεκδικούμε. Εμείς απλώς έχουμε χρέος να καταγγέλλουμε τις βάναυσες διώξεις του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, την υφαρπαγή και την δήμευση των περιουσιών του στην Χειμάρρα και αλλού.Αισθανόμαστε ντροπή γιατί το επίσημο ελληνικό κράτος δεν κινητοποιήθηκε, ούτε κατ’ελάχιστον για την διαλεύκανση της άνανδρης δολοφονίας του παλληκαριού που ύψωσε την ελληνική σημαία, του Κωνσταντίνου Κατσίφα. Όφειλε να κινήσει γήν και ουρανόν και Ευρώπη και Διεθνείς Οργανισμούς και να λάβει αντίμετρα που να πονούν τα Τίρανα για να διαλευκανθεί το κακούργημα και να λογοδοτήσουν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί του. Η Ελλάδα αν και έχει τους τρόπους και τα μέσα να επιβάλλει, στο αλβανικό μόρφωμα τον σεβασμό στην διεθνή νομιμότητα, αρκείται μονίμως στο «πέρα βρέχει».


Ένας άσπονδος φίλος ήρθε από τα παλιά, ο γνωστός χλευαστής των Ελλήνων Γερούν Ντάϊσελμπλουμ. Ζήτησε την ψήφο μας προκειμένου να αναλάβει επικεφαλής του ΔΝΤ. Με ή χωρίς αυτήν πάντως δεν επελέγη. Ο Μένανδρος είχε πει «έστι δίκης οφθαλμός ος τα πανθ’ορά». Τα «ορά» βέβαια, αλλά δεν τα επιβάλλει δυστυχώς.


83 δισ. ευρώ μας υποχρέωσε το ΔΝΤ να πληρώσουμε στις 3 ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, αφού η πολιτική μας εξουσία χάρισε τα κέρδη στις τράπεζες και επέβαλε τις ζημίες στους πολίτες με επώδυνη φτωχοποίησή τους. Το τραγικό είναι ότι από πάνω μας χλευάζει το ΔΝΤ και οι αδίστακτοι «θεσμοί» ότι όλα αυτά έγιναν επειδή τα «δεχτήκαμε»!


Στο μεταξύ ο Ζάεφ ποιείται τας διατριβάς του και τα μπάνια του στα γαλανά νερά της Χαλκιδικής, δουλεύοντάς μας, ενώ η Εθνική Σκοπίων μετέχει στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με σκέτο «Μακεδονία». Το καθ’ημάς πολιτικό προσωπικό «αγρόν αγοράζει», εν γένει.


Είναι και η από 19/6/19 ανοικτή επιστολή προς τον κ. Μητσοτάκη εγκρίτων νομομαθών και διεθνολόγων που υπογράφεται από επιφανείς Μακεδόνες. Το κείμενό της αποδεικνύει το νομικά άκυρο και εθνικά επιζήμιο μέχρι προδοσίας της περιβόητης συμφωνίας των Πρεσπών. Θα είναι κρίμα των κριμάτων ο Πρωθυπουργός της χώρας και οι συνεργάτες του να αντιπαρέλθουν «σιγή» αυτή την αλήθεια.


«Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι πρέπει να πούνε»!


* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης