Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2023

ΕΠΕΤΕΙΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ στο ΕΠΟΣ του 1940-41. Του Συνταγματάρχη Ε.Α. ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΒΑΡΔΑΚΑ.

Στους ήρωες νεκρούς οι οποίοι πίστευαν ότι η ελευθερία είναι πνοή της ζωής και ο θάνατος ένα απλό επεισόδιο και έδωσαν την ζωή τους στα κακοτράχαλα βουνά του Σμόλικα της Πίνδου αλλά και της Βορείου Ηπείρου γράφοντας με χρυσά γράμματα το ΕΠΟΣ του 1940-41.





28 Οκτωβρίου 1940 ημέρα Δευτέρα ώρα 3 ξημερώματα.


Ο Εθνικός Κυβερνήτης Ιωάννης Μεταξάς δέχεται στην οικία του τον Πρέσβη της Ιταλίας Γκράτσι ο οποίος του επιδίδει το ιταμό Ιταλικό τελεσίγραφο να επιτρέψει η Ελλάδα την ελευθέρα είσοδο των Ιταλικών στρατευμάτων τα οποία θα καταλάμβαναν ορισμένα στρατηγικά σημεία της χώρας μας.


Η απάντησή του κοφτή και εφάμιλλη του αρχαίου Μολών λαβέ ήταν ΟΧΙ.


Έτσι αρχίζει ο Ελληνο-Ιταλικός Πόλεμος που βρίσκει αντιμέτωπους την μικρή και φτωχή Ελλάδα απέναντι στις 8.000.000 λόγχες της Ιταλίας του υπερόπτη Φασίστα Πρωθυπουργού της Μπενίτο Μουσολίνι,του οποίου οι Στρατηγοί του πίστευαν ότι το πολύ σε ένα μήνα θα είχαν υποδουλώσει την χώρα μας.

Η Ελληνική κινητοποίηση άμεση δείχνοντας ότι οι Έλληνες παρόλο που δεν υπήρξαν ποτέ προκλητικοί (ας το λάβουν σοβαρά υπ' όψιν οι σημερινοί γείτονές μας) ήταν αποφασισμένοι να αμυνθούν του Πατρίου Εδάφους έστω και αν δεν είχαν τα όπλα-πυρομαχικά και εφόδια που διέθεταν οι Ιταλοί.

Οι Ιταλοί επιτεθέντες πρώτοι δεν κατάφεραν σχεδόν τίποτε μέχρι της 13 Νοε. 1940.Οι δύο Ιστορικές Μάχες στο Καλπάκι όπου η ηρωική VIIΙ M Π του Στρατηγού Χαράλαμπου Κατσιμήτρου κατάφερε να συγκροτήσει το XXV Σώμα Στρατού του Στρατηγού Κάρλο Ρόσσι,το δε Απόσπασμα του Συνταγματάρχη Κων/νου Δαβάκη δυνάμεως 2.000 ανδρών στην Πίνδου να σταματήσει στο ύψος των χωρίων Βωβούσας-Σαμαρίνας την επίλεκτη Ιταλική Μεραρχία Αλπινιστών(Τζούλια)του Στρατηγού Τζιρότι δυνάμεως 10.800 ανδρών.

Στις δύο αυτές ιστορικές Μάχες του Καλπακίου και της Πίνδου από 28 Οκτωβρίου μέχρι 13 Νοεμβρίου φάνηκε η αποφασιστικότητα των Ελλήνων να μην επιτρέψουν την είσοδο των Ιταλών στη χώρα μας και να αναγκάσουν τον Μουσολίνι να αντικαταστήσει τους Διοικητάς των εν Αλβανία Ιταλικών Δυνάμεων τον ένα μετά τον άλλο ως ανικάνους .13Νοε. Αντικαθήστατε ο Βισκόντι Πράσκα από το Στρατηγό Σοντού και στις 29 Δεκ. αντικαθίστατε ο Σοντού από τον Στρατηγό Καβαλλιέρο.

Έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι την 13 Νοε. οπότε οι υπερφλίαρες και άδικες αξιώσεις των Ιταλών ποδοπατήθηκαν από ένα μικρό λαό καλώς όμως προπαρασκευασμένου διά πόλεμου, καλώς οδηγουμένου από πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας (Βασιλιάς-Μεταξάς-Παπάγος) και αποφασισμένου να αγωνισθεί για την ελευθερία των.

Στις 14 Νοε. 1940 ολοκληρωθείσης της Ελληνικής επιστρατεύσεως αρχίζει η Ελληνική Αντεπίθεση. Τα Ελληνικά στρατεύματα εμπνεόμενα υπό υψηλού ηθικού, ενθουσιασμού και αυτοθυσίας, αψηφώντας τις από τις καιρικές συνθήκες κακουχίες οι οποίες πολλές φορές προσεγγίζουν τα όρια της ανθρωπίνης αντοχής κατωρθώνουν να εκδιώξουν του πατρίου εδάφους τον εχθρό και να τον καταδιώκουν μέσα στον Βορειοηπειρωτικό έδαφος σε βάθος 30-80 χιλιομέτρων.

Η μεγαλειώδης αυτή προσπάθεια αποτελεί το κορύφωμα του Αλβανικού Έπους στο οποίο ο Έλληνας Στρατιώτης έγραψε σελίδες δόξης που είχαν διεθνή απήχηση απελευθερώνοντας τις Ελληνικότατες πόλεις Λεσκοβίκι-Ερσέκα-Κορυτσά -Αργυρόκαστρο -Αγιοι Σαράντα -Χειμάρα- Πρεμετή και Κλεισούρα, σταματώντας αυτήν την φρενήρη προέλασή των λόγω του ενσκήψαντος βαρέως χειμώνος.

Ο Μουσολίνι νοιώθοντας ντροπή απέναντι στον φίλο του Ναζιστή Αδόλφο Χίτλερ στέλνει νέες ξεκούραστες δυνάμεις στο Μέτωπο.Εκτός από τις υπάρχουσες Μεραρχίες.23 ΦΕΡΡΑΡΑ,51 ΣΙΕΝΝΑ,131 ΚΕΝΤΑΡΩΝ,3 ΤΖΟΥΛΙΑ,49 ΠΑΡΜΑΣ,29 ΠΙΕΜΟΝΤΕ,19 ΒΕΝΕΤΣΙΑ,53 ΑΡΕΤΣΟ.

Καταφθάνουν οι 11ΜΠΡΕΝΕΡΟ, ΛΕΝΙΑΝΟ, 33 ΑΚΟΥΙ, 37ΜΟΝΤΕΝΑ 48ΤΑΡΟ, 56 ΚΑΖΑΛΕ, 2 ΑΛΠΙΝΙΣΤΩΝ ΤΡΙΤΕΝΤΙΝΟ, 4 ΑΛΠΙΝΙΣΤΩΝ ΚΟΥΝΕΕΝΣΕ, 5 ΑΛΠΙΝΙΣΤΩΝ ΠΟΥΣΤΕΡΙΑ,22 ΚΥΝΗΓΟΙ των ΑΛΠΕΩΝ ,7 ΛΥΚΟΙ της ΤΟΣΚΑΝΗΣ, 6 ΚΟΥΝΕΟ, 2 ΣΦΟΡΤΣ, ΕΚΑ, 24 ΠΙΝΕΡΟΛΟ,38 ΠΟΥΛΙΕ,47 ΜΠΑΡΙ, 59 ΚΑΛΙΑΡΙ 5 Σύνταγμα ΒΕΡΣΑΛΙΕΩΝ, 3 Σύνταγμα ΓΡΕΝΑΔΙΕΡΩΝ, 2 Σύνταγμα ΙΠΠΙΚΟΥ, ΛΕΓΕΩΝΑ ΜΕΛΑΝΟΧΙΤΩΝΩΝ κια Τάγματα Αλβανών,ετοιμαζόμενος για την ΕΑΡΙΝΗ του ΕΠΙΘΕΣΗ στο ΥΨΩΜΑ 731 όπου εκεί την 9 Μαρτίου 1941 θα ταφεί οριστικά το θράσος και ο εγωισμός του και το Υψ 731 θα γραφεί στην Ελληνική Ιστορία και στην μνήμη των Ελλήνων ως Νέες Θερμοπύλες και Νέα Δερβενάκια,κάνοντας τους Έλληνες υπερήφανους.

Αλλά και εμείς σήμερα μικροί και μεγάλοι πρέπει να νοιώθουμε υπερήφανοι για αυτούς τους ήρωες γιατί ήταν οι πατεράδες και οι παππούδες μας άσχετα αν μερικοί προσπαθούν να υποβιβάσουν το ΕΠΟΣ του 40-41 προσπαθώντας να το σβήσουν από την μνήμη των Ελλήνων. Άσχετα αν δεν το διδάσκουν στα σχολεία,άσχετα αν πολεμούν τις παρελάσεις που ανεβάζουν το ηθικό και τον πατριωτισμό των Ελλήνων (είδαμε στις 4 Οκτ. Τι έγινε στην Ξάνθη που γιόρταζε τα 100 χρόνια της απελευθέρωσής της πού η καταρρακτώδης βροχή δεν πτόησε κανέναν) άσχετα αν προσπαθούν τα διάφορα κέντρα να υποβαθμήσουν τις Εθνικές Γιορτές, για τους Έλληνες η Πατρίδα θα στέκεται πιο
ψηλά από οτιδήποτε μαζί με την σημαία μας και τον Εθνικό Ύμνο.


ΓΕΩΡΓΙΟΣ Θ. ΒΑΡΔΑΚΑΣ - ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ Ε.Α.