Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Από τον τορπιλισμό του ΦΕΤΙΧ ΜΠΟΥΛΕΝΤ (18 Οκτωβρίου 1912)

Σαν σήμερα στις 18 Οκτωβρίου 1912 οι δυο Λιτοχωρίτες καπεταναίοι Νίκος Βλαχόπουλος και Μιχάλης Κωφός οδηγούν με κυβερνήτη του Τορπιλοβόλου 11 (Τ11) Νίκο Βότση μέσα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και τορπιλίζουν την Τουρκική Φρεγάτα ΦΕΤΙΧ ΜΠΟΥΛΕΝΤ την οποία βυθίζουν.

Μια εβδομάδα αργότερα στις 26 Οκτωβρίου 1912 γίνεται η παράδοση της Θεσσαλονίκης από τον Τούρκο Διοικητή Ταχσίν Πασά στο διάδοχο Κωνσταντίνο. Τιμή και δόξα στους Λιτοχωρίτες ναυτικούς που με αυταπάρνηση βοήθησαν στην απελευθέρωση της Μακεδονίας από τους Τούρκους.

Οι πλοηγοί που οδήγησαν τον πλοίαρχο Βότση ήταν οι Λιτοχωρίτες καπεταναίοι Νικόλαος Βλαχόπουλος και Μιχαήλ Κωφός, στους οποίους αργότερα απονεμήθηκε από το Ελληνικό κράτος μετάλλιο (φωτογραφία του οποίου παραθέτουμε).




Εισήλθαν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης από μη ναρκοθετημένη περιοχή ανάμεσα στις εκβολές του Αξιού ποταμού και τον Δυτικό σημαντήρα της εισόδου του Λιμένα. Εξήλθαν του λιμένα περνώντας από την ναρκοθετημένη είσοδο και λόγω του μικρού βυθίσματος του Τορπιλοβόλου 11 (Τ11) δεν βρήκαν τις νάρκες.

Το ίδιο εγχείρημα που έγινε στο Αϊ Βαλί δεν έγινε από το Τορπιλοβόλο 11 αλλά από το Τορπιλοβόλο 14 με πλοίαρχο τον Περικλή Αργυρόπουλο και βύθισε στις 9 Νοεμβρίου 1912 την Τουρκική κανονιοφόρο «ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ».

Τριανταφύλλου Ιωάννης
Πρόεδρος
Ναυτικού Μουσείου Λιτοχώρου