Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Το 15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης στην Σκοτίνα Πιερίας (Επίσκεψη σε ελαιοτριβείο και οινοποιείο).

Την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου οι Ε΄ και Στ' τάξεις του σχολείου μας επισκέφτηκαν το ελαιοτριβείο στην Σκοτίνα Πιερίας και παρακολούθησαν τη διαδικασία παραγωγής του ελαιόλαδου.


Οι μαθητές αρχικά έμαθαν ότι οι ελιές μπαίνουν στο λεγόμενο "πλυντήριο", όπου πλένονται για να καθαριστούν από τη σκόνη, τις λάσπες και τα φύλλα. Στη συνέχεια περνούν στον "σπαστήρα" που σπάει την ελιά, έπειτα οι ελιές μπαίνουν στον "μαλακτήρα" και γίνονται πολτός κι εκεί παραμένουν περίπου μία ώρα. Ο πολτός μπαίνει μετά στον πρώτο "διαχωριστή" που χωρίζει το λάδι, το νερό (οι ελιές περιέχουν και νερό) και τον πυρήνα (το κουκούτσι της ελιάς).


Σε τελικό στάδιο το λάδι περνά και από έναν δεύτερο διαχωριστή "φυγόκεντρο", ο οποίος σε θερμοκρασία 40 βαθμούς Κελσίου καθαρίζει εντελώς το λάδι και έτσι από τη μια μεριά βγαίνει το καθαρό πλέον λάδι και από την άλλη το νερό. Εκεί παίρνουν δείγμα από το λάδι και σε ένα ειδικό μηχάνημα μετρούν την οξύτητα του λαδιού. Από μια βρυσούλα το λάδι μπαίνει στα δοχεία και είναι έτοιμο για τον παραγωγό. Όλη αυτή η διαδικασία διαρκεί περίπου δύο ώρες.Τον πυρήνα που βγάζουν οι ελιές τον ανακυκλώνουν και μ' αυτόν πραγματοποιούν την καύση που είναι απαραίτητη για το μηχάνημα του "διαχωριστή", που καθαρίζει το ελαιόλαδο.

Καθώς και το οινοποιείο.- αποστακτήριο "Πολυχρού'' και παρακολούθησαν την διαδικασία απόσταξης του τσίπουρου.

Η παρασκευή τσίπουρου είναι ο τρόπος να «εκμεταλλευτούμε» όσο περισσότερο μπορούμε το σταφύλι. Να μην πάει τίποτα χαμένο. Πρώτη ύλη του τσίπουρου είναι τα στέμφυλα, δηλαδή ό,τι απομένει μετά το «πάτημα», τη συμπίεση των σταφυλιών για την παραγωγή κρασιού, δηλαδή οι φλούδες του σταφυλιού, τα κουκούτσια και η σάρκα. Μπορούμε, πάντως, να παρασκευάσουμε τσίπουρο και από όλο το υγρό μείγμα που προκύπτει από τη σύνθλιψη του σταφυλιού, το γλεύκος.

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη ύλη που θα φτάσει στο αποστακτήριο για να γίνει το τσίπουρο με τη μέθοδο της απόσταξης πρέπει νωρίτερα να έχει υποστεί αλκοολική ζύμωση, μία διαδικασία που κρατά από 20-40 ημέρες. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το γλεύκος θα πρέπει να βρίσκεται σε δοχεία ανοιχτά στον αέρα και σε τακτά χρονικά διαστήματα να μετριούνται τα σάκχαρα.

Στη συνέχεια, το τσίπουρο παράγεται με την διαδικασία της απόσταξης. Πρακτικά, βράζει το μείγμα και οι ατμοί που δημιουργούνται περνούν από έναν σωλήνα, όπου με την αλλαγή θερμοκρασίας υγροποιούνται και στάζει το τσίπουρο.

Τέλος, ευχαριστούμε θερμά τους κ.Αστέριο Γκριμούρα και τον κ.Γιώργο Πολυχρό για την φιλοξενία και την ξενάγηση τους..









15ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης