Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019

ΣΕΠΕ Πιερίας - ΨΗΦΙΣΜΑ

Ενάντια στο εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000€, με αφορμή πανό και αφίσες, στην «Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία» και τον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Αγαπητό.


Η Επιτροπή Ελέγχου δαπανών και εκλογικών παραβάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης επέβαλλε το εξοντωτικό πρόστιμο των 50.000 Ευρώ(!), στον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Αγαπητό, και στην περιφερειακή κίνηση Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά». Το πρόστιμο μάλιστα βεβαιώθηκε ήδη στην Εφορία και το ΑΦΜ του συναδέλφου Αγαπητού. Η αφορμή ήταν τρία πανό που υποτίθεται ότι τοποθετήθηκαν στις Σέρρες, χωρίς να αναφέρεται από ποιους και σε ποιο χρόνο. Το πρόστιμο έχει επιβληθεί με βάση το άρθρο 14 παρ. 1 εδ. γ΄ του ν. 3870/2010 ενώ σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 του ίδιου νόμου υποχρέωση καταβολής του προστίμου έχει ο υποψήφιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος.

Αυτές οι διατάξεις είναι ουσιωδώς αντιδημοκρατικές, καθώς δημιουργούν τις προϋποθέσεις στέρησης της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης στην πράξη.

Η πολιτική ευθύνη γι’ αυτή τη δίωξη και την απόπειρα πολιτικής φίμωσης βρίσκεται στην κυβέρνηση. Αποδεικνύεται ότι ο «Καλλικράτης», με βάση τον οποίο επιβάλλεται το πρόστιμο, συγκροτεί ένα αντιδημοκρατικό πλαίσιο, λειτουργώντας ως μοντέλο οικονομικού στραγγαλισμού και ομηρίας κάθε διαφορετικής φωνής και αγωνιστικής δράσης.

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη δίωξη, υπερασπίζουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες και εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους.
Απαιτούμε την άμεση ακύρωση του εξοντωτικού προστίμου στην «Ανταρσία στην Κεντ. Μακεδονία» και τον περιφερειακό σύμβουλο Θανάση Αγαπητό.
Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε άμεση νομοθετική ρύθμιση κατάργησης των σχετικών αντιδημοκρατικών διατάξεων και την άρση όλων των προστίμων που έχουν επιβληθεί.
Καλούμε κάθε κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα και πολίτη που νοιάζεται για την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, να τοποθετηθεί και να καταδικάσει αυτή τη μεθόδευση.


Συναδερφικά και με εκτίμηση
Για τον ΣΕΠΕ Πιερίας
Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας
Θανάσης Κοντοφάκας Χρήστος Κοσκινάς