Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2019

Η ποίηση ταξιδεύει... στη Χαλκίδα.

Η δράση ποιητών από τη Β. Ελλάδα με τον τίτλο «Η ποίηση στις ράγες», που αρχικά ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2017 (με σιδηροδρομικό ταξίδι στο Σ. Σταθμό Κατερίνης...

μια πρωτοβουλία της Μαρίας Ποπκιώση από τα Γιαννιτσά), είχε σκοπό να διαδοθεί η ποίηση, να εκμηδενιστούν οι αποστάσεις και οι ποιητές να έρθουν πιο κοντά. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία μια ανοικτή εκδήλωση με ποίηση και μουσική όπου όλοι οι δημιουργοί πρόσφεραν βιβλία τους στη νεοσύστατη δανειστική βιβλιοθήκη της Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας.

Η δράση επαναλήφθηκε το επόμενο καλοκαίρι, Ιούνιο 2018 στο Σ. Σταθμό Θεσ/νίκης και οι συμμετέχοντες δώρισαν βιβλία τους στο Ράφι της Αγάπης ενώ το ίδιο απόγευμα ακολούθησε έκθεση εικαστικών στο Δημαρχείο Θεσ/νίκης.

Φέτος, με το οδικό ταξίδι στην Κων/πολη (11-14/10/2019) με τον τίτλο «Η ποίηση ταξιδεύει ….. στην Κων/πολη» η Ομάδα συμφώνησε για πιο μακριά, πραγματοποιώντας γνωριμία και ποιητική βραδιά με Τούρκους ποιητές της περιοχής. Η αποστολή με ποιήτριες προερχόμενες από Θεσ/νίκη, Πέλλα και Πιερία, αποτελούνταν από τις:

Ιωάννα Αμπατζή, Λιλίκα Αρνάκη, Ευγενία Κορτσάρη, Ευαγγελία Κοφινά, Μαρία Ξανθοπούλου, Μάτα Παπαιωάννου, Μαρία Ποπκιώση, Γιώτα Τσερτεκίδου και Φωτεινή Ψιρολιόλιου, επισκέφθηκε επίσης το Φανάρι και πρόσφερε μεγάλο αριθμό βιβλίων των ίδιων των ποιητών και φίλων στις δανειστικές βιβλιοθήκες των ελληνικών σχολείων της Πόλης, Ζωγράφειο και Μεγάλη του Γένους Σχολή που έγιναν δεκτά με χαρά. Κατά την επίσκεψη των εκδρομέων στην Πρίγκηπο δωρίστηκαν παιδικά λογοτεχνικά βιβλία στο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνικής Κοινότητας Πριγκίπων όπου η αποστολή έγινε με θέρμη δεκτή.

Η πορεία συνεχίζεται με νέο οδικό ταξίδι που προγραμματίζεται στη Χαλκίδα, την πόλη με τα τρελά νερά όπου δίνουν ραντεβού ποιητές από όλη την Ελλάδα, καθώς ετοιμάζονται να ανταμώσουν για χάρη της ποίησης. Αποδεχόμενοι την πρόταση της Κικής Κωνσταντίνου από τη Χαλκίδα, συμμετέχουν τριάντα πέντε (35) ποιητές από την Ελλάδα και την Κύπρο σε ένα απογευματινό (Σάββατο 30/11/2019) στην αίθουσα του Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης, Πολιτισμού & Περιβάλλοντος Χαλκίδας. Μετά το τέλος της εκδήλωσης οι ποιητές θα δωρίσουν βιβλία τους στις δανειστικές βιβλιοθήκες του Δήμου Χαλκίδας, στο σύλλογο «ΑΛΩΝΑΚΙ» και «Οι φίλοι του Γιάννη Σκαρίμπα».



Ε. Κορτσάρη
Γ. Γραμματέας Ένωσης Συγγραφέων Πιερίας