Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

FotiStores στην Κατερίνη. Το ταξίδι του κόκκου καφέ από τις φυτείες μέχρι το φλιτζάνι σας. (Roaster Kolektiva)

Ο κόκκος του καφέ είναι γνώριμος και αγαπητός για τους περισσότερους ανθρώπους, ειδικά όταν καβουρδίζεται και σε συνεπαίρνει με το μεθυστικό του άρωμα.

O καφές εσπρέσο συνοδεύει ολοένα και περισσότερες στιγμές της καθημερινότητα μας.


➤Ποιο είναι το ταξίδι του κόκκου από τις φυτείες μέχρι το φλιτζάνι σας;


ΟΛΑ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΦΕΟΔΕΝΤΡΟ


Το δέντρο που παράγει τον καφέ ονομάζεται καφεόδεντρο και μεγαλώνει σε περιοχές όπου η υγρασία και οι ήπιες θερμοκρασίες ευνοούν την ανάπτυξη του. Οι περιοχές με τις περισσότερες φυτείες είναι η Δυτική Αφρική, η Βραζιλία και η Νοτιοανατολική Ασία. Το καφεόδεντρο είναι ένα φυλλώδες μικρό δέντρο που ζει μέχρι και 100 χρόνια, ενώ μετά την πάροδο της 20ετίας η παραγωγή του σε καρπούς σταδιακά μειώνεται. Ο καρπός του καφέ είναι κόκκινος και στρογγυλός και μοιάζει με μεγάλο κεράσι ή με ντοματίνι.

Το καφεόδεντρο διακρίνεται σε δύο κύρια είδη, ποικιλία Arabica και το δεύτερο ποικιλία Robusta.


Μέθοδοι επεξεργασίας του κόκκου


Με το πέρας της συγκομιδής, ακολουθεί η μετατροπή του «κερασιού» καφέ σε κόκκο.


1. Η υγρή μορφή που χρησιμοποιείται για την ποικιλία Arabica και αποτελεί την πιο δαπανηρή από όλες τις μεθόδους και χωρίζεται σε έξι στάδια Το άρωμα του καφέ που παράγεται είναι πιο εκλεπτυσμένο. 
2. Η ξηρή μέθοδος παράγει τους λεγόμενους μη πλυμένους η φυσικούς κόκκους. Είναι πιο γρήγορη από την υγρή και λιγότερο δαπανηρή. 
3. Η ημι-ξηρή μέθοδος έχει μια ενδιάμεση λύση με τη χρήση λιγότερου νερού και χρόνου, για να συγκρατηθεί το άρωμα σε υψηλά επίπεδα και το κόστος σε πιο χαμηλά. 
4. Η μέθοδος Pulp Natural – Honey Process χρησιμοποιείται την τελευταία δεκαετία και έχει ως αποτέλεσμα τον εμπλουτισμό του κόκκου με επιπλέον αρώματα.


Έπειτα από αδιάκοπη αναζήτηση, επιμόρφωση και πειραματισμό δημιουργείται μια άλλη αντίληψη του καφέ. Έχοντας ως βασικές αρχές τη μεθοδικότητα, την εξειδίκευση και την καινοτομία, διαφοροποιούμαστε ριζικά τόσο στον τρόπο προσέγγισης του αντικειμένου, όσο και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του. Διαλεχτές ποικιλίες καφέ από όλες τις ηπείρους, καφέδες με μοναδική προσωπικότητα από συγκεκριμένους μικροπαραγωγούς επιλέγονται διεξοδικά ψήνονται πάντα σε μικρές ποσότητες επεξεργάζονται και συσκευάζονται με το χέρι προκειμένου να διατηρήσουν άριστα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Χαρμάνια υψηλής ποιότητας τα οποία φτιάχτηκαν και αναδιαμορφώθηκαν από Cupping specialists, επαγγελματίες barista, ειδικούς του είδους αλλά και από απλούς εραστές του καφέ συνθέτουν μια γευστική παλέτα ικανή να καλύψει και τα πιο απαιτητικά γούστα.


Η έντονη μυρωδιά του ποιοτικού καφέ το χαμόγελο και το αυθόρμητο επιφώνημα της γνήσιας απόλαυσης μετά την πρώτη γουλιά αποτελούν τη δέσμευση μας για την εξεύρεση gourmet καφέδων, κορυφαίων ποικιλιών και παραγωγή μοναδικών χαρμανιών.


Το FotiStores με πιστοποίηση SCA Specialty Coffee Association και σε συνεργασία με το Roasters Kolektiva απευθύνεται στους γνήσιους εκφραστές του τρίτου κύματος και επιδιώκει την παρουσίαση μοναδικών προφίλ καφέ που στοχεύουν στην επίτευξη της μέγιστης δυνατής απόλαυσης από ένα φλιτζάνι.


BLENDS

BRAZIL


SINGLE ORIGINS

GUATEMALA HUEHUETENANGO BRAZIL CARMO ESTATE PUPLED NATURAL –TRIP TO ETHIOPIA – TRIP TO KOLOMBIA





Γνωρίζουμε ποιος συλλέγει και αξιολογεί. Γνωρίζουμε ποιος ψήνει.



➤ Γνωρίζουμε πού θ΄ απολαύσουμε.  ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΚΑΙ ΦΡΕΣΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ ΚΑΦΕ - FOTISTORES ΣΒΟΡΩΝΟΥ 18 ΕΝΑΝΤΙ ΔΕΥΑΚ.



ORIGIN : BRAZIL – INDIA

CUP PROFILE: ΣΟΚΟΛΑΤΑ – ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
INSTRUCTIONS: ΓΕΜΑΤΟ ΣΩΜΑ
ΜΑΚΡΥΑ ΕΠΙΓΕΥΣΗ
ΗΠΙΑ ΟΞΥΤΗΤΑ
ALTITUDE: 600-800m



ORIGIN: GUATEMALA HUEHUETENANGO

CUP PROFILE: ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΒΟΤΑΝΑ ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΜΕ ΣΩΜΑ ΣΙΡΟΠΙΟΥ
ALTITUDE: 1400-1700m


ORIGIN: BRAZIL MANTIGULERA DE MINAS

CUP PROFILE: ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΡΥΔΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΜΕΛΙ ΜΕ ΚΡΕΜΩΔΕΣ ΣΩΜΑ
ALTITUDE: 1050-1150m


ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ

BRAZIL – INDIA OROGIN Tarrazu
ΒΡΑΖΙΛΙΑ ORIGIN Mantigulera De Minas
ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑ ORIGIN San Martin
ΚΟΛΟΜΒΙΑ ORIGIN Huila,La Cabana
ΑΙΘΙΟΠΙΑ ORIGIN Kochere,Aricha



ΚΑΦΕΣ ΦΙΛΤΡΟΥ


BRAZIL – ETHIOPIA – COLOMBIA- GUATEMALA-INDIA

Προσεκτικά διαλεγμένες ποικιλίες από όλο τον κόσμο καφέδες που ψήνονται σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά τους. Η κάθε παραγγελία ψήνεται και συσκευάζεται με την κατάθεση της.


ΚΑΦΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ

Μοναδικό χαρμάνι εκλεκτών ποικιλιών καφέ. Πολίτικος ελληνικός καφές με αυθεντική δυνατή γεύση και εξαιρετικό άρωμα που πλημμυρίζουν τις αισθήσεις.