Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

«Τον κόσμο δεν τον είδα παρά ως Έλληνας…»

«Τον κόσμο δεν τον είδα παρά ως Έλληνας…»
Μέσα από το προσωπικό του ημερολόγιο ο Πρωθυπουργός του "ΟΧΙ", Ιωάννης Μεταξάς περιγράφει με συγκινητικό τρόπο την αγάπη του για την Ελλάδα και κάθε τι ελληνικού.


Την αγάπη που του έδωσε δύναμη για να υπερασπιστεί τα δίκαια και την ελευθερία της Πατρίδος μας.
Την δύναμη αυτή την μεταλαμπάδευσε στον ελληνικό λαό που δημιούργησε το Έπος του 40΄.

«Περνώντας τα χρόνια και κοιτάζοντας πίσω μου, βλέπω πως, ό,τι αισθάνθηκα και σκέφθηκα, πάντα ελληνικά το αισθάνθηκα και σκέφθηκα...


Τον κόσμο δεν τον είδα παρά ως Έλληνας. Δεν εννοώ τα καθήκοντα μου ως Έλληνα πολίτου προς την Ελληνική Πολιτεία, δεν εννοώ την συμβατική θεωρία του πατριωτισμού, εννοώ τον ψυχικό μου φακό, μέσα από τον οποίο αντιλαμβάνομαι τον κόσμο, ότι ο φακός αυτός είναι ελληνικός.

Ούτε και μπορούσε να είναι άλλος. Γι’ αυτό μπορεί πολλές χώρες άλλες να εθαύμασα και να μου άρεσαν αλλά καμμιά δεν αισθάνθηκα και δεν αγάπησα βαθειά εκτός από την Ελλάδα, και ό,τι εθαύμασα και εξύχωσα σε ξένες φυλές, ήταν ανάγκη της ελληνικής μου ψυχής, που ενόμιζα πως έβλεπα μέσα στις άλλες αυτές φυλές. Μπορεί να ήσαν και αντανάκλασι των ονείρων της ψυχής μου, μπορεί και πραγματικότητες… και αυτά που στην δική μου, ελληνική φυλή επέκρινα και απέρριψα, είναι εκείνα που δεν ήθελα να έχη, εκείνα που θα επιθυμούσα, με την πρόοδο της, να έφευγαν για να γίνη μεγαλείτερη και ωραιότερη και καλλίτερη.

Σε αυτή την ζωή δεν ημπορεί να είμαι τίποτε άλλο παρά Έλληνας, και δεν εννοώ πολίτης και υπήκοος του Ελληνικού Κράτους αλλά Έλληνας στο αίσθημα και στην ψυχή, ένα άτομο μέσα στην ατέλειωτη σειρά του παρελθόντος και του παρόντος και του μέλλοντος της ράτσας μου αλλά άτομο αναπόσπαστο…»


*Από : Ιωάννης Μεταξάς, «Τετράδιο Σκέψεων».

Από το βιβλίο : (Ιωάννης Μεταξάς-Ο Εθνικός Κυβερνήτης) Του Ηλία Ηλιόπουλου: Διδάκτωρ Νεωτέρας Ιστορίας / Ιστορίας Ανατολικής και ΝΑ Ευρώπης Λουδοβικείου-Μαξιμιλιανείου Πανεπ/μίου Μονάχου. Τέως Καθηγητής Στρατηγικής της Σχολής Εθνικής Αμύνης.

*Ο Ιωάννης Μεταξάς διατηρούσε ένα προσωπικό ημερολόγιο όπου και κατέγραφε τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, την αλληλογραφία καθώς και συμβάντα από την ζωή του. Το ημερολόγιο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ιωάννης Μεταξάς το ενημέρωνε ακόμα και μέχρι λίγες ημέρες από τον θάνατο του. Το ημερολόγιο διασώθηκε χάρις στις προσπάθειες της συζύγου και των δυο κόρων του.