Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Σαν σήμερα το 1941 πεθαίνει ο Πρωθυπουργός του ΟΧΙ, ο Ιωάννης Μεταξάς.

Σαν σήμερα το 1941 πεθαίνει ο Πρωθυπουργός του ΟΧΙ, ο Ιωάννης Μεταξάς.
Ο Πρωθυπουργός Ιωάννης Μεταξάς απεβίωσε την 29ην Ιανουαρίου 1941. Συμφώνως προς το ιατρικό ανακοινωθέν, αιτία θανάτου του υπήρξε «παραμυγδαλικόν απόστημα, προελθόν εκ φλεγμονής του φάρυγγος».

"Ο Ελληνικός λαός έχασε τον πατέρα του". (Μακ Βη)

Είναι γεγονός αδιαμφησβήτητον ότι η υγεία του Μεταξά είχε δοκιμασθεί σοβαρώς τα χρόνια της λυσσαλέας καταδίωξης του από το Βενιζελικό κράτος και ο ίδιος λόγο ελλείψεως χρημάτων αναγκαζόνταν να διανυκτερεύει ακόμη και σε γκαράζ αυτοκινήτων…

Ο Μεταξάς απορροφημένος από την προσπάθεια του να ενισχύσει στρατιωτικά και οικονομικά την Ελλάδα εργαζόταν εξαντλητικώς και παραμελούσε την υγεία του.

Όμως πάντα υπήρχε η υπόνοια ότι δολοφονήθη από ξένες δυνάμεις (Αγγλία;) κάτι που υποστήριζει η οικογένεια του και η κόρη του Λουκία της οποίας σώζεται ιδιόχειρο σημείωμα στα Γενικά Αρχεία του Κράτους όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται η επιθυμία του Μεταξά να εξεταστεί και από άλλους γιατρούς: («Σαν τον ρώτησα αν θέλη να τον δει και άλλος γιατρός, γυάλισαν τα μάτια του… -Ναι, παιδί μου, ναι!, μου απήντησε…») Ο Αυστριακός γιατρός Έππιγκερ που καλέστηκε να τον εξετάσει δεν έφασε ποτέ στην Ελλάδα αφού μια ημέρα πριν τον θάνατο του Μεταξά ενημερώθηκε ότι ήτο πλέον αργά…

Η είδησης του θανάτου του Ιωάννη Μεταξά βύθισε στο πένθος ολόκληρον το Ελληνικόν Λαόν.

Πλήθη λαού συνέρρευσαν για να αποτίσουν ύστατον χαιρετισμόν στον Εθνικό Κυβερνήτην, τον Ηγέτη του «ΟΧΙ» και της Νίκης, τον Άνδρα της Τιμής, της Αξιοπρέπειας και του Καθήκοντος.

Γοερώς έκλαιγαν στις εκκλησίες των πόλεων και των χωριών χιλιάδες ανθρώπων, κάθε κοινωνικής τάξεως, μορφώσεως και ηλικίας όπως έχουν παραδεχθεί, μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης Φαράκος και ο Μίκης Θεοδωράκης.

Και όπως έχει πει ο τελευταίος, ήσαν τόσον δυνατοί οι κλαυθμοί και οι οιμωγές των ανθρώπων στις εκκλησίες, ώστε, στις πόλεις, ενώνονταν οι θρήνοι από τις διαφορετικές γειτονιές και ήταν ωσάν να ακούει κανείς χορόν αρχαίας τραγωδίας.

Ο Αμερικάνος Πρέσβυς Λίνκολν Μακ Βη σημείωνε στο ημερολόγιο του ότι η όψις των ανθρώπων ήταν ωσάν να είχαν χάσει τον πατέρα τους.

Άλλωστε, όπως το είχε παρατηρήσει ο Μακ Βην στο ημερολόγιο του, τρεις μήνες νωρίτερα,εκείνος (ο Μεταξάς) ήτο που είχε αναδείξει την Ελλάδα παγκοσμίως ως ένα «Μέγα Μικρόν Μαχόμενον Έθνος» (A Grand Little Fighting Nation)…






*Από : Ιωάννης Μεταξάς, «Τετράδιο Σκέψεων».

Από το βιβλίο : (Ιωάννης Μεταξάς-Ο Εθνικός Κυβερνήτης) Του Ηλία Ηλιόπουλου: Διδάκτωρ Νεωτέρας Ιστορίας / Ιστορίας Ανατολικής και ΝΑ Ευρώπης Λουδοβικείου-Μαξιμιλιανείου Πανεπ/μίου Μονάχου. Τέως Καθηγητής Στρατηγικής της Σχολής Εθνικής Αμύνης.