Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2020

Τ.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ - ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ

Τ.Ε ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΚΕ

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Η ΝΕΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ. Συναγερμός! Να μην περάσουν τα εγκληματικά σχέδια.

Για κύρωση στη Βουλή έφερε παραμονή Χριστουγέννων η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το λεγόμενο «Πρωτόκολλο Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ». Τη νέα διμερή Στρατιωτική Συμφωνία, που ενισχύει το «αποτύπωμα της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα», όπως αρέσκονται να λένε οι κυβερνητικοί παράγοντες, μετατρέποντας ακόμα περισσότερο τη χώρα σε ορμητήριο των Αμερικανο--ΝΑΤΟικών δολοφόνων και το λαό σε στόχο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Το Πρωτόκολλο επικυρώνει τη Συμφωνία που υπογράφτηκε στην Αθήνα στις 5/10/2019 από τους ΥΠΕΞ των δύο χωρών και προσαρμόζει την προηγούμενη αντίστοιχη Συμφωνία, του 1990, και συνεπακόλουθα την ανάπτυξη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων επί ελληνικού εδάφους, στα σύγχρονα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ.

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΠΤΥΣΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ

Το κείμενο προβλέπει καταρχάς επέκταση των δραστηριοτήτων των Αμερικανών και σε «μη συνορεύουσες βοηθητικές Ευκολίες της Αεροπορικής Βάσης Σούδας εντός της Ναυτικής Βάσης Σούδας της περιοχής Μαραθίου».

Παραπέρα, επιτρέπει «στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να διατηρεί και να λειτουργεί τις στρατιωτικές και βοηθητικές Ευκολίες εντός των εγκαταστάσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων όπως προσδιορίζονται κατωτέρω:

(i) Αεροπορική Βάση Λάρισας

(ii) Βάση Αεροπορίας Στρατού Στεφανοβικείου (Αεροδρόμιο Στεφανοβικείου)

(iii) Άλλες εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως συμφωνούνται αμοιβαία από τα Μέρη ή τους ορισμένους εκπροσώπους τους, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Ως γνωστόν, στη Λάρισα έχουν αναπτυχθεί ήδη από την εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) και στο Στεφανοβίκειο επιθετικά και μεταγωγικά ελικόπτερα των Αμερικανών, ενώ το τρίτο σημείο δείχνει μέχρι πού είναι διατεθειμένες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις να φτάσουν την εμπλοκή της χώρας στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Θυμίζουμε άλλωστε πως λίγες μέρες πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, ερωτηθείς αν η Αθήνα θα δεχόταν μεταφορά σε βάσεις στην Ελλάδα όπλων και μέσων - ακόμα και πυρηνικών - που σήμερα οι Αμερικανοί λέγεται ότι έχουν στις βάσεις τους στην Τουρκία, Ιντσιρλίκ και Κιουρεσίκ, δεν το απέκλεισε, επικαλούμενος μάλιστα την επικαιροποιημένη Στρατιωτική Συμφωνία με τις ΗΠΑ και προσθέτοντας πως αν στο μέλλον οι Αμερικανοί θέλουν παραπέρα διεύρυνση, υπάρχουν εδώ ήδη βάσεις και η κυβέρνηση είναι «με θετικό πνεύμα» έτοιμη να συζητήσει.

«ΑΝΕΜΠΟΔΙΣΤΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΚΑΙ ΧΡΗΣΗ» ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΒΡΩΜΟΔΟΥΛΕΙΑ

Άλλωστε, και στις υφιστάμενες προς το παρόν «διευκολύνσεις» οι Αμερικανοί έχουν λυμένα τα χέρια να κάνουν ό,τι θέλουν, να διακινήσουν ό,τι πιο επικίνδυνο υπάρχει, ακόμα και πυρηνικά, να εμπλακούν σε ζητήματα που άπτονται ακόμα και της λεγόμενης Πολιτικής Προστασίας. Π.χ. για τη Σούδα προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι «στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επιτρέπεται να διεξάγει (...)

-- Επισκέψεις, εκπαίδευση, ασκήσεις, κινήσεις Μονάδων και Σχηματισμών, διέλευση, υποστήριξη και συναφείς δραστηριότητες, ανεφοδιασμό αεροσκαφών, προσγείωση και ανάκτηση αεροσκαφών, προσωρινή συντήρηση πλοίων και αεροσκαφών, ενδιαίτηση προσωπικού, στάθμευση και ανάπτυξη δυνάμεων και υλικού, τοποθέτηση εξοπλισμού, προμηθειών και υλικού, κοινές και συνδυασμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες, δραστηριότητες συνδρομής στην αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων και φυσικών καταστροφών, επιχειρήσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και κατασκευές για την υποστήριξη κοινά συμφωνημένων δραστηριοτήτων.

-- Άλλες αποστολές και δραστηριότητες που τα Μέρη ή οι ορισμένοι εκπρόσωποί της μπορούν αμοιβαία να καθορίσουν, σύμφωνα με τις αντίστοιχες εσωτερικές τους διαδικασίες».

Τα ίδια προβλέπονται για Λάρισα και Στεφανοβίκειο, όπως και για κάθε άλλη βάση που θα τους παραχωρηθεί στο μέλλον. Διόλου τυχαία, άλλωστε, ενώ αναφέρουν ονομαστικά δύο βάσεις στην ξηρά, περιτριγυρισμένες από τον θεσσαλικό κάμπο, ανάμεσα στα άλλα επιτρέπουν εκεί και τον «ανεφοδιασμό πλοίων», όπως και την «προσωρινή συντήρηση οχημάτων, πλοίων και αεροσκαφών», προδιαγράφοντας τη μετατροπή όλης της χώρας σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση.

Εξάλλου, δίνουν οι ίδιοι έναν μπούσουλα του πώς θα μεθοδεύονται τα παραπάνω, με πρότυπο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, που μαζί με αυτά της Θεσσαλονίκης και του Βόλου οι Αμερικανοί έχουν αξιοποιήσει για διεκπεραίωση μάχιμων τμημάτων τους, ελικοπτέρων και τροχοφόρων, προς και από ό,τι αποκαλούν «ευρωπαϊκό θέατρο επιχειρήσεων», στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Έτσι, στη Συμφωνία προβλέπεται πως «χορηγείται στην κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών καθεστώς προτεραιότητας (ανεμπόδιστη πρόσβαση και χρήση)» στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αλλά και «Άλλες τοποθεσίες όπως αμοιβαία συμφωνούνται από τα Μέρη», ακόμα και για «έκτακτες απαιτήσεις, συμπεριλαμβανομένης της υποδοχής, στάθμευσης και προώθησης και άλλων δραστηριοτήτων διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης», με μια απλή ειδοποίηση 48 ώρες πριν. Στην τσίτα, δηλαδή, και χωρίς πολλά λόγια, όποτε απαιτηθεί κάτι από τους Αμερικανούς.

ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ «ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΣΕΙΣ» ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ

Αξίζει να καταγραφεί ακόμη, ως μία ακόμη πλευρά της εμπλοκής που αφορά και τα παραμύθια που επιστρατεύουν αστικές δυνάμεις και τοπικές αρχές για τα «οικονομικά οφέλη» προκειμένου με τα «τριάντα αργύρια» να στρατεύσουν το λαό στα δολοφονικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, πως στη γνωμοδότησή του για τη Συμφωνία το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους προβλέπει «απώλεια δημοσίων εσόδων από τη (...) απαλλαγή από φόρους, δασμούς, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις καθώς και από τις ατέλειες για την εισαγωγή αγαθών, προμηθειών, εξοπλισμού ή προσωπικών αντικειμένων των μελών της δυνάμεως, του πολιτικού προσωπικού και των εξαρτώμενων προσώπων, κατ' εφαρμογή της Συνολικής Τεχνικής Συμφωνίας μεταξύ των Μερών (άρθρα 11-15 του ν.3108/2003)».

Το επιβεβαιώνει και Ειδική Έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, φέρουσα τις υπογραφές των υπουργών Οικονομικών και Εξωτερικών, Χρ. Σταϊκούρα και Ν. Δένδια αντίστοιχα, όπου μεταξύ άλλων «προβλέπεται η απαλλαγή των πλοίων και αεροσκαφών των δυνάμεων των ΗΠΑ από την πληρωμή τελών προσγειώσεως, λιμενικών τελών, τελών ναυσιπλοΐας (...) απαλλαγές εργολάβων και υπεργολάβων που φέρουν την ιθαγένεια των ΗΠΑ (...) Επίσης, απαλλάσσονται, με την ίδια διάταξη (άρθρο 13 παρ. 3) από δασμούς ο εξοπλισμός, εφόδια και άλλα εισαγόμενα αγαθά για την κατασκευή, συντήρηση, βελτίωση και λειτουργία των Ευκολιών».

Να σημειωθεί τέλος πως παράλληλα με το «Πρωτόκολλο», με τη μορφή δεύτερου νομοσχεδίου, έρχεται για ψήφιση και η Συμφωνία που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τις ΗΠΑ για την επέκταση της πλήρους ασυλίας που απολαμβάνουν τα μέλη της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα (π.χ. ετεροδικία κ.λπ.) και για το προσωπικό του αμερικανικού προξενείου, που «αλωνίζει» στη Βόρεια Ελλάδα.