Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 5ου ΓΕΛ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΣΑΔΑΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Τη Δευτέρα 3-2-2020 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κατερίνης επίσκεψη των μαθητών του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του 5ου ΓΕΛ Κατερίνης με θέμα «Παραδοσιακοί Οικισμοί».

Φιλοξενηθήκαμε από την ομάδα Αρχιτεκτόνων του ΣΑΔΑΣ Πιερίας και συγκεκριμένα με τους Ευρυδίκη Μανιάτη, Μυρτώ Παπαστεργίου, Τσιόκα Ανδρέα, Γρηγοριάδη Χρήστο, Βούλγαρη Λάζαρο, προκειμένου να γνωρίσουν οι μαθητές μας την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της πόλης μας. 

Με ιδιαίτερη προθυμία ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων και μας παρουσίασαν ένα μέρος της πολύτιμης δουλειάς τους, ξεκινώντας την οικιστική εξέλιξη της πόλης από την περίοδο της απελευθέρωσής της ως την έλευση των προσφύγων και φθάνοντας στις πιο πρόσφατες δεκαετίες. Περιέγραψαν τη δημιουργία οικισμών, Ευαγγελικά, Νέα Ζωή, Καταφιώτικα, Χηράδικα, Βατάν, Μιλαύλακο, και έφτασαν στα πέντε χαρακτηρισμένα μνημεία της Κατερίνης που είναι το κτήριο της Αστικής Σχολής, το 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης, το κτήριο Τσαλόπουλου, το αρχοντικό Τσιουπλή και τον Ιερό Ναό Αγίας Αικατερίνης. Για να δώσουν στους μαθητές τη δυνατότητα να ξεχωρίζουν το παλιό όταν γκρεμίζεται για να κτιστεί το καινούργιο, για να μάθουν να βλέπουν μέσα στα κτήρια πώς αποτυπώνεται η ιστορία της πόλης μας, μάς μίλησαν και για άλλες καταγραφές που έχουν γίνει και έχουν αρχιτεκτονική αξία. Αυτές είναι οικίες ιδιωτών όπως αυτές των Ευαγγελάκη, Λαϊνόπουλου, Μπίσμπα.

Τους ευχαριστούμε θερμά και ευχόμαστε καλή επιτυχία στο δημιουργικό έργο τους.

Με εκτίμηση 
Κορύτσα Μαρία 
Διευθύντρια του 5ου ΓΕΛ, 

Οι υπεύθυνοι καθηγητές του προγράμματος
Καλαϊτζή Σοφία
Λιακοπούλου Ευτυχία
Κοντακτσόγλου Ιωάννης