Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Πιερία… άυλος πλούτος και σύγχρονη ανάπτυξη.

Γράφει ο Άγγελος Αγγελίδης*

Από πρώτη ματιά φαίνεται σημαντική η προσπάθεια Ομάδας Συνδημοτών μας να ασχοληθούν με σχέδια Οικονομικής Ανάπτυξης της περιοχής στην Πιερία.

Ο συγκερασμός δε της Οικονομικής Ανάπτυξης με την Πνευματική και Πολιτιστική αναβάθμιση τόσο της περιοχής μας όσο και μεγαλύτερου αριθμού παραγόντων τοπικών ή άλλων περιοχών, σαν πρωταγωνιστές όσο και σαν αποδέκτες κρίνεται ενέργεια αξιόλογη.

Πιθανόν στο παρελθόν να υπήρξαν ανάλογες σκέψεις και οράματα. Δεν βρέθηκε όμως μέχρι σήμερα τρόπος να καρποφορήσουν ικανοποιητικά οι ιδέες.

Σχεδιάστηκαν οι δράσεις και οι κινήσεις που έδειχναν αμεσότερα οικονομικά αποτελέσματα (γνωστές μορφές Τουρισμού, Αγροτικές δομές, Μεταποιητικές Μονάδες κλπ). Ασχολήθηκε η Πολιτεία με σχεδιασμό και ενίσχυση παράλληλων οικονομικών δραστηριοτήτων (Αγροτουρισμός, Εκκλησιαστικός Τουρισμός).

Οργανώθηκαν Σεμινάρια, Συνέδρια, Εκπαιδευτικές και Επιμορφωτικές Δομές σε θέματα Κτηνοτροφίας, Γεωργίας, Αλιείας, Τουρισμού, Μονάδων Κάθετης Ανάπτυξης. Δεν καταμετρήθηκε όμως το ανάλογο κέρδος, ούτε αξιολογήθηκε με ικανοποίηση η προστιθέμενη αξία που έπρεπε να προκύψει από τις προσπάθειες.

Ισως να βρισκόμαστε στην οριακή εποχή που χωρίς να αμφισβητήσουμε τα όσα έγιναν, χωρίς να μηδενίσουμε τις προσπάθειες των αρμόδιων παραγόντων, απλά να αναθεωρήσουμε ριζικά τον αρχικό σχεδιασμό σε ορισμένα σημεία. Να δούμε με άλλο μάτι, με άλλη ελπίδα και τον άλλο πλούτο με τον οποίο προικίστηκε από πολύ-πολύ νωρίς η Πιερία.

Πλούτος άυλος, πνευματικός και ανυπολόγιστης αξίας. Πλούτος για τον οποίο κανένας άλλος δεν θα ενδιαφερθεί να τον αξιοποιήσει, γιατί κανένας άλλος δεν τον κατέχει. Δεν τον ζει, δεν αισθάνεται όσο αυτός που κινείται στη σκιά του Ολύμπου, στους μύθους των Μουσών, σε ρέματα και στα μονοπάτια των Πιερίων.

Θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα την κίνηση από Ομάδα ανθρώπων της Πιερίας (ΛΙΚΝΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΩΝ) που έβαλαν στόχο την άμεση οικονομική ανάπτυξη της περιοχής μέσα από σύγχρονης μορφής Δράσεις. Δράσεις που δεν θα επιβαρύνουν αλόγιστα το φυσικό Περιβάλλον, δραστηριότητες που θα φέρουν στο προσκήνιο ξανά τους Μύθους που έγιναν Παγκόσμιοι θρύλοι, κινήσεις που θα ξεσκεπάσουν την κλασσική ομορφιά της φαντασίας και της Τέχνης, σχεδιασμοί που θα αναμοχλεύσουν σε βάθος την Φιλοσοφική σκέψη, θα ξαναζωντανέψουν τη ρητορική δεινότητα του εύστροφου πνεύματος, θα ξαναβουτήξουν στο μελάνι της δημιουργίας τη πέννα του Ποιητή.


Άγγελος Αγγελίδης*
Φυσικός
Κατερίνη 20-02-20