Τρίτη 24 Μαρτίου 2020

Μηνύματα πολιτικών για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821


Μήνυμα του Αντιδημάρχου Κατερίνης Γιώργου Νταντάμη για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821

«Σήμερα δίνουμε άλλου είδους μάχη. Θα την κερδίσουμε κι αυτή με αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης»

25Η Μαρτίου! Υψώνουμε με περηφάνια τη γαλανόλευκη! Είναι ημέρα γιορτής, ημέρα σύμβολο της «λύτρωσης» του Έθνους μας.

Η επανάσταση του 1821 σήμανε την αρχή μιας νέας ελπιδοφόρας πορείας προς την Ελευθερία και τη Σύσταση του Ελληνικού Κράτους. Μια χούφτα γενναίων Ελλήνων όρθωσε ανάστημα, διεκδίκησε, πολέμησε.

Νίκησαν γιατί ΤΟΛΜΗΣΑΝ με Θάρρος και Δύναμη.

Ο πατριωτισμός και η αυτοθυσία τους, ας σταθεί Φάρος για εμάς τους σύγχρονους Έλληνες. Είναι βαριά η κληρονομιά μας. Έχουμε ύψιστο καθήκον απέναντι σε όσους έδωσαν τη ζωή τους για την Ελλάδα μας, να την υψώνουμε με τις πράξεις μας.

Σήμερα δίνουμε από κοινού με την παγκόσμια κοινότητα άλλου είδους μάχη. Θα την κερδίσουμε κι αυτή με αίσθηση ευθύνης και αλληλεγγύης.

Χρόνια Πολλά σε όλους.



Μήνυμα Θανάση Λιακόπουλου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου


Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου, αποτελεί διπλή γιορτή για το Έθνος. Είναι συνάμα επέτειος της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας και ημέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου για την Ορθοδοξία. Οι δύο μεγάλες σημερινές εορτές, ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου και η Ελληνική Επανάσταση του 1821, δε συνδυάστηκαν τυχαία τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ανεξάρτητου νεότερου Ελληνικού Κράτους. Η σύνδεσή τους υποδήλωνε ότι η επανάσταση- τότε από τον οθωμανικό ζυγό- ήταν μια “καλή είδηση”, μια χαρμόσυνη αναγγελία στο πρότυπο του μηνύματος της Θείας Ενσαρκώσεως.

Σήμερα τιμούμε τους ήρωες του ‘21, οι οποίοι με ήθος και βαθιά πίστη στις αξίες και ιδανικά της Ελλάδας, θυσιάστηκαν για το μέλλον του Έθνους, για το παρόν και το μέλλον μας. Η 25η Μαρτίου σηµατοδότησε την απαρχή µιας καινούριας πορείας για τους σκλαβωµένους ραγιάδες, που κέρδισαν τη λευτεριά τους, ύστερα από µια τιτάνια απελευθερωτική πάλη που κράτησε εφτά σχεδόν χρόνια. Έπειτα από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς στον τουρκικό ζυγό, έπειτα από πολύνεκρες απελευθερωτικές εξεγέρσεις, και μακρά προετοιμασία για την αφύπνιση του αντιστασιακού πνεύματος των υποδούλων Ελλήνων, η 25η Μαρτίου 1821, υπήρξε η απαρχή νέων αγώνων και αναρίθμητων θυσιών του λαού μας για την εθνική μας ανεξαρτησία, για την απολύτρωση από τους βάρβαρους κατακτητές.

Η απελευθέρωση της Ελλάδας το 1821 υπήρξε ένας μεγάλος σταθμός στη μακραίωνη ιστορία μας, ένα συλλογικό επίτευγμα, μία κοινή προσπάθεια ενός ηρωικού λαού. Χρέος μας να διατηρήσουμε και να ενδυναμώσουμε το διαχρονικό μήνυμα των αγώνων της ανεξαρτησίας, το μήνυμα πως ακόμα και ο πιο δύσκολος στόχος μπορεί να επιτευχθεί με όραμα, αποφασιστικότητα και ομόνοια. Κι έναν τέτοιο δύσκολο στόχο καλούμαστε να φέρουμε εις πέρας τη φετινή επέτειο της 25ης Μαρτίου, την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ένας αόρατος εχθρός που απειλεί όχι μόνο εμάς ως λαό αλλά την παγκόσμια ανθρώπινη κοινότητα. Φέτος δεν θα παρακολουθήσουμε τη δοξολογία, δεν θα παραστούμε σε παρέλαση και καταθέσεις στεφάνων. Θα τιμήσουμε, όμως, τη διπλή μεγάλη γιορτή του Έθνους μας από το σπίτι μας. Θα υψώσουμε τη σημαία στα μπαλκόνια μας, θα ζητωκραυγάσουμε με ενότητα, ομοψυχία και με το απαράμιλλο Ελληνικό σθένος πως κι από αυτή την δοκιμασία θα βγούμε νικητές.

Ζήτω η 25η Μαρτίου
Ζήτω η Ελευθερία
Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες



Μήνυμα Πέτρου Κιάφα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 

Συνδημότες και συνδημότισσες

Σήμερα για την πατρίδα μας είναι διπλή γιορτή, θρησκευτική και εθνική. Φέτος, οι νεότερες γενιές των Ελλήνων αντιλαμβάνονται τη διπλή σημασία της ημέρας. Η πατρίδα μας καλείται να αντιμετωπίσει και να βγει νικήτρια από τον ακήρυχτο πόλεμο που λαμβάνει χώρα στα Ανατολικά σύνορα της χώρας. Ο αντίπαλος; ο ίδιος που αντιμετωπίσαμε το 1821 και που όλοι ευχόμαστε η αναμέτρηση αυτή να έχει την ίδια ευτυχή έκβαση που είχε 200 χρόνια πριν.

Στο εσωτερικό της χώρας, ο λαός δίνει μάχη με ένα αόρατο εχθρό, τον Covid -19. Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δίνει τις μάχες με ομοψυχία.

Σήμερα ,λόγω δυσχερειών, δε θα εορταστεί η 25η Μαρτίου , δε θα γίνουν παρελάσεις, δε θα υπάρξουν εκδηλώσεις μνήμης. Αποδεικνύουμε, ωστόσο, στην πράξη ότι είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα σύνορα μας με αυτοθυσία.

Ελληνίδες, Έλληνες, οι εκκλησίες μας μπορεί να είναι κλειστές ,λόγω ιού ,όμως, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε τον Χριστό στην καρδιά μας και ζητάμε την προστασία του για τον καθένα από εμάς, πρωτίστως , όμως, για την προστασία της πατρίδας, γιατί εμείς θα περάσουμε από αυτόν τον κόσμο και θα ξεχαστούμε ,η Πατρίδα, όμως, θα μείνει.

Κλείνουμε παραφράζοντας τα λόγια του Κολοκοτρώνη: Έλληνες, μη φοβάστε. Ο θεός έχει βάλει την υπογραφή του για τη Σωτηρία της Ελλάδας και Αυτός δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του.



ΜΗΝΥΜΑ ΧΡΗΣΤΟΥ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 

Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821, και η σκέψη μας επιστρέφει στα θεμελιώδη. Έναν μοναδικό – σαν παραμύθι αγώνα για ελευθερία και ανεξαρτησία, και την συνακόλουθη ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους που, σήμερα, σε μία πρωτόγνωρη εμπειρία για την γενιά μας, είναι εδώ και μας φυλάει σαν παιδιά του.

Ένας αγώνας, που μας δίδαξε στην πράξη το «μέλλον».

Tην κοινή προσπάθεια από όλους - για όλους, για το κοινό μας σπίτι, αλλά και

την πίστη και την απόφαση να ζούμε και να προοδεύουμε μέσα σε ένα πλαίσιο ελεύθερο και δημοκρατικό, με τρόπο που να καθορίζουμε οι ίδιοι τους όρους και τις συνθήκες της ύπαρξής μας.

Περήφανοι για τους προγόνους μας, δεν υπάρχει καλύτερη τιμή γι’ αυτούς και την πατρίδα μας, από το να δείχνουμε κι εμείς ενότητα και τόλμη όταν οι περιστάσεις το επιβάλλουν, όπως σήμερα αλλά και σε κάθε μελλούμενη πρόκληση.

Χρόνια πολλά Ελλάδα!


ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας
Γραμματέας Περιφερειακού Συμβουλίου Π.Κ.Μ.