Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΚΟΥΦΑΣ: ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ

Τη χρονική στιγμή που διανύουμε, είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση όχι μόνο της ατομικής μας υγείας αλλά κυρίως της υγείας των συνανθρώπων μας, με άλλα λόγια της δημόσιας υγείας.

Παρόλα αυτά, δε γίνεται να κλείσουμε τα μάτια μας στα εμφανή σημάδια της διάλυσης του δημόσιου τομέα που πάνε κόντρα στην κοινωνική μας προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας. Με κλειστά 3.500 κρεβάτια ΜΕΘ (Μονάδων Εντατικής Θεραπείας), με 30.000 προσωπικό να λείπει από το δημόσιο σύστημα υγείας και με πολύ λίγα ανακυκλώσιμα υλικά, οι δημόσιοι υγειονομικοί είναι στην πρώτη γραμμή, δίνοντας έναν σκληρό αγώνα για την καταπολέμηση του ιού, κάτω από εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Ενδεικτική είναι και η κατάσταση στο ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας) Κατερίνης, όπου και εκεί υπάρχουν φοβερές ελλείψεις υγειονομικού υλικού, μάσκες, γάντια, ακόμα και οινόπνευμα.

Πώς όμως προέκυψαν αυτές οι ελλείψεις; Ήταν μήπως αποτέλεσμα της προηγούμενης ημέρας; Όχι. Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας έχει αρχίσει εδώ και πολύ καιρό και είναι απόρροια των πολιτικών που θέλουν την υγεία σαν ένα απλό εμπόρευμα το οποίο μπορούν να εκμεταλλευτούν επιχειρηματίες με σκοπό το κέρδος. Ακριβώς αυτήν την πολιτική υπηρέτησαν και συνεχίζουν να υπηρετούν χωρίς κανέναν απολύτως ενδοιασμό η ΝΔ, ο Σύριζα και παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ.

Η υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Η υγεία είναι αγαθό στο οποίο πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την ευθύνη της κάνοντας συνέχεια επικλήσεις στην ατομική ευθύνη όλων μας. Ακούμε συνέχεια για τα μέτρα που πρέπει ο καθένας μας να πάρει (που και φυσικά πρέπει να τα εφαρμόσουμε) αλλά δεν ακούμε για τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο τομέα υγείας. Η ίδια κυβέρνηση, επικροτεί όλα τα άτομα που δίνουν αυτόν τον σκληρό αγώνα απέναντι στον κορονοϊό (που φυσικά το αξίζουν), όταν όμως, νοσηλευτές και γιατροί “τολμούν” να απεργήσουν και να αναδείξουν τα τεράστια προβλήματα στο χώρο της δημόσιας υγείας, τότε η κυβέρνηση τους δυσφημεί, αποκαλώντας τους “συντεχνίες” και άλλα διάφορα. Πρόκειται λοιπόν για μια μεγάλη υποκρισία.

Μπορεί να μένουμε σπίτι για την αυτοπροστασία και για να προστατέψουμε τους γύρω μας αλλά δε θα μείνουμε σιωπηλοί σε όσα έχουν να κάνουν με τις τραγικές ελλείψεις και τα κενά που υπάρχουν και δυσκολεύουν τη μάχη των δημόσιων υγειονομικών απέναντι στον κορονοΪό.

Τα μέτρα της κυβέρνησης ήρθαν να μπαλώσουν και να κρύψουν την πολιτική της, μία πολιτική που έχει χρεοκοπήσει τον λαό και που βάζουν σε κίνδυνο την υγεία του. Ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει αυτήν την κρίση.

Ζητάμε ουσιαστικά μέτρα προστασίας για την υγεία του λαού μας και για τη στήριξη όλων των εργαζομένων, όπως:

- Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών
- Άμεση ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών
- Αποσυμφόρηση των νοσοκομείων με 24ωρη λειτουργία των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας
- Άνοιγμα των ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας)
- Άμεση πρόσληψη χιλιάδων υγειονομικών
- Στήριξη των εργαζομένων, των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις στην οικονομία, με ουσιαστικά μέτρα και όχι με μπαλώματα



Σκούφας Γιάννης
Περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
Εκλεγμένος με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης