Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας! Στάση ευθύνης και ψυχραιμίας από όλους μας και όλα θα πάνε καλά.

Οι συνθήκες απαιτούν πλέον να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ώστε να ξεπεράσουμε όσο το δυνατόν ανώδυνα και συντομότερα αυτή την κρίση.

Η κυβέρνηση με ψυχραιμία και σύνεση έχει λάβει και παίρνει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατέψει από την επέλαση του ιού, τους πολίτες της. 

Πρέπει όμως και εμείς οι ίδιοι να αναπτύξουμε τα αντίστοιχα αντανακλαστικά ψυχραιμίας, λογικής και υπευθυνότητας, γιατί οι ενέργειες της κυβέρνησης δεν θα έχουν κανένα νόημα αν εμείς... κοιτάμε αλλού.

Έτσι...

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες της κυβέρνησης και των ειδικών, χωρίς να γινόμαστε από μόνοι μας γιατροί και ειδήμονες. Δεν κοιτάμε μόνο τον εαυτό μας αλλά κοιτάμε και νοιαζόμαστε για το κοινωνικό σύνολο. Αν εμείς νοιαστούμε για την υγεία των γύρω μας, αυτό μόνο θετικές συνέπειες θα έχει για εμάς.

Αποφεύγουμε τις συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους, τόσο για να μην κολλήσουμε τον ιό εμείς, όσο και να μην κολλήσουμε τους άλλους.

Κρατάμε τα παιδιά μας στο σπίτι (τώρα που έκλεισαν τα σχολεία) και δεν τα στέλνουμε σε καφετερίες, παιδότοπους, νετ καφέ και άλλους χώρους. Τα ενημερώνουμε ψύχραιμα και χωρίς πανικό για τους λόγους που πρέπει να αποφεύγουν τους χώρους με πολύ κόσμο.

Ο καιρός φτιάχνει, μπορούμε να βγούμε στην ύπαιθρο, να πάμε βόλτα με το αυτοκίνητο, να βρούμε ανοικτούς χώρους να παίξουμε μπάλα με τα παιδιά μας, να κάνουμε πικνίκ κ.α.

Ο ιός μας δίνει μία ευκαιρία να κερδίσουμε ξανά το μεγαλύτερο δώρο που μας έδωσε ο Θεός. Τα παιδιά μας. Να μιλήσουμε μαζί τους, να έρθουμε πιο κοντά. Ας μην χάσουμε αυτή την ευκαιρία.

Δεν τρέχουμε σε σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, για να κάνουμε αποθήκες τα σπίτια μας.

Βοηθάμε όσο μπορούμε, τους γονείς και τους παππούδες μας αλλά και γνωστούς και γείτονες μας ηλικιωμένους που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν έξω (πάντα εφόσον εμείς είμαστε υγιείς και παίρνοντας τις απαραίτητες προφυλάξεις για να μην τους κολλήσουμε τίποτα). Λίγα ψώνια, βοήθεια με την καθαριότητα, τους ανεβάζουμε το ηθικό, τους λέμε μια καλημέρα! 

Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες ατομικής υγιεινής, πλένουμε τα χέρια μας, καθαρίζουμε τα σπίτια μας.

Δεν παρασυρόμαστε και δεν πανικοβαλόμαστε από λογής λογής δημοσιεύματα που αυτές τις ημέρες κατακλύζουν το διαδίκτυο και στο σύνολο τους δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ενημερωνόμαστε μόνο από τις επίσημες αρχές και τους ειδικούς και όχι από κάθε ανώνυμο που γράφει ότι του κατέβει για να πάρει μερικά κλικ παραπάνω και αναγνωρισιμότητα.

Υπευθυνότητα, σοβαρότητα, ψυχραιμία και όχι πανικός και όλα θα πάνε καλά.


Για την "ΑΛΗΘΕΙΑ", Μιχάλης Κανταρτζής.


* Φωτογραφία από eroyka από το Pixabay