Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

Παρέμβαση σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη, πραγματοποίησε το ΣΙΥΝΠ "Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ"

Παρέμβαση σε κατάστημα αλυσίδας σούπερ μάρκετ στην Κατερίνη, πραγματοποίησε το ΣΙΥΝΠ "Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ", καταγγέλλοντας τα ελλιπή μέτρα προστασίας που παρέχονται στους εργαζόμενους, οι οποίοι βρίσκονται αυτό το διάστημα αντιμέτωποι με την πανδημία χωρίς «όπλα»...

Χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός πως στο εν λόγω κατάστημα, αντί να υπάρχει πιστοποιημένο αντισηπτικό σε όλα τα ταμεία και σε κεντρικά σημεία του καταστήματος, αυτό βρισκόταν στο γραφείο προσωπικού(!)..

Αποκαλύπτεται για μια ακόμη φορά πως οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε ναρκοπέδια για τους εμποροϋπαλλήλους, οι οποίοι βλέπουν τα ρεπό και τις άδειες τους να πάνε περίπατο, την εντατικοποίηση να φθείρει τη φυσική τους κατάσταση και, σε όλα αυτά να προστίθεται και η ανυπαρξία επαρκών μέτρων για την προστασία της υγείας τους, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση αναγάγει το ζήτημα της πρόληψης και της διασποράς σε ατομική ευθύνη.

Έπειτα από συνάντηση που είχε η Διοίκηση του ΣΙΥΝΠ με τον υπεύθυνο του καταστήματος της αλυσίδας, άμεσα τοποθετήθηκαν σε συγκεκριμένα σημεία, τα προβλεπόμενα από τον ΕΟΔΥ, αντισηπτικά ως ένα από τα μέτρα που οφείλει η εργοδοσία να παρέχει στους εργαζόμενους.

Με τέτοιου είδους καταστάσεις έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, σε μια περίοδο μάλιστα όπου η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη την πανδημία, βρήκε την ευκαιρία να περάσει εν μια νυκτί νόμους που κατακρημνίζουν εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, με στόχο να το συνηθίσουν οι εργαζόμενοι...

Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας “Η ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ”, όπως πάντα, έτσι και τώρα, σ’ αυτές τις δύσκολες συνθήκες στέκεται με όλες του τις δυνάμεις στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις δίκαιες διεκδικήσεις μας. Τίποτα που να αφορά τους εργαζόμενους δεν θα αφήσουμε να περάσει στα ψιλά.

Με βάση τις οδηγίες των επιστημόνων,

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ εδώ και τώρα, να παρθούν άμεσα μέτρα για τους εμποροϋπαλλήλους και όλους τους εργαζόμενους:

· Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.
· Προστατευτικά τζάμια σε όλα τα ταμεία
· Με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας να υπάρχει προμήθεια προϊόντων για απολύμανση με πιστοποίηση.
· Απολυμαντικά διαλύματα για καθαρισμό χεριών και επιφανειών για εργαζόμενους που έχουν καθημερινή επαφή με κοινό-πελάτες αλλά και μέτρα για την απολύμανση των εργαλείων της δουλειάς των εργαζομένων (ταμειακές μηχανές, κλαρκ κλπ)
· Να δοθούν άδειες ασθενείας σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα που συνιστάται η παραμονή στο σπίτι ή καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας ή καλούνται να παραμείνουν σπίτι λόγω του προληπτικού κλεισίματος σχολείων.
· Να ισχύσει το μέτρο της ελάχιστης παρουσίας πελατών μέσα στα σούπερ μάρκετ.
· Να μετατραπούν τα 4ωρα-6ωρα και γενικά όλες οι ελαστικές θέσεις εργασίας, σε θέσεις πλήρους εργασίας (8ωρο) με όλα τα εργασιακά δικαιώματα.
· Έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.
· Να τηρηθούν τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.


Καλούμε τους εργαζόμενους να καταγγέλλουν οποιαδήποτε κίνηση της εργοδοσίας θίγει τα δικαιώματά τους και την υγεία τους και να έρχονται σε επικοινωνία με το ΣΙΥΝΠ στα τηλέφωνα: 697 632 3079 και 697 621 4440.