Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων: Να αναβληθεί η συζήτηση του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»

"Aπορίας άξιον το γεγονός ότι το Νομοσχέδιο κατατέθηκε με σχεδόν διπλάσιο αριθμό άρθρων από αυτά που δόθηκαν στην δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα τα επιπλέον άρθρα αφορούν σε πολύ σημαντικούς τομείς που έχουν ευαισθητοποιήσει πολλές τοπικές κοινωνίες όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και οι τοποθετήσεις ανεμογεννητριών.


Έγγραφο της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων που αφορά το Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Το έγγραφο έχει αποσταλεί στον Πρωθυπουργό και στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

ΘΕΜΑ: Νομοσχέδιο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»,

Αξιότιμε κε Πρωθυπουργέ,

Η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (ΠΕΒ), ενώνει την φωνή της με τη φωνή πολλών Περιβαλλοντικών Οργανώσεων (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, WWF, Αρκτούρος, ΑΝΙΜΑ, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Καλλιστώ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Greenpeace, MEDASSET, MOm, Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, medINA), αλλά και της επιστημονικής κοινότητας της χώρας (Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο), οι οποίες ζητούν την αναβολή της συζήτησης του νομοσχεδίου «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας», μέχρι η Βουλή να επαναλειτουργήσει σε πλήρη σύνθεση.


Ως προς την διαδικασία της κατάθεσης προς συζήτηση στην Βουλή, είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι το Νομοσχέδιο κατατέθηκε με σχεδόν διπλάσιο αριθμό άρθρων από αυτά που δόθηκαν στην δημόσια διαβούλευση. Μάλιστα τα επιπλέον άρθρα αφορούν σε πολύ σημαντικούς τομείς που έχουν ευαισθητοποιήσει πολλές τοπικές κοινωνίες όπως οι εξορύξεις υδρογονανθράκων και οι τοποθετήσεις ανεμογεννητριών.


Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, όλοι οι ανωτέρω φορείς έχουν εκφράσει σοβαρές αντιρρήσεις για σημαντικά άρθρα, όπως την κατάργηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης και αλλαγές στην διαχείριση και στο καθεστώς προστασίας προστατευμένων περιοχών. Η εφαρμογή αυτών των άρθρων αναμένεται να οδηγήσει στην σοβαρή υποβάθμιση των όρων προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος (για παράδειγμα με την ουσιαστική αποδυνάμωση της προστατευτικής ισχύος των περιοχών Natura). Κρίσιμης σημασίας είναι ο κίνδυνος για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας, η οποία, είμαστε σίγουροι πως δεν σας διαφεύγει, αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα τόσο σε επίπεδο φυσικού πλούτου (για παράδειγμα η ύπαρξη φυτικών ειδών φαρμακευτικού ενδιαφέροντος), όσο και ως πόλος τουριστικής έλξης (οικο-τουρισμός). Η ύπαρξη εκατοντάδων (αλλά εξαιρετικά ευαίσθητων) ενδημικών φυτικών και ζωικών ειδών δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο. Αντιθέτως, όπως προτάσσουν πολλές Ευρωπαϊκές Οδηγίες, χρειάζεται παρέμβαση προς την αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών αλλά και του γενικού πληθυσμού, μεγαλύτερος σεβασμός στον φυσικό μας πλούτο και ισχυρότερο πλαίσιο προστασίας του.


Επίσης το νέο νομοσχέδιο παραβιάζει βασικές Ευρωπαϊκές Οδηγίες εφόσον καταργεί το στάδιο της δημοσιοποίησης και δημόσιας διαβούλευσης κατά τη διαδικασία τροποποίησης ΑΕΠ με αποτέλεσμα να εκλείπει η δημόσια συμμετοχή από τις διαδικασίες της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η διαδικασία αυτή είχε γίνει πολύ δημοφιλής θεσμός και στην χώρα μας.


Ως εκ τούτου παρακαλούμε, η συζήτηση του εξαιρετικά σημαντικού αυτού Νομοσχεδίου, του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι μακρόχρονες και συχνά μη ανατρέψιμες, να αναβληθεί μέχρι να λειτουργήσει σε κανονικές συνθήκες το Κοινοβούλιο και να μπορέσουν οι βουλευτές και μέσω αυτών η κοινωνία των πολιτών να τοποθετηθούν επί της ουσίας πάνω σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα.



Για το ΔΣ της ΠΕΒ 
Ο Πρόεδρος  
Απόστολος Βανταράκης 
Καθηγητής
Τμ. Ιατρικής Παν. Πατρών
Ο Γεν. Γραμματέας
Γεώργιος Κατωπόδης 
Εκπαιδευτικός 
Β/μιας Εκπαίδευσης