Δευτέρα 20 Απριλίου 2020

Μιλάμε ελληνικά γιατί οι εκκλησίες δεν έκλεισαν ποτέ…


Ούτε στην τουρκοκρατία, ούτε στην κατοχή, ποτέ...


Προφανώς η κυβέρνηση αντέδρασε γρήγορα και σωστά για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού. Πήρε σωστά μέτρα όπως το κλείσιμο των σχολείων, η αποφυγή συναθροίσεων, κλείσιμο καταστημάτων, αθλητικών εκδηλώσεων κ.α.

Στο θέμα όμως του κλεισίματος των εκκλησιών εξάντλησε όλη την σκληρότητα και την υπερβολή της.

Γιατί, δεν μπήκε στην λογική να αναζητήσει τρόπους λειτουργίας των εκκλησιών με ασφάλεια και πήγε κατευθείαν στην εύκολη απόφαση της για το κλείσιμο τους. Ναι, μπορούσαμε να κάνουμε Πάσχα και να συμμετάσχουμε στο θείο δράμα χωρίς να απειλείται η δημόσια υγεία. Όπως επέτρεψε ορθώς την λειτουργία των σούπερ μάρκετ με τα περιοριστικά μέτρα της εισόδου λίγων ατόμων κ.α μέτρα.

Και να πούμε από προσωπική εμπειρία, ότι είδαμε σκηνές στα σούπερ μάρκετ με τον κόσμο να μην παίρνει ιδιαίτερα μέτρα προστασίας, ούτε μάσκες, ούτε γάντια, ο ένας πάνω στον άλλο στην κυριολεξία, σπρωξίματα στα ταμεία κ.α. Εκτός από ένα απολυμαντικό υγρό σε ένα τραπεζάκι έξω από τα καταστήματα δεν είδαμε κάτι το ιδιαίτερο από θέμα ασφάλειας…

Ναι, μπορούσαν να μείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες.

Ναι, μπορούσε αν ήθελε η κυβέρνηση να μοιράσει σε όλα τα σπίτια, σε όλη την Ελλάδα, το Άγιο Φως.

Πάντα με ασφάλεια για όλους μας.

Με την υπερβολική στάση της κυβέρνησης χτυπήθηκε (δεν ξέρουμε αν υπήρχε ή όχι αυτός ο σκοπός, δεν θα μπούμε σε θεωρίες συνωμοσίας) ο θεσμός της εκκλησίας, χτυπήθηκε η ορθοδοξία και η θρησκεία σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, όπου η συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι ορθόδοξοι χριστιανοί.

Και ευθύνες για τα παραπάνω δεν έχει μόνο η κυβέρνηση αλλά και η ηγεσία της εκκλησίας της Ελλάδος, που ούτε αυτή πρότεινε μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των εκκλησιών και δέχτηκε αδιαμαρτύρητα όσα μέτρα της επέβαλαν.

Ούτε «ιερός πόλεμος» χρειαζόταν, ούτε να ξεθάψουμε τα καριοφίλια του '21.

Ψύχραιμες, ρεαλιστικές προτάσεις θέλαμε από την ιεραρχία και δεν τις είδαμε ποτέ.

Η εικόνα με τις κλειστές εκκλησίες, παπάδες να συλλαμβάνονται, πιστοί να διώκονται, είναι εικόνες που δεν θα ξεχαστούν από κανέναν μας και δεν τιμάν αυτούς που είναι υπεύθυνοι για αυτές.


Γιατί δεν πρέπει ποτέ να ξεχάσουν, ότι μιλάμε ελληνικά γιατί οι εκκλησίες μας δεν έκλεισαν ποτέ!


* Το άρθρο γράφεται και αναρτάται σήμερα Δευτέρα 20 Απριλίου 2020, μετά το πέρας της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης, ώστε να μην θεωρηθεί ότι σκανδαλίζει και προτρέπει σε αντιδράσεις, κάτι που δεν είναι στις προθέσεις μας και ούτε πρόκειται να είναι ποτέ.



Χριστός Ανέστη
Από την ΑΛΗΘΕΙΑ