Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2020

Διαγράψτε τα χρέη τώρα

Επίκαιρο, αξίζει να το δημοσιεύσουμε ξανά μιας που η κατάσταση στην πατρίδα μας εξακολουθεί να είναι... δυσάρεστη.

Δεν πιστεύουμε ότι τόσο η παρούσα κυβέρνηση, αλλά και τα περισσότερα πολιτικά κόμματα με την νοοτροπία και την οπτική που έχουν θα υιοθετούσαν τέτοιες λύσεις, απλά ελπίζουμε στον "από μηχανής Θεό" της Ελλάδος.



* Πρώτη δημοσίευση 20/4/2020

-------------------

Κάποια στιγμή (ελπίζουμε) θα αρθούν οι απαγορεύσεις (σταδιακά ή μη) και θα επιστρέψουμε όλοι μας στην προ περιορισμού εποχή. Αλλά δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν.

Τα κλειστά καταστήματα και οι κλειστές επιχειρήσεις όλο αυτό το  διάστημα επιβάρυναν τα οικονομικά δεδομένα τόσο των ιδιοκτητών τους όσο και των εργαζομένων. Καθόλου έσοδα, με τα έξοδα όμως να τρέχουν. Προγραμματισμοί τινάχτηκαν στον αέρα, παραγγελίες ακυρώθηκαν, όλα βγήκαν εκτός ελέγχου.

Το φάσμα της ανεργίας, των άδειων πορτοφολιών και της συσσώρευσης οικονομικών υποχρεώσεων είναι ορατό.

Με τι χρήματα θα πληρώσει ο κόσμος τις υποχρεώσεις του; Και όχι μόνο τώρα και για λίγο διάστημα όταν επιστρέψουμε στην «κανονικότητα». Αλλά και για αρκετά μεγάλο διάστημα μετά.

Φόροι, ρεύμα, νερό, φορολογικές δηλώσεις, πλειστηριασμοί, ΕΝΦΙΑ κ.α. καραδοκούν σαν πεινασμένα όρνια να κατασπαράξουν τον αδύναμο πολίτη, να καταστρέψουν οικογένειες και φυσικά μέσα σε όλα αυτά να καταστρέψουν και την οικονομία του κράτους.

Και να μην ξεχνάμε τις οικονομικές υποχρεώσεις που υπήρχαν προ της κρίσης. Και αυτές περιμένουν να πληρωθούν.

Πού θα βρούμε χρήματα;

Αφού ούτε δουλειές θα υπάρχουν, ούτε αποταμιεύσεις. Βλέπετε μας τα πήραν όλα τα μνημόνια, που καμία κυβέρνηση δεν τα ήθελε, όλες τα υπογράφαν και φυσικά μας τα επέβαλαν με… βαριά καρδιά πάντα.

Μοναδική λύση είναι η οριστική διαγραφή χρεών του πολίτη, των οικογενειών προς το κράτος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Πρέπει να δημιουργήσουμε υγιής οικονομία, με πολίτες που δεν θα δουλεύουν (αν μπορούν…) για να ξεπληρώσουν χρέη παλαιοτέρων ετών και δεν θα το καταφέρνουν ποτέ, αλλά με πολίτες που θα δουλεύουν για στήσουν από την αρχή μία νέα οικονομία τόσο για αυτούς όσο και για την χώρα. Μία νέα οικονομία που θα στηρίζεται στον πρωτογενή τομέα της, στις αγροτικές και κτηνοτροφικές επιχειρήσεις και εκμετάλλευση του ορυκτού μας πλούτου από εμάς τους ίδιους και όχι από κάθε ξένο λαμόγιο.

Δεν θα πρέπει να στηριζόμαστε μόνο στον τουρισμό, που όπως είδαμε και θα δούμε, μία κρίση όπως αυτή της πανδημίας, τον καταστρέφει και μαζί του χιλιάδες οικογένειες. Να σταματήσουμε να εισάγουμε τα πάντα και να μην εξάγουμε τίποτα...

Αλλά για να γίνουν όλα αυτά, πρέπει να διαγραφούν τα χρέη των πολιτών προς το κράτος.

Φυσικά και θα πρέπει να μπουν κανόνες και εξαιρέσεις, δεν είναι δυνατόν μαζί με την διαγραφή των χρεών του απλού εργαζόμενου και μεροκαματιάρη να διαγραφούν και τα χρέη αυτών που ζημίωσαν το κράτος και την πατρίδα. Όπως δεν είναι δυνατόν να διαγραφούν χρέη αυτών που έχουν και δεν πληρώνουν. Θα πρέπει να μπουν κάποιοι κόφτες, κάποια όρια. Στα όρια αυτά όμως θα πρέπει να συνυπολογιστούν και κάποιες παράμετροι που ποτέ καμία κυβέρνηση δεν κοιτάει. Όπως π.χ. η οικογενειακή κατάσταση, το μέγεθος της οικογένειας κ.α.

Όλα αυτά μπορεί να βρεθεί ο τρόπος να γίνουν, καταρχήν θα πρέπει να υπάρξει η θέληση από τους πολιτικούς μας να τολμήσουν και να εφαρμόσουν ενός είδους «Σεισάχθειας»1 για τους πολίτες. Μετά όλα γίνονται…




Στην αρχαία Αθήνα, με την ονομασία Σεισάχθεια έμεινε γνωστή η νομοθετική ρύθμιση των χρεών από τον Σόλωνα.
* Φωτογραφία από Antonios Ntoumas από το Pixabay