Δευτέρα 18 Μαΐου 2020

ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 19/5/2020 ΣΤΙΣ 13.00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Λέμε ΟΧΙ στο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο του Υ.ΠΑΙ.Θ.
Λέμε ΟΧΙ στον Μεγάλο Αδελφό μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας.
Να καταργηθεί η τροπολογία και η Υπουργική Απόφαση.


Η κατάθεση του αντιεκπαιδευτικού νομοσχεδίου από το Υπουργείο Παιδείας, εν μέσω πανδημίας, αποτελεί, όπως ήδη έχουμε τονίσει, πρωτοφανή πράξη πολιτικού αμοραλισμού της Κυβέρνησης. Η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο στοχεύει στη συρρίκνωση του δημόσιου σχολείου, στο χτύπημα των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών, των εργασιακών κατακτήσεων των εκπαιδευτικών, στην αξιολόγηση και κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών.

Όμως η αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης δεν σταματά εδώ. Μετά την δημοσιοποίηση του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία, η Υπ. Παιδείας προχώρησε στην «εν κρυπτώ» ψήφιση τροπολογίας για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στη συνέχεια στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης αρ.57233/Υ1/15-5-2020 που προβλέπει: 


1. Χρονική διάρκεια «μέχρι τη λήξη του τρέχοντος διδακτικού έτους 2019-2020» παρ.1 

2. Ότι «οι σχολικές μονάδες Π.Ε. και Δ.Ε. δύνανται να παρέχουν σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση (δηλαδή απευθείας μετάδοση μαθήματος...)» παρ.1

3. Ότι παρ’ ότι τα σχολεία θα λειτουργούν, η εξ αποστάσεως θα συνεχίσει να υπάρχει! Είναι φανερό ότι επιχειρείται να υποβαθμιστεί η ζωντανή διδασκαλία και η τηλεδιδασκαλία να θεωρηθεί ισότιμη και ικανή να αντικαταστήσει την πραγματική τάξη εκεί δηλαδή όπου κατασκευάζεται η γνώση με την συνεργασία και την αλληλεπίδραση των παιδιών. Οι εμπνευστές της τροπολογίας μετατρέπουν τη διδασκαλία σε τηλεοπτική παράσταση, βάζοντας στις τάξεις μας τον Μεγάλο Αδελφό και επιχειρώντας να αλλοιώσουν τη ζωντανή εκπαιδευτική διαδικασία. Πρόκειται για ένα παιδαγωγικό έγκλημα απέναντι στα παιδιά, προϊόν μιας ολοκληρωτικής πολιτικής αντίληψης για τον έλεγχο του δημόσιου σχολείου με στόχευση να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες για τις δομές και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Πρόκειται για μια επιχείρηση σαρώματος και ισοπέδωσης από την κυβέρνηση των κάθε είδους δικαιωμάτων.

Για το ΣΕΠΕ Ν. Πιερίας δεν είναι αποδεκτή καμιά ζωντανή αναμετάδοση μαθήματος μέσα από τις σχολικές αίθουσες για λόγους παιδαγωγικής ελευθερίας και δημοκρατίας. Δεν διαπραγματευόμαστε την παιδαγωγική ελευθερία στην τάξη, τη δημοκρατία στους συλλόγους διδασκόντων, τον κανιβαλισμό πάνω στους μαθητές μας, ούτε τη λογική του τηλεοπτικού “μεγάλου αδελφού” για μαθητές και εκπαιδευτικούς. Oύτε να το σκέφτονται, ότι θα μπει κάμερα σε σχολική τάξη! Θα υπερασπίσουμε τη δουλειά μας, τα παιδιά μας και το παιδαγωγικό μας έργο. Να μην τολμήσει η ηγεσία του υπουργείου παιδείας να θέσει σε εφαρμογή τη (ν)τροπολογία που μετατρέπει τη διδασκαλία σε τηλεοπτική παράσταση και βάζει στις τάξεις μας τον Μεγάλο Αδελφό!

Να καταργηθεί τώρα η τροπολογία και η Υπουργική Απόφαση για την εξ αποστάσεως.

Δεν εφαρμόζουμε την τροπολογία για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος με κάμερες. Δεν μονιμοποιούμε την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων και τους εκπαιδευτικούς να μην εφαρμόσουν το μέτρο της αναμετάδοσης των μαθημάτων.



Απαιτούμε:

· Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.
· Να μην εφαρμοστεί η απαράδεκτη τροπολογία της Υπουργού των καμερών για την ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων.
· Να ληφθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.
· Να στηριχθεί το δημόσιο σχολείο και να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
· Να μπει φραγμός στις απαράδεκτες πιέσεις των σχολαρχών που εξαναγκάζουν τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς να κάνουν μάθημα με κάμερες στην τάξη.


Το Δ.Σ. του ΣΕΠΕ Ν.Πιερίας καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και συνολικά την κοινωνία να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Ελευθερίας στην Κατερίνη, την Τρίτη 19-5-2020 και ώρα 13.00


Συναδερφικά και με εκτίμηση
Για τον ΣΕΠΕ Πιερίας
Ο Πρόεδρος 
Θανάσης Κοντοφάκας