Τρίτη 12 Μαΐου 2020

Προβλήματα με αποκλεισμούς δικαιούχων του επιδόματος των 800 ευρώ

Επιστολή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδος προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για το επίδομα των 800 ευρώ.


Προς: - Τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Γ.Βρούτση - Τη Γενική Γραμματέα, κ. Στρατινάκη Άννα
Αθήνα, 12 Μάη 2020
ΥΠΟΜΝΗΜΑ-ΑΙΤΗΜΑ

Θέμα: «Προβλήματα στη διαδικασία υποβολής αιτήσεων των ειδικών κατηγοριών, οικοδόμοι κ.ά.»

Τη Δευτέρα 11 Μάη τέθηκε σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων για τα 800 ευρώ των ειδικών κατηγοριών βάση της υπ’ αριθμό οικ. 16073/287/22-04-2020 ΚΥΑ (Β΄1547).

Από την πρώτη μέρα, έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα που αποκλείουν σε δικαιούχους των 800 ευρώ τη δυνατότητα υποβολής αίτησης, που πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα με δικές σας ενέργειες. Πιο συγκεκριμένα:

Α. Οι εργαζόμενοι της (η) περίπτωσης των ειδικών κατηγοριών, δηλαδή οι εργαζόμενοι στην περιοχή του Αγίου Όρους για λογαριασμό της Ιερής Κοινότητας, Ιερών Μονών και εξαρτημάτων τους, που είναι υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ Ουρανούπολης και Πολυγύρου, αποκλείονται ως μη δικαιούχοι γιατί φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαδικασία από μεριάς e-ΕΦΚΑ της ένταξης της ασφάλισης τους και πιστοποίησης στο ηλεκτρονικό σύστημα του ΕΦΚΑ.

Επισημαίνουμε, ότι ο τρόπος ασφάλισης που ακολουθείται για τους συγκεκριμένους οικοδόμους και άλλους εργαζόμενους είναι ο «παλαιού τύπου», δηλαδή με καρτέλες που κολλιούνται ένσημα και δεν μηχανογραφούνται απευθείας.

Β. Επίσης, έχουμε καταγγελίες δικαιούχων οικοδόμων, που ενώ έχουν τις προϋποθέσεις που θέτει η ΚΥΑ (δωρόσημο ΠΑΣΧΑ και μη επιδότησης ανεργίας από 1/1/2020 έως 30/4 2020), αποκλείονται ως δικαιούχοι γιατί δεν είχαν δηλώσει λογαριασμό τράπεζας στον ΕΦΚΑ για να πιστωθεί το δωροαδειόσημο ΠΑΣΧΑ.

Οι συγκεκριμένοι, ενώ είναι δικαιούχοι του δωρόσημου, λόγω μη ύπαρξης λογαριασμού δεν τους έχει πιστωθεί και παραμένει ως εκκρεμότητα για να πιστωθεί σε επόμενη περίοδο (είτε μέσα στο Μάη για όσους δηλώσαν τελικά αρ. λογαριασμού τραπέζης μέχρι 30/4/2020, είτε αργότερα στο επόμενο 4μηνο).

Επειδή, η περίοδος υποβολής των αιτήσεων είναι πολύ συγκεκριμένη και ο κίνδυνος να χάσουν το δικαίωμα λήψης των 800 ευρώ εκατοντάδες δικαιούχοι είναι ορατός, σας καλούμε άμεσα να λύσετε τα προβλήματα που έχουν προκύψει.


Για τη Διοίκηση 

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας 
Γιάννης Τασιούλας Βάλσαμος Συρίγος