Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ανακοίνωση Σωματείων για το Εργατικό Κέντρο Κατερίνης - Ψάξε, ψάξε, δε θα τους βρεις...

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση έχει επιδοθεί σε ένα μπαράζ αντεργατικών-αντιλαϊκών μέτρων, που οι εργασιακοί χώροι έχουν μετατραπεί σε χώρους στυγνής εκμετάλλευσης, που οι εργοδότες ξεσαλώνουν στις πλάτες των εργαζομένων προκειμένου να διαφυλάξουν την κερδοφορία τους...

η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Κατερίνης συμμαχώντας, όπως πάντα, με την πολιτική της κυβέρνησης και της εργοδοσίας εξακολουθεί να εφαρμόζει το «μένουμε σπίτι»..

Μάλλον όλον αυτόν τον καιρό δεν ακούνε τους εμποροϋπαλλήλους που διεκδικούν επαρκή μέσα ατομικής προστασίας και διασφάλιση των μισθών και των θέσεων εργασίας. Δεν έφτασε στα αφτιά τους η φωνή των μάχιμων υγειονομικών που καθημερινά διεκδικούν προσλήψεις και υλικά έτσι ώστε να είναι εξοπλισμένοι στη μάχη που δίνουν για την υγεία του λαού. Δεν ακούσανε τις μελωδικές, δυναμικές κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών που στη συντριπτική τους πλειοψηφία μένουνε χωρίς εισόδημα. Ίσως δεν είδαν, δεν άκουσαν, δεν πήρανε χαμπάρι ότι μεγάλη μερίδα των εργαζόμενων στον κλάδο του επισιτισμού-τουρισμού θα μείνουν άνεργοι χωρίς εισόδημα, άλλοι θα εργαστούν σε συνθήκες γαλέρας 10ωρα και 12ωρα χωρίς μέτρα προστασίας και ρεπό για να βγει η σεζόν.

Σε καραντίνα αορίστου χρόνου έχουν μπει τελικά οι εργατοπατέρες του ΕΚΚ που κατά τα άλλα σκίζουν τα ιμάτιά τους για το δίκιο του εργάτη. Κλειδώσανε το Εργατικό Κέντρο και βάλανε για φύλακα τον πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κατερίνης και υπάλληλο του ΕΚΚ, προκειμένου να ενημερώνει τα υπόλοιπα Σωματεία ότι δεν ξέρει πότε θα λειτουργήσει το ΕΚΚ. Ό,τι περνάει από το χέρι τους θα το κάνουν προκειμένου να εμποδίσουν τη δράση των υπαρκτών Σωματείων και να δείξουν καλό πρόσωπο, στην κυβέρνηση και την εργοδοσία.

Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, χρειάζεται ένα μαζικό ταξικό κίνημα, ώστε να μην πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι την κρίση του μεγάλου κεφαλαίου, διεκδικώντας την κατάργηση όλων των Π.Ν.Π, όλων των αντεργατικών νόμων.

Αντί λοιπόν το ΕΚΚ να έχει ανοιχτό μέτωπο με την πολιτική που σμπαραλιάζει τη ζωή των εργαζομένων, της νεολαίας, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των αγροτών, αρέσκεται να νοθεύει εκλογικές διαδικασίες, να σέρνει στα δικαστήρια συνδικαλιστές και εργαζόμενους, να κλείνει συμφωνίες με τα αφεντικά, να κλειδώνει γραφεία και να απαγορεύει την είσοδο σε σωματεία και συνδικαλιστές.

Αντί να πάρουν μέτρα προστασίας για την υγεία έχοντας ανοιχτά τα γραφεία του ΕΚ, ώστε να διευκολύνουν τη λειτουργία των σωματείων και να έχουν επαφή με τους εργαζόμενους στους χώρους δουλειάς, αυτοί, κήρυξαν lockdown διαρκείας, αυθαίρετα και χωρίς καμία προηγούμενη συζήτηση με τις διοικήσεις των σωματείων.

Οι εργαζόμενοι μπορούν και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα για το ρόλο που έχει αναλάβει αυτήν η ομάδα του ΕΚ, η όποια δεν έχει καμία σχέση με τους εργαζόμενους, παρά μονό με την εργοδοσία και τους μηχανισμούς του αστικού κράτος.


Το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας η Πρωτοπορία, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Πιερίας, το Σωματείο Συνταξιούχων Λιτοχώρου, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Τουρισμό Επισιτισμό, εκλεγμένοι συνδικαλιστές στην ΕΛΜΕ Πιερίας και στο Σωματείο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης, απαιτούμε να ανοίξει το ΕΚΚ, παίρνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία της υγείας όσων προσέρχονται σε αυτό. Να ανοίξει και να παραμείνει μόνιμα ανοιχτή για όλα τα σωματεία η αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων προκειμένου να διενεργούνται οι συνεδριάσεις των Δ.Σ. των Σωματείων με ασφάλεια.

Η συνδικαλιστική δράση δεν μπαίνει σε καραντίνα!