Κυριακή 28 Μαΐου 2023

Για να δούμε, πόσοι θα το θυμηθούν…

570 χρόνια συμπληρώνονται αύριο από την Άλωση της Πόλης. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι είναι μία από τις σημαντικότερες ημέρες θλιβερής μνήμης για τον ελληνισμό.

Όση προσπάθεια και αν έχει γίνει από… «ψευτο-προοδευτικά» μυαλά να ξεχαστεί ή να υποβαθμιστεί η σημασία και ο συμβολισμός της Άλωσης της Πόλης, έχει αποτύχει. Οι ηρωικές μορφές των αγωνιστών της Βασιλεύουσας, της Κωνσταντινούπολης μας και του τελευταίου αυτοκράτορα Κωνσταντίνου ΙΑ΄Παλαιολόγου είναι μέσα στις ψυχές μας, στο DNA του Έλληνα και της Ελληνίδας.

Οι πολιτικοί μας, είτε είναι βουλευτές, είτε είναι στην αυτοδιοίκηση (Δημάρχοι, αντι και περιφερειάρχες), είτε ασκούν εξουσία με οποιοδήποτε τρόπο «ξεχνούν» αυτή την ημέρα. Ακόμη ένα σημάδι του πόσο μακριά είναι από τον λαό. Φοβούνται καν να πουν το όνομα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, για να μην χαρακτηριστούν ως ακραίοι από το σύστημα που διαχειρίζεται την εξουσία και μοιράζει σε όσους είναι «καλά παιδιά» θέσεις ευθύνης και εξουσίας. Αυτό δυστυχώς, χαρακτηρίζει την διαδρομή της πατρίδας μας τα νεώτερα χρόνια της ιστορίας μας. Αυτοί που διοικούν αυτόν τον ευλογημένο, ηρωικό και αιματοβαμμένο τόπο ξεχνούν και αδιαφορούν για την ιστορία του. Και αυτό ονομάζεται παρακμή. Και η παρακμή χαρακτηρίζει πλέον τα βήματα μας προς το μέλλον, περιορίζοντας τις δυνατότητες αυτού του τόπου για επιτυχίες και ανάκαμψη. Για αυτό βλέπουμε όλο και πιο συχνά, μνημόνια και χαμένες μάχες στα εθνικά μας θέματα, που τις περισσότερες φορές οι ήττες μας έρχονται χωρίς καν να αγωνιστούμε.

Για να δούμε λοιπόν αύριο 29 Μαΐου 2023 στην θλιβερή επέτειο της Άλωσης της Πόλης, πόσοι και ποιοι θα είναι αυτοί που θα στείλουν ένα μήνυμα, δύο σειρές έστω, κάτι τέλος πάντων που να δείχνει ότι δεν ξεχνούν…


* Φωτογραφία από Gerd Altmann από το Pixabay