Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Έτοιμος να πάει στην Χάγη ο Μητσοτάκης - Είναι σίγουρος ότι θα μας βοηθήσουν οι Ευρωπαίοι...

"Να μεταφέρουμε το ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών με την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης" δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών.


Επίσης ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την βεβαιότητα του ότι η Ευρώπη θα πάρει το μέρος της Ελλάδας αν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία μας!


Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοια πράγματα;

Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν, η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, μόνο την Τουρκία μπορεί να ωφελήσει που αμφισβητεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και όχι εμάς. Σε μία "διαιτησία" κάτι παίρνει ο ένας κάτι χάνει ο άλλος. Γιατί δηλαδή με το έτσι θέλω να χάσουμε κάτι; Είναι παραφροσύνη όλο αυτό το σκεπτικό κάποιων στην ΝΔ...

Όσο για την τοποθέτηση του Πρωθυπουργού ότι η Ευρώπη και θα απαντήσει στην Τουρκία και θα πάρει το δικό μας μέρος, δείχνει αδικαιολόγητη άγνοια για την ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Πότε πήραν το μέρος μας οι Ευρωπαίοι; Πότε απάντησαν στην Τουρκία; Πότε επέβαλλαν κυρώσεις στη Τουρκία; Στο μεταναστευτικό μήπως; Στην εισβολή στην Κύπρο; Στην εισβολή στην Συρία;


Αναλυτικά τι δήλωσε ο Πρωθυπουργός


"Αν η Τουρκία επιχειρήσει να παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα μας, δεν θα λάβει μόνο την απάντηση της Ελλάδας, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα λάβει απάντηση και από την Ευρώπη. Δεν πρόκειται για το δρόμο που θα ήθελα να ακολουθήσουμε, αλλά όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες εάν αυτό συμβεί. Η Τουρκία ήταν εξαιρετικά προκλητική στις δραστηριότητές της κατά τους τελευταίους μήνες, ειδικά όσον αφορά την υπογραφή την συμφωνίας με την Λιβύη για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, την οποία θεωρούμε απολύτως άκυρη, δίχως καμιά ισχύ. Αρκεί να ρίξεις μια ματιά στον χάρτη για να καταλάβεις γιατί αυτή η συμφωνία δεν βγάζει νόημα, ούτε στο ελάχιστο. Στον αντίποδα, η Ελλάδα υπέγραψε συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, σεβόμενη πλήρως το Διεθνές Δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Έτσι λύνουμε τα προβλήματα στην γειτονιά μας. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ζητήματα ασφαλείας μας είναι επίσης ζητήματα της Ένωσης και όταν φυλάμε και προστατεύουμε τα σύνορά μας υπερασπιζόμαστε τα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θυμίζω ότι όταν ξέσπασε η κρίση στις αρχές Μαρτίου, όταν έλαβε χώρα η απόπειρα να περάσουν στην Ελλάδα, υπό την καθοδήγηση της Τουρκίας, την ενθάρρυνση της τουρκικής κυβέρνησης, και καταφέραμε να προστατεύσουμε τα σύνορά μας, δύο ημέρες αργότερα η ηγεσία της ΕΕ επισκέφτηκε τα βορειοανατολικά σύνορά μας σε μία ένδειξη αλληλεγγύης. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή σε διάλογο με την Τουρκία, στο ζήτημα της οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών, μπορούμε να συζητήσουμε έντιμα κι αν τελικά συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε, υπάρχουν πάντα τρόποι να μεταφέρουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο, στη Χάγη, ύστερα από κοινή συμφωνία για το πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το ζήτημα, αλλά πάντα με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η εποχή για τη διπλωματία των κανονιοφόρων, αυτού του τύπου η λογική ανήκει σε άλλους αιώνες".