Τρίτη 28 Ιουλίου 2020

Αποφάσεις της συνόδου κορυφής της 21/7/20 για το ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. - Με πρόσχημα την αντιμετώπιση της «πανδημίας COVID-19», η Ε.Ε. ενισχύει την αυτοκρατορική δομή της

Ανακοίνωση της ΠΓ του ΕΠΑΜ

Με μια «βαλίτσα γεμάτη ευρώ» επέστρεψε ο Πρωθυπουργός μας από τις Βρυξέλλες, όπως πανηγυρίζουν εν χορώ οι κυβερνητικές πηγές και τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ!

Κι ενώ όλη η συζήτηση υπέρ ή κατά της συμφωνίας που «επιτεύχθηκε» περιστρέφεται γύρω από τα ευρώ (πόσα πήραμε, πότε θα τα πάρουμε, αν είναι δάνεια ή όχι και πώς θα διατεθούν) κανείς δεν μιλάει για τις πολιτικές διαστάσεις αυτής της συμφωνίας.

Πρώτα - πρώτα, για να παρουσιάσουν αυτήν τη συμφωνία ως μεγάλη επιτυχία, κυβέρνηση και ΜΜΕ καταφεύγουν σε ασύστολα ψεύδη. Είναι ψέμα ότι πρόκειται για χρήματα που μας δίνει «δωρεάν» η ΕΕ, είναι ψέμα ότι το πακέτο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη της οικονομίας μας. Μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί μέσω δανεισμού, τον οποίο θα πρέπει να αποπληρώσουμε, με όρους που θα συμφωνηθούν (αλλά κανείς δεν μας είπε τι ακριβώς περιλαμβάνουν), δηλαδή, με άλλα λόγια, ένα νέο μνημόνιο. Όσον αφορά στις υποτιθέμενες «δωρεάν» επιχορηγήσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τις εξασφαλίσει μέσω δανεισμού της από τις αγορές. Άρα, θα επιφορτιστούν τα κράτη – μέλη, αναλογικά, την ευθύνη της αποπληρωμής αυτού του δανεισμού, και θα μετακυλίσουν, όπως είναι φυσικό, την ευθύνη αυτή στους φορολογούμενους πολίτες τους.

Ούτε και είναι αλήθεια ότι μπορούμε να «διαπραγματευτούμε» για την αξιοποίηση αυτού του πακέτου στους τομείς που έχει ανάγκη η χώρα μας (πχ την αγροτική και βιομηχανική της ανάπτυξη). Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής αναφέρει ρητά τους τομείς στους οποίους θα διατεθούν αυτά τα «πακέτα βοήθειας». Και φυσικά, πρόκειται για τομείς που ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές ανάγκες του λαού και της χώρας μας, αλλά εξυπηρετούν καθαρά και μόνο τα σχέδια της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και τις εξαγωγικές απαιτήσεις των ισχυρών βιομηχανικών «εταίρων» μας και ειδικά της Γερμανίας, δεσμεύοντας έτσι και το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια. Με δυο λόγια, θα «χορτάσουμε» ανεμογεννήτριες, ηλεκτρικά αυτοκίνητα, «μεγάλους περιπάτους», «ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης» και ό,τι άλλο άχρηστο έχουν να μας πουλήσουν οι «εταίροι» μας στην ΕΕ.

Πέρα όμως από το οικονομικό μέρος, μέσω αυτής της συμφωνίας, συντελείται μια πολιτική και θεσμική μεταβολή που συνιστά κυριολεκτικά πανευρωπαϊκό πραξικόπημα εναντίον των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών – μελών. Κατά την προσφιλή τακτική της ΕΕ δημιουργίας υπερεθνικών οργανισμών στους οποίους εκχωρείται εθνική κυριαρχία κρατών – όπως ο γνωστός μας ESM – μέσω αυτής της συμφωνίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανάγεται σε κυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξουσίες πέρα και πάνω από τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών – μελών!

Σύμφωνα με την απόφαση, και όπως δήλωσε περιχαρής η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει πλήρως τη διαχείριση της κρίσης «λόγω COVID-19»:

«… σε αντίθεση με τις προηγούμενες κρίσεις, αυτήν τη φορά, τα κράτη – μέλη δεν έχουν επιλέξει μια διακυβερνητική λύση. Αλλά έχουν εμπιστευτεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανάκαμψη της Ευρώπης. Όλοι μαζί θα διαχειριστούμε συνολικά 1,8 τρις ευρώ.»

Είναι η πρώτη φορά που ανοιχτά κι επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Commission) αναδεικνύεται σε υπερεθνική δομή, αναλαμβάνοντας εξουσίες κυβέρνησης και καταστρατηγώντας τα εθνικά Συντάγματα των κρατών – μελών, αλλά ακόμα και την ίδια τη Συνθήκη Λειτουργίας της!

Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει εξουσίες κυβέρνησης της ΕΕ, φαίνεται και από την εξουσιοδότηση που της δίνεται να εκδίδει ομόλογα εκ μέρους των 27 κρατών – μελών. Έτσι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που δεν εκλέγεται από πουθενά και δεν ελέγχεται από πουθενά παρά μόνο από το Συμβούλιο Κορυφής, το οποίο, ως γνωστόν, αποφασίζει χωρίς την έγκριση των κοινοβουλίων των κρατών – μελών, θα είναι μία ακόμα «κυβέρνηση» που θα αντιπροσωπεύει νομικά τα κράτη - μέλη της Ε.Ε., θα εκδίδει εκ μέρους τους ομόλογα και θα διαχειρίζεται τα κονδύλια. Μια απόφαση που «λύνει» τα χέρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να μπορεί να συνάπτει και μυστικές συμφωνίες με τις κυβερνήσεις, αφού δεν θα υπάρχει ούτε τυπικά πλέον η υποχρέωση των κρατών να τις περνούν για κύρωση από τα κοινοβούλιά τους!

Η εξουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν περιορίζεται στη διαχείριση των κονδυλίων, αλλά αφορά στη συνολική διαχείριση της λεγόμενης «κρίσης COVID-19», που σημαίνει ότι θα μπορεί να αποφασίζει «σύμφωνα με την κρισιμότητα της κατάστασης» την επιβολή περιοριστικών μέτρων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Υπό τον βολικό μανδύα του κορωνοϊού, με πρόσχημα την «ανάκαμψη» των χωρών που «χτυπήθηκαν» από την πανδημία, προχωράμε στο επόμενο στάδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, χωρίς τη συναίνεση, χωρίς ούτε καν να ενημερωθούν οι λαοί των κρατών της ΕΕ. Ένα ακόμα βήμα προς το σχηματισμό ενός πανευρωπαϊκού, ολοκληρωτικού καθεστώτος, το οποίο, με τα σύγχρονα μέσα παρακολούθησης, επιβολής και καταστολής που διαθέτει, θα είναι χειρότερη ακόμα και από τις αυτοκρατορίες του Μεσαίωνα.

Για ποιον λόγο, λοιπόν, πανηγυρίζει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ; Για ποιον λόγο θέλουμε να πάρουμε αυτά τα χρήματα, να προσθέσουμε έναν ακόμα δανεισμό στην ήδη τσακισμένη από τα χρέη οικονομία μας και με πρόσθετους όρους αποπληρωμής, δηλαδή νέο μνημόνιο; Και μάλιστα, όταν αυτά τα χρήματα προβλέπεται να εκταμιευθούν σε βάθος επταετίας με μια συμφωνία που μας δεσμεύει να διαθέσουμε το μεγαλύτερο μέρος, στοχευμένα, σε επενδύσεις που ωφελούν τις μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες.

Ακόμα και όσοι, με μια απαράδεκτη, εθελόδουλη λογική, θεωρούν ότι είναι «μικρό το κακό» της επιβολής νέων μνημονίων και της εκχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας μπροστά στην ανάπτυξη που θα γνωρίσει αυτή η περιοχή (γιατί κράτος δεν θα είναι πλέον και επίσημα) που λέγεται Ελλάδα με τη χρηματοδότηση της ΕΕ, πλανώνται πλάνην οικτρά. Κανένα όφελος δεν θα προκύψει για την πραγματική οικονομία, ούτε καμία ανακούφιση για τα εκατομμύρια Ελλήνων που βρίσκονται ή κινδυνεύουν σύντομα να βρεθούν στο όριο της φτώχειας ή και κάτω από αυτό.

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται άμεση χρηματοδότηση, χωρίς επιπλέον δανεισμό, για να διαθέσει τα χρήματα σύμφωνα με τις δικές μας ανάγκες και όχι αυτές των δανειστών μας. Πρώτα και κύρια για την ενίσχυση του εισοδήματος του ελληνικού λαού, και φυσικά για την ανάπτυξη της αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής της χώρας μας. Αυτό μπορεί να γίνει ακόμα και εντός της Ευροζώνης, κάνοντας χρήση του άρθρου 14 παρ. 4 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, που προβλέπει την έκδοση ευρώ σε έκτακτες συνθήκες, από τις κεντρικές τράπεζες των κρατών μελών, τα οποία μπορούν να δοθούν στην πραγματική οικονομία. Αποτελεί ακόμα ένα δείγμα της εθελοδουλίας του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και της αδιαφορίας του για την τύχη αυτού του κράτους και αυτού του λαού, το γεγονός ότι όχι μόνο μας «έχωσε» σ’ αυτό το απολυταρχικό μόρφωμα και επιμένει να μας κρατά εκεί, αλλά δεν κάνει χρήση ούτε καν των εργαλείων που του δίνει αυτό το σύστημα, που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν τη ζοφερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία μας.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να απαιτήσει άμεσα, αν όχι την αποκήρυξη και μονομερή διαγραφή του δημοσίου χρέους, τουλάχιστον το μορατόριουμ αποπληρωμής του. Να απαιτήσει την άμεση χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας με δικά μας μέσα, χωρίς καταφυγή σε επιπλέον δανεισμό και δεσμεύσεις που υπονομεύουν την εθνική μας κυριαρχία. Να απαιτήσει την άμεση ενίσχυση του εισοδήματος του και τη βελτίωση των όρων διαβίωσής του. Και, τελικά, την αποδέσμευσή μας από την ΕΕ, στην οποία μπήκαμε με την υπόσχεση της ανάπτυξης και της ευημερίας και μας έχει οδηγήσει στην απόλυτη καταστροφή και την υποδούλωση!