Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Προς τη δημοτική αρχή Κατερίνης. Μιχάλης Γεωργιάδης: 4 σημαντικά μέτρα για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης

Tο Δημοτικό Ραδιόφωνο της Κατερίνης ήταν μία εξαιρετική ιδέα την εποχή που δημιουργήθηκε, όταν και η τεχνολογία ήταν εντελώς διαφορετική, το ίδιο και οι συνήθειες των ανθρώπων.

Τότε υπήρχε λόγος για τον Δήμο της Κατερίνης να βγει μπροστά και να αναλάβει ρόλο στην ενημέρωση των κατοίκων, ενισχύοντας τον ανύπαρκτο πλουραλισμό της εποχής.

Σήμερα, εν έτη 2020, το μέσο αυτό έχει προ πολλού καταστεί «αμφίβολης χρησιμότητας». Έχει ένα όνομα, μία ιστορία, όμως αν ρωτήσουμε 100 τυχαίους δημότες για το αν άκουσαν χθες 1 ώρα από τις εκπομπές του, δύσκολα θα βρούμε πολλούς ακροατές, μιας και οι επιλογές του σημερινού πολίτη είναι απλά... άπειρες.

Ως μέλος του δ.σ. του συγκεκριμένου οργανισμού, με ευθύνη απέναντι στους συνδημότες μου και σεβασμό στην ιστορία του μέσου αυτού, θα ήθελα να καταθέσω σήμερα 4 προτάσεις για το μέλλον του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης, βλέποντάς το περισσότερο ως τμήμα της μελλοντικής τουριστικής προβολής της περιοχής μας και σύνδεσής της με τους απόδημους Κατερινιώτες.

1. Δημιουργία pods σε Ελληνικά και Αγγλικά για την προβολή του τόπου μας

Η νέα παγκόσμια τάση είναι η δημιουργία pods, ηχητικών αρχείων όπου ο / οι παρουσιαστές αναλύουν διάφορα θέματα. Θα ήταν πολύ σημαντικό για την Κατερίνη να χρησιμοποιούσαμε τον εξοπλισμό του Δημοτικού Ραδιοφώνου και τους άξιους ανθρώπους που δουλεύουν σε αυτό για να ετοιμάσουμε και εμείς τέτοιο υλικό που θα προβάλλει την Κατερίνη και την Πιερία, έτσι ώστε στη συνέχεια να το προβάλλουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να δημιουργήσουμε κοινό που θα ενδιαφέρεται να μας επισκεφτεί μιας και θα του έχουμε εξάψει το ενδιαφέρον.

Pods στα αγγλικά για την προβολή του τόπου μας θα ήταν μία πρωτότυπη ιδέα, με ιδιαίτερο κοινό σε αγορές στόχους μας, αλλά και νέες δυτικές αγορές.

2. Σύνδεση με τους ομογενείς μας σε όλον τον πλανήτη

Κάποια από τα pods αυτά θα είχε νόημα να αφορούν τους ομογενείς μας, τους Κατερινιώτες και Πιεριείς απανταχού στον κόσμο. Αυτόν τον ρόλο της σύνδεσής μας μαζί τους δεν μπορεί να τον επιτελέσει ένα ιδιωτικό ραδιόφωνο (που λογικά θα πρέπει να αναζητήσει έσοδα για να επιβιώσει), αλλά είναι κατ’ εξοχήν ρόλος ενός μέσου που υποστηρίζεται από μη ιδιωτικά κεφάλαια.

Η σύνδεση αυτή θα βοηθούσε σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, ακόμη και οικονομικά, μιας και οι πρώτοι που θα θέλαμε να επενδύσουν στο μέλλον στον τόπο μας θα ήταν οι Κατερινιώτες που πέτυχαν μακριά από αυτόν.

3. Μείωση κόστους

Με την οικονομική κρίση να βαθαίνει και τα χειρότερα να είναι μπροστά μας, είναι ανάγκη να μειώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τα έξοδα του Δημοτικού Ραδιοφώνου και να απελευθερώσουμε πόρους για τον Δήμο μας, έτσι ώστε με αυτούς να στηρίξουμε τους χιλιάδες συνδημότες μας που δυσκολεύονται και θα δυσκολευτούν από τον συνδυασμό της πανδημίας και της ραγδαίας μείωσης των εισοδημάτων τους.

Δεν είναι ευχάριστο, όμως είναι θέμα προτεραιοτήτων.

4. Πλουραλισμός της ενημέρωσης

Είναι κατανοητό ότι η σημερινή δημοτική πλειοψηφία αντιλαμβάνεται την ενημέρωση «λίγο διαφορετικά». Πρακτικά ο δημοτικός μας συνδυασμός δεν έχει φωνή μέσα από το Δημοτικό Ραδιόφωνο, συνήθως (θα έλεγα πάντα αλλά δεν θέλω να υπερβάλλω) τα δελτία τύπου μας αποσιωπούνται, όπως και οι θέσεις μας για διάφορα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο της Κατερίνης.

Η πρόσφατη πρόσκληση που έλαβε ο επικεφαλής του συνδυασμού μας για συνέντευξη περισσότερο θυμίζει προσπάθεια για να δικαιολογηθεί ο υπάρχων αποκλεισμός εδώ και έναν χρόνο, παρά μία δίκαιη προσέγγιση βάσει της οποία θα ακούγονται όλες οι φωνές και απόψεις.

Νομίζω ότι στο θέμα αυτό το Δημοτικό μας Ραδιόφωνο σίγουρα μπορεί να τα καταφέρει πολύ καλύτερα.

Στη διάθεσή σας, για να στηρίξουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο και να βρούμε τον ρόλο του στη νέα δεκαετία που έρχεται

Η δημοτική μας παράταξη ενδιαφέρεται για την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων των δημοτών. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε για το κοινό καλό, για να προλάβουμε καταστάσεις και να διορθώσουμε κακώς κείμενα.

Είμαστε στη διάθεσή σας για να στηρίξουμε το Δημοτικό Ραδιόφωνο και να βρούμε τον ρόλο του στη νέα δεκαετία που έρχεται, με καινοτομίες, σύνδεσή του με την Ομογένειά μας, με ρόλο στην τουριστική προβολή του τόπου μας, μειωμένο προϋπολογισμό και πλουραλισμό.

Είμαστε εδώ για να βρούμε λύσεις και να συνεργαστούμε για να προστατέψουμε τα συμφέροντα των δημοτών.


Μιχάλης Γεωργιάδης

Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
Μέλος δ.σ. του Δημοτικού Ραδιοφώνου Κατερίνης
Δημοτικός Συνδυασμός «Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα»