Τετάρτη 13 Ιουλίου 2022

Ανάγκη δημιουργίας ποδηλατοδρόμων για τα αθλητικά κέντρα του Δήμου Κατερίνης (τουλάχιστον…)

ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΣ
Διασχίζοντας καθημερινά τους δρόμους της πόλης τόσο προς το Α΄ ΔΑΚ όσο και προς το Β΄ ΔΑΚ παρατηρούμε την δυσκολία με την οποία νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, αντιμετωπίζουν ώστε να φτάσουν στα αθλητικά κέντρα με τα ποδήλατα τους.

Ανάμεσα σε αυτοκίνητα, λεωφορεία κ.α. τα παιδιά ποδηλατούν και οι γονείς ανησυχούν…

Το να ποδηλατήσει κάποιος π.χ. προς το Β΄ ΔΑΚ (κολυμβητήριο) είναι ίσως μία… εμπειρία ζωής! Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για νεαρά παιδιά, δημοτικού-γυμνασίου. Εκτός από την κίνηση με τα αυτοκίνητα να σε προσπερνάνε σχεδόν κολλητά, υπάρχουν και κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες όπως ο κυκλικός κόμβος μετά την κατηφόρα και πριν πάρεις τον δρόμο προς την γέφυρα του Πέλεκα. Αυτοκίνητα από αριστερά, αυτοκίνητα από δεξιά, αυτοκίνητα από απέναντι, προτεραιότητα έχουν όλοι και κανείς και ποτέ ο ποδηλάτης! Και αν θέλει ο ποδηλάτης να είναι «νόμιμος» θα πρέπει να πάρει το θάρρος και να μπει και αυτός στον κυκλικό κόμβο και μετά να στρίψει αριστερά προς το Β΄ ΔΑΚ. Αυτά ερχόμενος από το κέντρο της πόλης. Το ίδιο και εξίσου δύσκολο είναι π.χ. αν έρθει ο ποδηλάτης από τον περιφερειακό δρόμο, όπου εκτός της κίνησης έρχεται αντιμέτωπος τόσο με αυτοκίνητα που τρέχουν αλλά και με βαριά οχήματα (φορτηγά κ.α.). Επίσης δεν είναι λίγες οι φορές που είδαμε παιδιά να κουβαλούν το ποδήλατο στα χέρια τους για να περάσουν κάποιον δρόμο ή στροφή με κίνηση όπου κανείς δεν σταματά.

Διαφορετικές πάλι δυσκολίες αντιμετωπίζουν και οι ποδηλάτες που θέλουν να πάνε στο Α΄ ΔΑΚ (γήπεδο Πιερικού).

Μιλώντας με γονείς που πηγαινοφέρνουν τα παιδιά τους στα αθλητικά κέντρα της Κατερίνης με τα αυτοκίνητα τους, μας μετέφεραν και αυτοί τον φόβο τους να στείλουν τα παιδιά τους μόνα τους με τα ποδήλατα τους, ανησυχώντας για κάποιο ατύχημα. Έτσι παρά το φορτωμένο πρόγραμμά τους, αναγκάζονται να βρίσκονται συνέχεια στον δρόμο πηγαίνοντας το ένα παιδί σε μια προπόνηση, το άλλο σε άλλη προπόνηση. Και αν σκεφτεί κανείς ότι οι προπονήσεις διαρκούν από 1-1,5 ώρα, οι γονείς όλη τη μέρα (κυρίως το απόγευμα) είναι σε διαρκής κίνηση!

Αν υπήρχε λοιπόν ένα δίκτυο ποδηλατοδρόμων τουλάχιστον προς τα δύο αθλητικά κέντρα της πόλης, σκεφτείτε πόσα προβλήματα θα έλυνε, αλλά κυρίως και το πιο σημαντικό, τα παιδιά μας θα μετακινούνταν με περισσότερη άνεση και ασφάλεια!

Στο παρελθόν είχαμε εξαγγελίες για δημιουργία ποδηλατοδρόμων στην Κατερίνη από υποψήφιους, ήταν στα σχέδια σχεδόν όλων των συνδυασμών, αλλά μετά τις εκλογές δεν γινόταν τίποτα…

Δεν μας ενδιαφέρει ποιος θα πάρει την… δόξα, αλλά να μην πάνε χαμένα ακόμα 4-5 χρόνια με εξαγγελίες και ξεχασμένα σχέδια σε συρτάρια κάποιου γραφείου, κάποιου πολιτικού και η Κατερίνη να μην έχει τελικά ποδηλατόδρομο.


* Φωτογραφία από ErikaWittlieb από το Pixabay