Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας θα είναι πάντοτε η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία

Η Αγία Σοφία, ο κατ’ εξοχήν ναός λατρείας του τριαδικού θεού στην αρχικά αδιαίρετη και κατόπιν ορθόδοξη χριστιανοσύνη για μια χιλιετία...

βεβηλώθηκε μετατρεπόμενος σε τζαμί μουσουλμανικής λατρείας και προσευχής μετά την μέγιστη τραγωδία της άλωσης της Κωνσταντινούπολης και της πτώσης της ανατολικής ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στους Οθωμανούς το 1453. 

Η βεβήλωση, εδρασμένη σε άλωση, λεηλασία και κατοχή, διήρκεσε πέντε αιώνες. Μέχρι που ο στοιχειώδης ορθολογισμός όρισε πως, ακόμα κι αν η Αγία Σοφία βρίσκεται στην διοικητική εξουσία της Τουρκίας εμποδιζόμενη να λειτουργήσει προς δόξαν του τριαδικού Θεού, τουλάχιστον η ανυπολόγιστη, αδιανόητη ιστορική, πολιτισμική και καλλιτεχνική της αξία υπαγορεύει το να λειτουργεί ως μουσείο, ιστορίας και πολιτισμού ένεκεν. 

Τώρα η Αγία Σοφία αλώνεται ξανά — και βεβηλώνεται ξανά. Μετατρέπεται σε τζαμί. Η εγκληματική οίηση ενός μεθυσμένου από τις εθναρχικές του φιλοδοξίες Ερντογάν, ο αυταρχισμός του και η αυτοπαρουσίασή του ως ενός νέου σουλτάνου έναντι του μουσουλμανικού κόσμου, τον οδήγησαν στο μοιραίο λάθος ενός συνολικά βλάσφημου πισωγυρίσματος. Ό,τι άλλοτε γινόταν με άλωση, λεηλασία και βεβήλωση, γίνεται τώρα με ένα προεδρικό διάταγμα. Για εμάς, ο ναός της Αγίας του Θεού Σοφίας θα είναι πάντοτε η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία. 

Καλούμε όμως όσους δεν μπορούν παρά να αναγνωρίσουν τουλάχιστον την ανυπολόγιστη ιστορική, πολιτισμική και καλλιτεχνική αξία ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της ιστορίας να σηκώσουν το ανάστημά τους και να απαγορεύσουν στην πράξη, και με πράξεις, την ολοκλήρωση της βεβήλωσης που επιχειρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Στέλιος Παπαθεμελής 
Μαρία Δελιβάνη 

Δημοκρατική Αναγέννηση