Παρασκευή 3 Ιουλίου 2020

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο Βορίδη που στέλνει τα αδέσποτα στοιβαγμένα στα όρη & τα άγρια βουνά

Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία

Παρά τις ελπίδες εκατομμυρίων πολιτών της χώρας μας, συμπεριλαμβανομένων φορέων για την προστασία των ζώων καθώς και μεμονωμένων ατόμων της φιλοζωικής κοινότητας...

να αντιμετωπίσει επιτέλους η νυν κυβέρνηση το θέμα των ζώων με πνεύμα απαλλαγμένο από αναχρονιστικές και ανεδαφικές αντιλήψεις προηγουμένων, διαπιστώνουμε ότι τίθεται σε διαβούλευση νομοσχέδιο που στην ουσία είναι κάκιστη αντιγραφή του νομοσχεδίου που είχε προταθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και που ατάκτως αποσύρθηκε μετά τη γενική κατακραυγή και διαμαρτυρία.

Το νομοσχέδιο που πρότινος προτάθηκε για δημόσια διαβούλευση αντί να λύνει, ξεκάθαρα μεγαλώνει τα προβλήματα σημαίνοντας πολύ κακές προοπτικές.

Αναφερόμενοι εν πρώτοις στη διάταξη του άρθρου 8 του σχεδίου, διαφαίνεται η προσπάθεια νομιμοποίησης του επονείδιστου εφιάλτη της εξορίας των αδέσποτων ζώων σε βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις μακριά από τα βλέμματα όλων.

Κανένα πρόβλημα δεν λύνεται με την προσπάθεια απόκρυψής του. Κανένα ον του πλανήτη δεν αξίζει τέτοια εγκληματική αντιμετώπιση. Κάθε αδέσποτο, άθλιο και ταλαιπωρημένο δικαιούται σεβασμού και πραγματικής προστασίας και όταν μάλιστα εμείς οι ίδιοι έχουμε ολοκληρωτικά την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Ακόμα κι αν όλες οι βραχώδεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις γίνουν κυνοκομεία–κολαστήρια εγκλεισμού αδεσπότων, δεν φτάνουν καθώς διαρκώς καινούργια αδέσποτα δημιουργούνται. Απεναντίας μεγαλώνουν την ντροπή για τη χείριστη αντιμετώπιση εκ μέρους των ανθρώπων.

Τα αγνώστου αριθμού εγκαταλειμμένα νεογέννητα, τα αγνώστου αριθμού εγκαταλειμμένα ενήλικα ζώα, που καθημερινά και κάθε λεπτό προστίθενται στα αδέσποτα, έχουν μόνιμη πηγή την παράνομη κατοχή- αντιμετώπιση των ζώων συντροφιάς, την παράνομη και καταχρηστική εκτροφή και πώληση αυτών.

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων δύναται να επιλυθεί διαπαντός και αποτελεσματικά μόνο αν αντιμετωπιστεί η αιτία, που δεν είναι αυτά τα ίδια.

Η συγκεκριμένη διάταξη στο άρθρο 8 τιμωρεί με το χειρότερο τρόπο αυτούς που στην ουσία δεν ευθύνονται. Ήδη η χώρα μας έχει εκτεθεί παγκοσμίως με εικόνες «νόμιμων» καταφυγίων-κολαστήριων ζώων, χώρων όπου τα ζώα συγκεντρώνονται, ξεχνιούνται, αντιμετωπίζονται χείριστα από τους υπαλλήλους και υπεύθυνους και δεινοπαθούν μέχρι να πεθάνουν.

Η σύγχρονη αντίληψη και ηθική απέναντι στα ζώα έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το πνεύμα της διάταξης αυτής, και αποτελεί κίνδυνο για τα ζώα και της πολιτιστικής εξέλιξης της χώρας μας.

Θεωρούμε απαραίτητο να αποσυρθεί άμεσα και να συζητηθεί συνολικά από το ΥΠΕΣ, σε συνεργασία με νόμιμους φιλοζωικούς φορείς που γνωρίζουν καλά την σημασία του όρου "αδέσποτο ζώο", το πρόβλημα και τη λύση του.


Μπείτε εδώ και σχολιάστε: Δεν πρέπει να περάσει σε νόμο αυτό το έκτρωμα! http://www.opengov.gr/ypaat/?p=2612&cpage=1#comment-7198



Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία