Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Εικονική περιήγηση στα Μοναστήρια της Πιερίας από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους (ΒΙΝΤΕΟ)

Ιδιαίτερα δυναμικά έχει μπει στο κομμάτι της ανάδειξης και προώθησης του προσκυνηματικού τουρισμού στην Πιερία η Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.

Ήδη η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Πιερίας έχει διαγράψει ένα πολύτιμο και σπουδαίο έργο στην προώθηση, εντός και εκτός Ελλάδος, την προβολή και την ανάπτυξη των Ιερών Μονών, Προσκυνημάτων, Μνημείων και προσκυνηματικών διαδρομών, παρεμβαίνοντας και συμμετέχοντας ουσιαστικά σε Διεθνή και εγχώρια βήματα, προκειμένου να καταδείξει ότι η Πιερία είναι ένας εξαιρετικός – μοναδικός προσκυνηματικός προορισμός.

Αυτή τη φορά η Ιερά Μητρόπολη κατόπιν πρωτοβουλίας του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη κ. Γεωργίου και σε συνεργασία με το Τμήμα Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ανέπτυξε νέες τεχνικές προβολής, παρουσίασης και πλοήγησης σημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος της Πιερίας.

Πιο συγκεκριμένα από τη περσινή χρονιά η Ιερά Μητρόπολη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ξεκίνησαν εργασίες ολοκληρωμένης τρισδιάστατης απεικόνισης (3D) με χρήση σύγχρονων μεθοδολογιών της Ιεράς Μονής Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στο Λιτόχωρο και της Ιεράς Μονής Παναγίας Μακρυράχης.

Οι αποτυπώσεις πραγματοποιήθηκαν από ομάδα φοιτητών του Τμήματος υπό την επίβλεψη του Καθηγητή κ. Βασίλη Παγούνη.

Πριν λίγες ημέρες ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκε στην Ι. Μητρόπολη μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων με τα στοιχεία των Ιερών Μονών που αποτυπώθηκαν που περιλαμβάνει βίντεο εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας των εξωτερικών κι εσωτερικών τοποθεσιών των δύο Ιερών Μονών και τα οποία θα δημοσιευθούν στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα της Ιεράς Μητροπόλεως.

Η βάση στην οποία στηρίχθηκε το παραπάνω έργο εικονικής ξενάγησης είναι η δυνατότητα των χρηστών της τεχνολογίας αυτής να βιώσουν με ρεαλιστικό τρόπο μία εμπειρία περιήγησης στα δύο από τα σημαντικότερα Μοναστήρια της Πιερίας, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν φυσικά από τον χώρο τους. Η δυνατότητα αυτή δημιουργεί ένα μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα συγκριτικά με άλλους αντίστοιχους προορισμούς που προβάλλονται μέχρι σήμερα με πιο συμβατικά μέσα. Οι σύγχρονες τεχνολογίες με τις οποίες υλοποιήθηκαν οι στόχοι της συγκεκριμένης δράσης ήταν μεταξύ άλλων η εικονική πραγματικότητα, η επαυξημένη πραγματικότητα και η συνδυαστική εφαρμογή προηγμένων τεχνολογιών

Στόχος είναι μια ισόρροπη και αποτελεσματική προώθηση του προσκυνηματικού τουρισμού μέσω ερευνητικών υποδομών που θα συμβάλλουν στην ανάδειξη του χαρτοφυλακίου των προσκυνηματικών προορισμών της Πιερίας με τη χρήση καινοτόμων εφαρμογών εικονικού τουρισμού και διαδραστικών μορφών ξενάγησης σε σημεία θρησκευτικού-προσκυνηματικού ενδιαφέροντος.


Ακολουθούν οι σύνδεσμοι και τα βίντεο με τις εικονικές περιηγήσεις:

Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω






Ιερά Μονή Παναγίας Μακρυράχης

Εικονική περιήγηση: http://195.130.106.58/scan/6201eb13-c077-4e8f-8941-87151b3765d0?alt=0.055&long=-0.717&apt=100&fullscr=false&nbors=6&dataset=cube