Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Επίσκεψη Πολωνών επιστημόνων στην Κατερίνη, στον συμπολίτη μας αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο. (ΦΩΤΟ)

ΑΓΙΟΓΡΑΦΟΣ
Πολυμελής επιστημονική ομάδα ιατρών από την Πολωνία βρέθηκε σήμερα στην Κατερίνη και ο σκοπός της επίσκεψης τους ήταν ο συμπολίτης μας αγιογράφος Κωνσταντίνος Ξενόπουλος.

Τους Πολωνούς ιατρούς συνόδευε και μία γνωστή καλλιτέχνης μέτζο-σοπράνο (mezzo-soprano) από την Ουκρανία.

Οι ιατροί από την Πολωνία είναι γνώστες και θαυμαστές των έργων του κ. Ξενόπουλου, του οποίου το όνομα και το έργο του είναι ξακουστό στην χώρα τους. Έτσι όταν προγραμμάτισαν το ταξίδι τους στην χώρα μας, μέσω ενός Πολωνού ιερέα που μιλάει την ελληνική γλώσσα κλείστηκε το ραντεβού στον καλλιτεχνικό χώρο του κ. Ξενόπουλου, την Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας.



Εκεί ξεναγήθηκαν στον χώρο, εντυπωσιάστηκαν από τα έργα του κ. Ξενόπουλου, ενώ οι Πολωνοί επιστήμονες έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την βυζαντινή τέχνη αλλά και για το Άγιο Όρος, μιας και το εργαστήριο είναι γεμάτο από πορτραίτα Αγιορείτων μοναχών και σκηνές από την ζωή τους.

Οι Πολωνοί ιατροί, αναχώρησαν με τις καλύτερες εντυπώσεις και όπως είπαν θα μεταφέρουν στην πατρίδα τους όλα όσα είδαν, αλλά και έμαθαν από την σημερινή επίσκεψη τους στον συμπολίτη μας αγιογράφο Κωνσταντίνο Ξενόπουλο.


Είναι τιμή για την πόλη μας να υπάρχουν καλλιτέχνες σαν τον Κωνσταντίνο Ξενόπουλο, που το όνομα του είναι γνωστό όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Η διαδρομή και το έργο του συμπολίτη μας διαφημίζει την Κατερίνη και την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο. Μας κάνει υπερήφανους το γεγονός ότι το έργο του αναγνωρίζεται παγκοσμίως, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε κάτι το αντίστοιχο να συμβαίνει εδώ στην Κατερίνη, όπου ο κ. Ξενόπουλος, διαμένει, διδάσκει και αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν: «Έχουμε την πολυτέλεια να έχουμε στην Κατερίνη έναν τέτοιο «θησαυρό» και να μην τον αξιοποιούμε».

Η παραπάνω παράγραφος μας απευθύνεται κυρίως στις αρχές της πόλης μας...


* Στον συμπολίτη μας κ. Ξενόπουλο, έχει απονεμηθεί ο τίτλος «Άρχων Εικονογράφος» του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ενώ έχει τιμηθεί από την UNESCO για την προσφορά του στην τέχνη και τον πολιτισμό. Είναι γνωστός στο περιβόλι της Παναγίας ως γνήσιο τέκνο του Αγίου Όρους και της Αθωνιάδας Εκκλησιαστικής Ακαδημίας. Διδάσκει αγιογραφία σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ενώ έχει αγιογραφήσει ιερούς ναούς. Από το 1990 έχει ιδρύσει και διευθύνει στην Κατερίνη την Καραπιπέρειο Σχολή Βυζαντινής Αγιογραφίας.




*Για την "ΑΛΗΘΕΙΑ" Μιχάλης Κανταρτζής